x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, pe punctul să aprobe crearea armatei UE 

SUA, pe punctul să aprobe crearea armatei UE 

de Şerban Mihăilă    |    03 Iun 2021   •   07:39
SUA, pe punctul să aprobe crearea armatei UE 

Joe Biden ar putea oferi, în mod paradoxal, un ajutor nesperat pentru formarea controversatei armate europene, idee combătută până acum cu vehemență, în ultimele decenii, de predecesorii săi de la Casa Albă, pe motiv că această construcție ar fi un duplicat al Alianței Nord-Atlantice. În preajma summitului NATO de la Bruxelles, de la jumătatea acestei luni, în cursul căruia, foarte probabil, președintele american se va întâlni cu mai mulți lideri europeni, un grup de reflecție cu sediul în Washington, cu conexiuni adânci în administrația Biden, cere actualului șef al Casei Albe să încurajeze crearea unei infrastructuri militare autonome a Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Visul președintelui francez, Emmanuel Macron, de a construi o armată unită a UE este mai aproape ca oricând să se transforme în realitate. „Centrul pentru Progres American”, un influent grup de reflecție cu legături puternice în executivul de la Washington, i-a transmis lui Joe Biden că a sosit momentul ca Statele Unite să permită blocului comunitar european să devină o putere militară globală. Președintele Biden trebuie să încurajeze UE să-și dezvolte propriile capacități militare, concluzionează un raport al organizației liberale de cercetare în materie de politici publice și propagandă, alcătuită din reputați specialiști în strategie, economie și chestiuni sociale. A venit vremea ca SUA să se asigure că Europa nu mai depinde de capacitățile americane de apărare, susțin autorii raportului, a căror părere este de obicei ascultată de noua administrație de la Washington. În ultimele decenii, predecesorii lui Biden la Casa Albă s-au opus vehement creării unei armate a UE, pe motiv că o astfel de structură ar fi un duplicat al NATO.

„Europenii au o apărare anemică!”

„Dependența Europei de Statele Unite în materie de securitate înseamnă că SUA au, de facto, un drept de veto asupra apărării europene. Încă din anii ’90, SUA au recurs la puterea lor eficientă de veto pentru a bloca ambițiile de apărare ale UE. Acest lucru s-a transformat într-o situație absurdă, în care Washingtonul insistă pe un ton ridicat că Europa trebuie să facă mai multe și apoi obiectează puternic când UE încearcă să răspundă solicitării americane”, arată raportul, citat de „Daily Express”. „Această abordare politică este o eroare strategică imensă, care a slăbit NATO din punct de vedere militar, a tensionat alianța transatlantică și a contribuit la declinul relativ al influenței globale a Europei (...) Astăzi, o mare parte a infrastructurii militare europene se află, în mod șocant, într-o stare foarte proastă. Forțele europene nu sunt pregătite să lupte cu echipamentul de care dispun, iar acest echipament nu este suficient de bun”, susține raportul. „Acesta este eșecul Europei. Washingtonul a jucat însă un rol critic în precipitarea acestui eșec. De peste două decenii, atât administrațiile republicane, cât și cele democrate au exercitat presiuni puternice asupra capitalelor europene pentru ca acestea să-și întărească forțele naționale, în vederea susținerii NATO. Dar această focalizare asupra nivelurilor de cheltuieli în domeniul apărării naționale - conținută în angajamentul membrilor NATO de a cheltui pe apărare două procente din PIB - , pur și simplu nu a mers. Astăzi, apărarea europeană rămâne anemică, în pofida creșterii substanțiale a cheltuielilor militare!”, continuă documentul. 

Momentul unei noi abordări

Coordonatorul raportului, Max Bergmann, a precizat că a sosit momentul unei noi abordări a acestui subiect, din partea politicienilor și comandanților americani. „Trebuie să renunțăm la mentalitatea potrivit căreia UE va deveni pentru noi o complicație”, a spus el, comentând intenția mai veche a liderilor UE de a avea propria armată. „Există un fel de reflex negativ despre eventuala implicare a UE într-un astfel de proiect, iar noi ar trebui să privim pozitiv acest lucru. Cheltuielile inutile și duplicările există și în actualul sistem, unde fiecare trebuie să aibă propria armată națională. Acest sistem nu asigură cea mai bună utilizare a militarilor, nici pentru UE, nici pentru NATO. De prea multe ori, opoziția față de apărarea UE este foarte teoretică și nu se bazează pe practicitatea de a permite UE să se implice în apărare într-o manieră realistă. Ar fi altceva dacă actuala structură a NATO ar funcționa total, iar apărarea europeană ar fi asigurată, însă nu este cazul! Simplele urlete și presiuni la adresa statelor membre, ca acestea să cheltuiască mai mult pe apărare, nu sunt o soluție pentru o Europă puternică sau o alianță transatlantică de succes!”, susține Bergmann.  

Opoziție față de armata UE

De cealaltă parte, adversarii armatei UE nu sunt deloc puțini. Generalul în rezervă Philip Breedlove, fost comandant al forțelor NATO din Europa, declara recent că se opune creării unei structuri militare europene independente, deoarece aceasta ar fi un duplicat al Alianței Nord-Atlantice. „Dacă aceste națiuni, care fac parte, de asemenea, din NATO doresc să investească în propriile armate, atunci consider acesta un lucru bun, pentru că orice beneficiu al UE este un beneficiu al NATO. Există însă un avertisment uriaș în această privință, lansat de multă vreme de întreaga conducere a NATO: nu trebuie să investim în capacități care se dublează! Există deja mult prea multe necesități legate de reacția rapidă și gradul de pregătire, precum și necesități în privința capacităților militare, pe care trebuie să le rezolvăm mai întâi. Nu trebuie să investim banii în capacități care se dublează și sunt redundante!”, a avertizat Breedlove. Și Wolfgang Munchau, directorul „Euro Intelligence”, un grup de reflecție cu sediul la Londra, remarcă faptul că eforturile Franței și Germaniei în vederea construirii unei armate europene denotă „o lipsă crasă de înțelegere” a priorităților UE în secolul 21. „Cea mai puțin indicată propunere pentru a ajuta UE în direcția obținerii autonomiei strategice este, probabil, constituirea unei armate europene (…) Cele mai mari amenințări la adresa securității noastre nu constau într-o invazie a unei puteri străine sau în refuzul de a participa la un război în Orientul Mijlociu sau Africa. Lista priorităților actuale cuprinde apărarea contra terorismului cibernetic inițiat de Rusia și China, revenirea la acordul nuclear cu Iranul, coordonarea luptei contra terorismului și apărarea companiilor și a persoanelor din UE care sunt vizate de sancțiuni economice secundare impuse de SUA”, a declarat Munchau, citat de „Daily Express”.

Propunere cu două tăișuri

Mai mult, conceptul de „Armata UE, über alles!”, adică o superstructură militară europeană plasată mai presus de orice, inclusiv de cele 27 de forțe naționale și de însăși suveranitatea membrilor comunitari, ar duce, foarte probabil, la noi disensiuni majore, într-un bloc divizat deja de numeroase probleme interne, în care se vorbește tot mai des despre dezintegrare. Deocamdată, Franța și Germania privesc însă spre Casa Albă, unde Joe Biden ar putea deveni peste noapte arma lor secretă, în încercarea de a pune pe picioare proiectul militar european.   

 

Opoziția față de armata UE s-a transformat într-o situație absurdă, în care Washingtonul insistă pe un ton ridicat că Europa trebuie să facă mai multe și apoi obiectează puternic când europenii încearcă să răspundă solicitării americane!

Raport al „Centrului pentru Progres American”

×
Subiecte în articol: Joe Biden armata ue SUA