x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spre Canada

Spre Canada

22 Iun 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

George Mocanu povesteste cum a fost prins cand incerca sa treaca Dunarea in Iugoslavia, cum a ajuns in Canada datorita presiunilor familiei sale si cum a reusit sa cumpere cateva hectare de teren ca sa-si faca propria statiune turistica. "Visam cai verzi pe pereti, scenarii in care eu, personajul principal, ma luptam cu monstri si, descatusat, fugeam in America… Era singurul lucru pe care il stiam: sa fug in America si sa ma fac baiat mare."
ANA-MARIA LUCA

Romania anilor ’80. La numai 18 ani, George Mocanu facea planuri sa scape. Se vedea de toate: muncitor, bancher, milionar, somer… Liber. Pe 15 iunie s-au implinit 15 ani de cand George si toata familia sa, parinti, sora, cumnat, nepoti, sotie si fiice, au trecut Atlanticul si au ajuns in Canada. Au lucrat si in patru locuri odata ca sa poata supravietui, sa aiba o casa si apoi un viitor. Acum sunt proprietarii unei statiuni turistice cu sase cabane, in jurul unui lac pitoresc, si isi asteapta cele doua fiice, studente, sa vina acasa in vacanta de vara.

Fuga

George si Carmen Mocanu s-au casatorit in Romania. S-au nascut cele doua fete, Cristiana-Maria, in ’84, si Alecsandra, in ’86. George visa in continuare sa plece, sa-si ia familia din Romania si facea planuri de evadare cu Daniel, cumnatul sau. Si-au luat inima-n dinti si au plonjat in Dunare. Pe George l-au prins.

Daniel a fost un pic mai norocos. A reusit sa treaca in Iugoslavia si a stat intr-o tabara de refugiati in fosta Iugoslavie, apoi a reusit sa plece in Canada. A chemat-o pe sora lui George, Magda, si pe copii, Robert si Eduard. Apoi Magda a facut cerere de reintregire a familiei si i-a adus pe parinti. Ei au sosit in Canada in mai 1989, iar George si Carmen, tot in urma presiunii facute de sora si cumnatul lor, au ajuns pe 15 iunie 1989.

Fascinatia

Daniel si Magda i-au luat de la Aeroportul Kennedy din Statele Unite. Venisera cu o camioneta. "Primul lucru care m-a fascinat, in drum spre granita Canadei, a fost un WC. Exact! Am avut nevoie, am intrat, insa m-am inhibat din cauza curateniei, luminii si a culorilor de acolo. Am crezut ca acel WC este numai pentru milionari si eu eram un intrus. Mi-a trecut si am mai vazut un WC tocmai in Canada."

Pentru o vreme, toata familia, zece oameni, dintre care patru copii, intr-un apartament cu doua camere. Apoi au inchiriat o casa mare, cu cinci camere. Si Carmen si George au avut noroc. Dupa trei zile au gasit de lucru. Nu in domeniile in care erau specializati. Carmen lucrase in Chimie Industriala, iar George, in Gammagrafie Industriala, mediu radioactiv.

Cativa romani "de treaba" i-au ajutat sa "prinda" niste "job-uri" ca ospatari intr-un fel de cantina de hotel de lux, unde oamenii cu bani mananca toti odata, la serate.

"A trebuit sa lucram la cate trei, chiar si patru job-uri pe zi. Dimineata intr-un loc, la pranz in altul, iar seara in alta parte. Eu mai lucram si in constructii, iar Carmen, camerista la un hotel de lux. Fetele le vedeam numai cand dormeau. Plecam noaptea si veneam noaptea."

Treapta cu treapta

George a terminat Hotel and Restaurant Management si a obtinut Diploma Canadiana si cele trei Certificate de la American Hotel and Motel Association. Au incercat un "business" de catering. "A mers excelent. Am castigat destul de bine si asa am avut bani sa ne cumparam prima casa. Intre timp, am realizat ca ne tinea prea mult ocupati si nu mai aveam timp de copii."

In timpul liber "fugeau" in nord si inchiriau o cabana. De aici le-a venit ideea, prin ’94, sa cumpere o statiune de cabane, pe care sa le inchirieze. Dar nu ar mai fi avut timp de copii si au asteptat sa se faca mari fetele si sa plece la facultate. Intre timp, George a ajuns manager la un Club de milionari, iar Carmen, manager la un Golf Club. Si-au luat a doua casa, mult mai mare, in care au venit sa locuiasca si parintii lui George.

Statiunea

Cand fetele au plecat la scoala, George a convocat un "consiliu de familie": au decis sa vanda casa si sa cumpere o statiune in nordul Canadei. In octombrie 2003 au gasit locul care sa le placa. Dar n-aveau bani de el, asa ca au mers din banca in banca, pana cand una le-a dat imprumutul. S-au mutat pe malul lacului pe 1 mai, anul acesta. "A fost mult de lucru, multe de schimbat, reparat… Curatenie! Noi, romanii, vrem totul "luna". Avem un mare avantaj. Suntem singuri pe tot lacul. Deci este proprietatea noastra, iar de jur-imprejur, Crown Land - pamantul Coroanei."Proprietatea are in jur de 35 hectare si au aproximativ 800 de metri pe malul lacului. Pe langa casa in care locuiesc, mai sunt sase casute cu doua camere pentru inchiriat, un atelier de reparatii, patru barci cu motor, o hidrobicicleta, un caiac si o canoe. Si vor sa mai construiasca niste casute.

George mai are un plan de afaceri cu un prieten: sa puna la punct un proiect de tabara sportiva cu zece cabine mari, cu restaurant, bazin de inot, terenuri de tenis si sala de sport. "Probabil ca intr-un an sau doi vom incepe. Cand vrei ceva si esti canalizat, lucrurile se infaptuiesc mai usor."

EDUCATIA FIICELOR

Cristiana, fiica cea mare a familiei Mocanu, este studenta in anul trei la Durham College - Computer Technology si vrea sa mai urmeze doi ani de Business Administration. Alecsandra, premianta din clasa I, va termina anul acesta cu Valedictorian si deja este admisa la York University - Criminology Studies. Apoi vrea sa urmeze Dreptul. Este obligatoriu, daca vrei sa urmezi Dreptul, sa fi absolvit deja o facultate intr-un domeniu cerut.

"Am lucrat foarte mult cu fetele, am bagat "artimetica" si scoala romaneasca in ele cat a fost cu putinta. Cred ca scoala romaneasca a fost cel mai bun lucru care a existat vreodata si multumesc fostilor mei profesori ca au reusit sa ma transforme in cel mai bun invatator pentru copiii mei", povesteste George Mocanu.
×
Subiecte în articol: diaspora georg