x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război la orizont: Rusia va interveni pentru apărarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei!

Război la orizont: Rusia va interveni pentru apărarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei!

08 Apr 2021   •   21:43
Război la orizont: Rusia va interveni pentru apărarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei!
Sursa foto: Agerpres

Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei, avertizează Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova.

Confruntările militare s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în pofida armistiţiului în vigoare. Rusia, care este acuzată de susţinerea insurgenţilor proruşi, a suplimentat efectivele militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

"Totul depinde de amploarea conflagraţiei", a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News.

Oficialul rus a asemănat actuala situaţie din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.

"Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare", a afirmat Dmitri Kozak.

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, avertizând că ar fi "începutul sfârşitului" pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.

Armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, dar este obligată să apere ţara, a afirmat, joi, preşedintele Volodimir Zelenski, care a efectuat o vizită pe linia de contact din Donbas.

Un militar ucrainean a fost ucis joi în confruntări cu insurgenţi proruşi, astfel că bilanţul de anul acesta a ajuns la 25 de morţi pentru armata ucraineană.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţului în estul Ucrainei.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene. Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova. Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin.

Kremlinul a comunicat că "preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor". Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, "provocările" Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea "agravarea situaţiei pe linia de contact".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: razboi ucraina