x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin forțează plecarea americanilor și turcilor din Siria

Putin forțează plecarea americanilor și turcilor din Siria

de Şerban Mihăilă    |    15 Sep 2021   •   07:49
Putin forțează plecarea americanilor și turcilor din Siria

După ce a ținut pe perfuzii regimul lui Bashar al-Assad timp de șapte ani, Rusia a obținut dreptul de a-și extinde bazele militare din Siria. Acum, rușii vor să scape de prezența forțelor americane și turce de pe teritoriul sirian pentru a conduce țara nestingheriți. Liderul de la Kremlin l-a chemat pe președintele sirian la Moscova, în încercarea de a pune presiune pe SUA și Turcia. Cei doi au cerut la unison retragerea tuturor forțelor străine din Siria, bineînțeles, cu excepția celor din Rusia. 

 

„După părerea mea, principala problemă este că forțele armate străine rămân în anumite regiuni ale Siriei, fără o aprobare din partea Națiunilor Unite și fără permisiunea dumneavoastră”, i-a spus Putin lui Bashar al-Assad, la începutul acestei săptămâni, în prima vizită la Moscova a liderului de la Damasc, după 2015. Declarația, prezentată de televiziunea siriană de stat, a fost completată ulterior de un comunicat al Kremlinului, în care Putin menționează că prezența trupelor străine „este în mod vădit contrară dreptului internaţional şi nu permite depunerea eforturilor maxime pentru consolidarea ţării şi a progresului pe drumul către reconstrucţie”. Comunicatul se mai referă la faptul că liderii celor două state au discutat despre importanța încheierii unor înțelegeri politice „între sirieni și fără interferență străină”, precum și despre „cooperarea economică bilaterală”. Potrivit Kremlinului, Putin a mai spus că „teroriştii au suferit pagube considerabile” în Siria, unde forţele guvernamentale controlează, potrivit liderului rus, „90% din teritoriu”. La rândul său, Bashar al-Assad a salutat „rezultatele semnificative obţinute de Rusia şi Siria în privința eliberării teritoriilor ocupate de combatanţi şi a distrugerii terorismului”. El a adăugat apoi că „procesele politice” întreprinse pentru a pune capăt războiului din Siria „s-au oprit”, dând vina în special pe „influenţele distructive” ale „anumitor state”. „Unele țări au impus sancţiuni poporului sirian, ce pot fi caracterizate ca antiumane, antistatale şi nelegitime”, a adăugat liderul sirian. În ultimele săptămâni, activitatea militară a rușilor în Siria s-a intensificat în mod alarmant. Opoziția siriană a anunțat că avioanele de luptă ale Rusiei au bombardat în repetate rânduri nord-vestul provinciei Idlib, ultima fortăreață importantă a rebelilor care luptă contra lui Assad. 

 

Cu tunurile pe SUA și Turcia

Deși nu au fost nominalizate explicit, țintele atacului declanșat de Putin și Assad la Moscova sunt SUA și Turcia. Cu toate că trupele americane au plecat din Afganistan și și-au redus drastic activitatea în Irak, misiunea US Army în Siria este departe de a fi terminată, iar perspectiva unei retrageri din țara distrusă de cei zece ani de război civil nu pare să fi fost luată în calcul în niciun fel la Washington. Mai mult, SUA par să-și stabilească aici un cap de pod în Orientul Mijlociu. Numărul militarilor americani desfășurați pe teritoriul sirian a crescut în ultimul timp la peste 900, foarte probabil de teama intensificării influenței Rusiei și a Iranului în regiune. Efectivele americane ajunseseră la numai 450 de soldați, în ultimele luni de mandat ale fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump. US Army este prezentă acum în zonele din estul și nord-estul Siriei, în teritoriile controlate de kurzi. Misiunea declarată a trupelor americane este neutralizarea grupării teroriste Stat Islamic (SI), în parteneriat cu forțele rebele siriene kurde. Oficial, administrația de la Casa Albă consideră că pericolul SI nu a trecut, deși armata jihadiștilor a fost decimată în ultimii ani, iar activitatea extremiștilor islamiști s-a redus la operațiuni specifice mai degrabă unei rețele teroriste. La rândul lor, forțele turce sunt angrenate în confictul sirian, gestionând „zone de siguranță” aflate în nordul și nord-vestul țării, exact în regiunea ultimului bastion al rezistenței împotriva lui Assad. 

 

Viespar internațional

În actualul context global, Siria rămâne un butoi cu pulbere, care antrenează o serie de actori internaționali și de alianțe fragile, într-un război civil devastator, soldat până acum, într-un deceniu de lupte, cu moartea a 500.000 de persoane și strămutarea altor câteva milioane. Forțele americane, siriene, ruse, iraniene și turce, precum și aliații acestora sunt prinse între revolta internă contra președintelui Assad și reapariția unor grupări teroriste, cum ar fi Al-Qaeda. În același timp, proximitatea Siriei face din aceasta un teritoriu atractiv pentru dușmanii Israelului. Teheranul și-a mutat aici forțele și, imediat, acestea au devenit ținta raidurilor aeriene declanșate de statul evreu. Pe de altă parte, milițiile sprijinite de Iran, care operează de ambele părți ale frontierei siriano-irakiene, atacă în mod constant forțele americane, declanșând riposta acestora din urmă.

 

Un regim-marionetă al Moscovei

Trupele ruse ocupă un loc special în toată această ecuație geopolitică. Fără intervenția militară decisivă a acestora, în 2015, Assad ar fi fost istorie de multă vreme. Menținerea sa la putere a fost posibilă, în același timp, și prin ajutorul substanțial oferit de Iran. De altfel, în ultimii ani, Assad a intrat sub tutela cvasitotală a protectorilor săi de la Moscova și Teheran, care îi oferă ajutor militar și economic. După un deceniu de confruntări, într-o țară distrusă aproape în întregime, cu o economie la pământ și o populație traumatizată de un conflict fără sfârșit, se pune însă întrebarea dacă liderul de la Damasc mai conduce, în realitate, țara. Cu toate acestea, Assad pare satisfăcut cu suveranitatea sa limitată în propriul stat și știe că viitorul lui politic depinde de Rusia și Iran. El a oferit deja Kremlinului dreptul de a construi și de a extinde baze militare permanente, de unde rușii pot interveni oriunde în regiune sau, pur și simplu, își pot testa echipamentele și tacticile de luptă. Rusia a reușit să stabilească astfel pe teritoriul sirian un cap de pod extrem de important pentru expansiunea sa în Orientul Mijlociu. 


 

Miză ridicată

În acest context, retorica agresivă a lui Putin și Assad la adresa prezenței armatei americane în Siria este lesne de înțeles. De cealaltă parte, tocmai pentru a contracara influența Rusiei și a Iranului în regiune, trupele americane vor rămâne probabil desfășurate pe teritoriul sirian pe termen nedefinit. 

 

 

Principala problemă este că forțele armate străine rămân în anumite regiuni ale Siriei!

Vladimir Putin

×