x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ne vedem in noiembrie

Ne vedem in noiembrie

15 Oct 2004   •   00:00

Democratul John Kerry si republicanul George Bush s-au confruntat, pentru ultima data, miercuri noaptea. Sondajele de opinie si previziunile analistilor sunt sumbre pentru presedintele Bush.

ANCA ALDEA

Cea de-a treia si ultima dezbatere televizata a candidatilor la prezidentialele din SUA a avut loc in Tempe, statul Arizona. Republicanul si democratul si-au aparat cu strasnicie platformele electorale care ofera puncte de vedere diferite referitoare la politica interna. Bush si Kerry au preferat sa trateze, in ultima runda, problemele stringente ale economiei - crearea locurilor de munca, imbunatatirea sistemului de sanatate si de colectare a taxelor, dar si securitatea nationala.

CONSECVENTA. Pentru analistul Vladimir Tismaneanu, Bush "nu a putut sa prezinte un plan foarte clar legat de modalitatea in care va rezolva problemele de deficit bugetar". "Nici Kerry nu a putut sa prezinte un asemenea plan", a declarat Tismaneanu pentru Radio Romania Actualitati.

Cei doi candidati s-au criticat si atunci cand a venit vorba despre securitatea nationala. Dupa ce democratul a condamnat din nou invazia Irakului, republicanul a rostit deja cunoscutul discurs referitor la "strategia de raspandire a democratiei in lume si de distrugere a retelei teroriste Al-Qaeda". Kerry a tinut garda sus si la dezbaterea legata de imbunatatirea sistemului de sanatate, recunoscand ca nu se opune avorturilor si nu are rezerve in privinta casatoriilor intre homosexuali. In tabara adversa, republicanul si-a demonstrat inca o data conservatorismul, pronuntandu-se impotriva avorturilor si a mariajului intre homosexuali. Laura Bush imparte aceeasi parere. Intr-un interviu pentru televiziunea Fox, ea recunoaste ca Bush a trebuit sa renunte la viata privata pentru a-si servi tara si ca are o misiune greu de indeplinit. In timp ce Laura isi lauda sotul, un jurnalist american a descoperit ca, la o intrunire particulara, Bush a spus: "Imi mentin optimismul, dar il si tin pe Kerry la respect".

DOCTRINA

"Cred ca rolul Guvernului este sa fie alaturi de cetatean sa-l ajute sa-si realizeze visele, nu sa-i spuna cum sa isi traiasca viata. Opozantul meu vorbeste despre siguranta fiscala, dar a votat de 98 de ori pentru cresterea taxelor" - George W. Bush

PROMISIUNE

"Am de gand sa ma ridic si sa lupt pentru muncitorul american. Va voi arata cum voi plati pentru ingrijirile de sanatate si pentru educatie. Acest presedinte este primul sef de stat din istoria Americii care nu a respins niciodata nici o lege" - John Kerry

AVANS

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de televiziunea CNN, ziarul USA Today si institutul Gallup, 52% dintre americani au declarat ca l-ar vota pe Kerry si numai 39% s-au pronuntat in favoarea lui Bush. Sondajul reflecta impresiile imediate ale electoratului care a urmarit dezbaterea televizata. Rezultatele acestui sondaj sunt asemanatoare cu cele din 30 septembrie, dupa prima dezbatere televizata, cand Bush a fost creditat cu 37 de procente, iar Kerry cu 53.
×
Subiecte în articol: externe bush kerry