x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul anchetează acuzațiile privind programul de spionaj Pegasus

Israelul anchetează acuzațiile privind programul de spionaj Pegasus

22 Iul 2021   •   21:30
Israelul anchetează acuzațiile privind programul de spionaj Pegasus

Knesset-ul, legislativul din Israel, a înființat o comisie de anchetă a acuzațiilor față de programul de spionaj Pegasus, care ar fi fost folosit abuziv de unele țări, scrie AFP.

"La finalul anchetei vom evalua dacă trebuie să facem corecţii", a spus deputatul Ram Ben-Barak, șeful Comisiei de Afaceri Externe şi Apărare din parlament, fost director adjunct al Mossad-ului. 

Acest program a  fost dezvoltat de NSO, companie de securitate israeliană. Acesta a genera un scandal uriaș la nivel mondial și a determnat ong-ul 'Reporteri fără Frontiere' să ceară un moratoriu asupra vânzărilor sale. Și cancelarul german Angela Merkel a solicitat mai multe restricţii asupra comercializării acestor sisteme.

Programul a fost utilizat pentru spionarea a circa 180 de jurnaliști, 85 de militanţi pentru drepturile omului și 14 şefi de stat, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Reprezentanții societății transmit că Pegasus este doar pentru obținerea de informaţii despre reţelele criminale sau teroriste.Însă compania este acuzată constant că are legătur cu regimuri totalitare.

Acesta este un program de securitate cibernetică ofensiv și trebuie avzat de Ministerului israelian al Apărării pentru a fi vândut în alte state. Pegasus a fost vândut, până acum, în peste 40 de țări ale lumii, cu acordul autorităților de la Ierusalim.
 

×
Subiecte în articol: Israel pegasus