x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakieni in lesa

Irakieni in lesa

07 Mai 2004   •   00:00

Scandalul abuzurilor americane asupra prizonierilor irakieni a luat amploare, dupa ce cotidianul Washington Post a publicat noi fotografii compromitatoare pentru ierarhia militara.

ANCA ALDEA

Militari americani in fata unei moschei, un soldat calare pe o camila in desert si un altul care potriveste o lesa la gatul unui barbat intr-o inchisoare irakiana. Omul cu lesa la gat este gol, inspaimantat si intins pe jos. Cativa militari americani care simuleaza, intre ei, acte sexuale; o vaca jupuita, cu intestinele scoase si capul taiat, langa care se afla un grup de soldati; o pisica decapitata; un cadavru in baie de sange; un cadavru in putrefactie, asupra caruia un militar sta aplecat, zambind si aratand, din degete, semnul OK. O alta fotografie prezinta un barbat dezbracat, cu un sac pe fata si catuse la maini, legate de usa unei celule. Alta imagine arata un individ gol, legat cu catuse de patul sau si cu mainile atat de departate, incat pielea spatelui pare plesnita. Fata si capul ii sunt acoperite cu lenjerie intima de femeie.

DOVEZI FURATE.Aceste fotografii, realizate la inchisoarea Abu-Ghraib din Bagdad, sunt similare celor publicate saptamana trecuta de presa americana si au circulat printre militarii Companiei 372 Politie Miltara a SUA. Washington Post, care continua, cu titlul de exclusivitate, lista atrocitatilor asupra prizonierilor irakieni, noteaza ca faptele s-au petrecut din vara pana-n iarna lui 2003. Sunt imagini pe care Armata SUA le-a confiscat de la oamenii sai pentru a le folosi ca probe in scandalul torturilor, dezvaluie, sub anonimat, o sursa militara.

TURISTI IN IRAK. Familiile catorva militari americani stationati in Irak au declarat pentru Washington Post ca fotografiile trimise de acestia acasa sunt „obisnuite, ca si cand ar fi fost realizate de un turist". Dar celelalte imagini, nevazute de parintii ingrijorati din America, au fost condamnate de presedintele Bush si de alti lideri internationali, mai ales de cei din lumea araba, pentru care „nuditatea si sexualitatea sunt ofensatoare".

ORDIN DE SUS. Avocatii care-i reprezinta pe doi dintre militarii americani anchetati in acest scandal sustin ca soldatilor li s-a ordonat sa faca aceste fotografii umilitoare. Ordinele au fost date de superiori din cadrul serviciului de informatii al armatei, pentru a-i intimida pe prizonieri si a-i incerca sa-i faca sa coopereze.

In locul spaniolilor

Marea Britanie va trimite in Irak 800 de puscasi ai Marinei regale, dezvaluie, in exclusivitate, tabloidul britanic The Sun. Cele 40 de comandouri, care vor fi dislocate la Najaf, vor fi sprijinite de o unitate specializata in tactici antiteroriste. Puscasii, care in martie 2003 aparau conductele petroliere din jurul orasului Al Faw, vor lua locul celor 1.300 de militari spanioli retrasi saptamana trecuta de noul guvern madrilen, informeaza ziarul.
×
Subiecte în articol: externe