x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ghici cine-i securistul din Guvernul bulgar

Ghici cine-i securistul din Guvernul bulgar

23 Oct 2004   •   00:00

Guvernul de la Sofia adaposteste un fost membru al politiei secrete comuniste. Informatia, care circula de cateva zile in mass-media bulgara, a fost confirmata ieri de fostul director al Arhivei Nationale, Serafim Stoikov, intr-un interviu acordat unui post privat de televiziune.

IRINA CRISTEA

Cu toate ca Stoikov a refuzat sa dezvaluie numele fostului securist, presa bulgara speculeaza ca ar fi vorba despre ministrul Administratiei de Stat, Dimitar Kalcev. Pus la colt de televiziunea bulgara, ministrul a negat din rasputeri ca ar fi avut vreo legatura cu politia secreta. Deocamdata Kalcev se vede nevoit sa se apere singur de acuzatiile care i se aduc, intrucat premierul Simeon de Saxa Coburg nu a dat publicitatii nici o reactie in legatura cu acest scandal.

AGENTUL KOLEV. In urma cu cateva zile, un deputat al Opozitiei a anuntat ca detine informatii potrivit carora trei membri ai actualului Executiv de la Sofia au fost agenti ai Securitatii. Afirmatiile sale au fost sustinute, insa doar partial, de fostul presedinte al unei comisii care se ocupa de studierea fostelor servicii secrete bulgare. Metodi Andreev a confirmat ca doar un membru al Guvernului a facut parte din structurile Securitatii. Fara sa numeasca persoana in cauza, Andreev a spus ca numele ei de agent al politiei secrete era Kolev. "Stiu care dintre ministri este agentul Kolev, iar premierul stie si el, foarte bine", a spus Andreev. Intrebat daca este vorba despre ministrul Administratiei, Andreev a refuzat, la fel ca Serafim Stoikov, sa confirme sau sa infirme informatia.

PROBLEMA ARHIVELOR. Pe langa faptul ca il pune intr-o situatie dificila pe premierul bulgar, scandalul reaprinde disputele privind arhivele fostei Securitati bulgare. Ele vor fi transferate in curand Arhivei nationale, moment in care dosarele ar deveni accesibile tuturor celor interesati. Numai ca toti oficialii bulgari se feresc sa avanseze o data clara.

×
Subiecte în articol: externe