x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CSI - Revolutie in Kirgizia?

CSI - Revolutie in Kirgizia?

21 Mar 2005   •   00:00

Fraudarea alegerilor legislative in Kirgizia, tara membra a Comunitatii Statelor Independente (CSI), a scos in strada peste 10.000 de oameni.

La 27 februarie si 13 martie, cand kirgizii au fost chemati la urne pentru a-si alege Parlamentulul, Opozitia nu a reusit sa obtina suficiente mandate in noul Legislativ. Multe dintre mandate au intrat pe mana Puterii, astfel incat noul Parlament a ramas loial presedintelui Askar Akaiev, asigurandu-i acestuia continuitate in fruntea statului. Totusi, Akaiev a promis, inainte de scrutinul legislativ, ca nu va candida pentru un nou mandat. Promisiunile presedintelui si fraudele electorale i-au determinat pe sustinatorii Opozitiei, care purtau esarfe galbene, sa iasa in strada.

PROTESTE. La Jalal-Abad, oras situat in sudul fostei republici sovietice din Asia Centrala, un comisariat de politie a fost incendiat. Ieri, fortele de securitate i-au evacuat pe manifestantii care au ocupat, de cateva zile, birourile a doi guvernatori regionali. Si la Talas, in vestul tarii, populatia furioasa a luat cu asalt sediul administratiei locale. Pe acest fundal, analistii politici se intreaba daca si Kirgizia va cunoaste, intocmai Ucrainei si Georgiei, o revolutie. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe