x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda ameninta Bulgaria si Polonia

Al-Qaeda ameninta Bulgaria si Polonia

22 Iul 2004   •   00:00

Bulgaria si Polonia au ajuns pe lista neagra a teroristilor islamisti. O grupare care se autointituleaza "Al-Qaeda din Europa" ameninta acum Sofia si Varsovia cu atacuri si varsari de sange fara precedent, daca nu isi retrag militarii din Irak.

IRINA CRISTEA

"Veti plati scump, la fel ca America si Spania", este mesajul pe care guvernele din Bulgaria si Polonia l-au primit ieri de la o grupare terorista, prin mijlocirea unui site Internet islamist. Teroristii, cunoscuti drept "Grupul Islamic Tawhid", afiliat retelei Al-Qaeda, ameninta cele doua tari cu o baie de sange si le avertizeaza ca mai au la dispozitie foarte putin timp pentru a face ceea ce se cuvine, adica sa se lepede de alianta cu americanii si sa-si retraga contingentele din Irak.

FIORI. Desi autenticitatea textului nu poate fi verificata, dupa cum indica presa straina, termenii sunt suficient de duri ca sa le dea fiori liderilor celor doua state vizate. "Pentru ultima oara, ii cerem guvernului bulgar, care face pe cruciatul si s-a aliat cu americanii, precum si poporului bulgar sa isi cheme acasa soldatii. Daca nu ne dati ascultare, juram ca vom transforma Bulgaria intr-o baie de sange!", se arata in mesaj. Teroristii isi incheie referirea la vecinii de la sud de Dunare astfel: "Daca nu intelegeti decat graiul sangelui, sangele va vorbi, asa cum a facut in Spania, la Washington si la New York".

Mesajul adresat Poloniei este mai personalizat. Destinatarul este chiar premierul Marek Belka, intors recent dintr-o vizita in Irak. "Retrage-ti oamenii, altfel vei auzi sunetul exploziilor care-ti vor zgudui tara!", i se spune lui Belka.

SOC. Pentru bulgari, contextul in care pica acest mesaj nici ca putea fi mai prost. Ei nu si-au revenit inca din socul provocat de rapirea a doi conationali care lucrau ca soferi de camion in Irak. Unul dintre acestia a fost deja executat de o grupare a liderului Al-Qaeda din Irak. Guvernul de la Sofia a detasat in Irak un batalion ce numara 480 de oameni, iar Polonia, un efectiv de 2.400 de militari.

SI GERMANIA

Grupul Islamic Tawhid este cunoscut anchetatorilor si responsabililor antitero din lume, si mai ales din Europa. Legaturile sale cu Al-Qaeda au fost demonstrate fara drept de apel de legiuitorii germani, pentru ca in aceasta tara sunt judecati in prezent trei membri ai organizatiei. Ei sunt acuzati ca pregateau atacuri impotriva unor tinte evreiesti: doua restaurante din Düsseldorf si un centru al comunitatii evreiesti din Berlin. Suspectii au fost arestati in aprilie 2002, iar procesul lor a inceput in urma cu cinci luni.
×
Subiecte în articol: externe