x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Procedura de trecere la scenariul roșu. Școlile se pot închide în trei zile

Procedura de trecere la scenariul roșu. Școlile se pot închide în trei zile

de Diana Scarlat    |    01 Oct 2020   •   09:25
Procedura de trecere la scenariul roșu. Școlile se pot închide în trei zile

Numărul de cazuri de contaminare cu virusul SARS-CoV-2 a crescut brusc, de la o zi la alta. Numărul de cazuri raportate, ieri, în Capitală, modifică scenariul inițial de funcționare a școlilor. Inspectoratul Școlar al Municipiului București ar putea fi anunțat în orice moment, de Direcția de Sănătate Publică (DSP), că ar trebui să anunțe scenariul roșu, care presupune trecerea cursurilor în mediul online. Procedura de aprobare a închiderii unităților de învățământ durează trei zile.

 


Școlile funcționează diferit, în funcție de trei scenarii concepute de Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Sănătății. Pentru fiecare zonă delimitată de DSP, Ministerul Educației a stabilit câte un scenariu, pentru începerea noului an școlar. Scenariul 1 (scenariul verde) presupune ca toți elevii să meargă la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție – acolo unde incidența este mai mică de un caz la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Scenariul 2 (scenariul galben) prevede participarea la ore prin rotație, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și cursuri online pentru cei care rămân acasă. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3 cazuri la mia de locuitori.


Ce presupune scenariul trei


În scenariul 3 (scenariul roșu), toți elevii vor face cursuri online, în zonele „roșii”, peste 3 cazuri la mia de locuitori. Ieri, în Capitală s-a ajuns la indicele prevăzut pentru scenariul roșu, astfel încât DSP ar putea demara în orice moment procedura pentru acest nou scenariu. „Dacă DSP ne anunță că se schimbă scenariul, Inspectoratul anunță școlile, se ia decizia, la nivelul fiecărei unități de învățământ, în Consiliul de Administrație, apoi decizia se transmite către Inspectorat, este analizată și propusă spre aprobare de către Comitetul pentru Situații de Urgență. Procedura aceasta durează maximum trei zile”, a explicat, pentru Jurnalul, Roxana Cercel, reprezentanta ISMB. 


Trecerea cursurilor în mediul online este doar teoretică, pentru că mulți elevi din Capitală nu au făcut cursuri online, de la începutul acestui an școlar. Profesorii nu au un ghid clar, nu știu să predea online, nu au laptopuri și nici internet, în multe dintre cele 607 unități de învățământ din București.

2.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost raportate, ieri, 405 dintre acestea fiind în București

Ministerul Sănătății publică periodic harta zonelor roșii, galbene și verzi, fiecare culoare având corespondent în Legenda pandemiei SARS-CoV-2 – aceeași, la nivel mondial. Scenariul roșu înseamnă grad maxim de risc, galben înseamnă zonă cu grad ridicat de risc, iar verde este culoarea care arată zonele sigure.  
 

×
Subiecte în articol: scenariu rosu