x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Brexit: Tensiuni puternice între UE și Marea Britanie

Brexit: Tensiuni puternice între UE și Marea Britanie

12 Oct 2020   •   10:44
Brexit: Tensiuni puternice între UE și Marea Britanie

Relațiile sunt tot mai tensionate între UE și Marea Britanie înaintea summitului, care se va desfășura între 15-16 octombrie, între UE și Marea Britanie. Președintele francez Emmanuel Macron, susținut de alți lideri europeni, vrea să încheie un acord strict, scrie Reuters.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier va trebui să obțină garanții de la Regatul Unit pritivoare la concurența loială pentru societățile europene, în caz contrar blocul comunitar vrând să adopte urgent măsuri.

Sectorul pescuitului este un punct fierbinte în încheierea unui acord comercial, britanicii vrând să-și păstreze cotele și să le stabilească anual. 

Totodată UE vrea ca în schimbul comerțului liber, regatul să aplice unele norme comunitare pentru a evita posibila concurență neloială pe piața europeană. 

La referendumul pentru Brezit, din 2016, britanicii au votat în procent de 52% pentru ieșirea din Uniune. Oficial au părăsit blocul comunitar la 31 decembrie 2019, iar acest an este de tranziție.

În cazul în care cele două părți nu ajung la un acord, relațiile comerciale vor fi supuse de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

×
Subiecte în articol: emmanuel macron brexit ue summit