x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Zăpadă ca in Austria

Zăpadă ca in Austria

de Sorin Anghel    |    10 Dec 2007   •   00:00
Zăpadă ca in Austria
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Turiştii care au ales să meargă week-end-ul trecut la Straja au dat dovadă de inspiraţie. Părtiile au fost bine amenajate, teleschiurile nu au avut probleme, iar nocturna a funcţionat pănă spre miezul nopţii.



Turiştii care au ales să meargă week-end-ul trecut la Straja au dat dovadă de inspiraţie. Părtiile au fost bine amenajate, teleschiurile nu au avut probleme, iar nocturna a funcţionat pănă spre miezul nopţii.


Fericire mare pe Valea Jiului. Nu pentru că Miron Cozma a fost eliberat! Aproape că nu contează asta, chiar dacă toţi recunosc că "Luceafărul huilei" a fost omul care i-a condus cel mai bine. Acum, turismul este la putere. "Vine lume din toată ţara să se deie cu schiurile la noi. Avem de treabă, să se simtă oamenii bine", spune un localnic.


INFRASTRUCTURÃ.... Intre cele două staţiuni din zonă, Parăng şi Straja, s-a născut in ultimii zece ani o rivalitate puternică. Schiorii se impart in două, după pretenţiile pe care le au. Cine caută aventură urcă in Masivul Parăng. Restul, oamenii care preferă să schieze pe părtii bine amenajate, alege Straja. Staţiunea aflată deasupra oraşului Lupeni are o cu totul altă faţă din acest sezon. Drumul de acces, lung de nouă kilometri, a fost asfaltat in vara acestui an, astfel că orice maşină poate ajunge pănă la 1.400 de metri altitudine. In plus, accesul Ambulanţei este mult mai uşor, astfel că orice turist care suferă vreun accident pe părtie este transportat imediat la spital. In mare parte a fost rezolvată şi problema locurilor de parcare. Cei care nu vor să-şi lase automobilele pe marginea drumului pot intra in parcarea aflată in apropierea teleschiului 4. E cu plată şi e păzită. Nimeni n-o să vă spargă geamurile, n-o să vă rupă oglinzile şi nici n-o să vă fure capacele de la roţi. Totul e in siguranţă.


IREPROŞABIL. In week-end-ul ce tocmai a trecut, părtiile au arătat impecabil la Straja. "Nu a fost toată iarna trecută zăpada aşa de bună ca acum. E drept, sezonul trecut a inceput abia la Crăciun", a precizat Eduard Zaiu, unul dintre salvamontiştii din staţiunea hunedoreană. După ninsorile din luna noiembrie, administratorii părtiilor au intrat cu "ratracul" pe părtie şi au reuşit să prindă zăpada de sol. In aceste condiţii, taluzurile nu se mai formează, iar ninsorile de mai incolo nu vor face altceva decăt să ingroaşe stratul de zăpadă deja existent.


DELICIU. Straja a arătat ca o staţiune din Austria. Turiştii care au ajuns incă de vineri in Masivul Vălcan s-au grăbit să schieze căt mai mult, temăndu-se că a doua zi se vor forma cozi la instalaţiile de transport pe cablu. Din fericire, nu a fost aşa. La teleschiul 5, de pe părtia Mutu, s-a aşteptat maximum cinci minute. Iar la teleschiul 3, de pe părtia Constantinescu, nu s-a format niciodată coadă. Pentru incepători, cel mai bun loc s-a dovedit a fi Platoul Soarelui. Zăpada moale şi monitorii de schi de la baza părtiei au fost ingredientele unui week-end fericit.


Extrem

Amatorii de free-ride, destul de puţini, e adevărat, au profitat de vremea bună, de cer variabil cu vănt slab şi s-au aventurat pe Canal. O părtie "mare căt China", unde ai parte de zăpadă neatinsă. Trebuie doar să laşi greutatea pe partea din spate a schiurilor şi să nu te sperii cănd treci de la zăpadă ingheţată la powder de un metru.
Practic, cine face această părtie poate spune că a trecut de la stadiul de schior de dămb la cel de schior alpin. Locul ar fi ideal pentru snowboard, dar foarte puţini au curajul să se aventureze prin aşa pustietate. Cel mai bine se schiază pe aici primăvara cănd zăpada este ingheţată dimineaţa, iar cantul schiului are in ce să se infigă.

×
Subiecte în articol: ski express