x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sepsi, CSU Craiova și FCSB dau azi primul test european

Sepsi, CSU Craiova și FCSB dau azi primul test european

de Adi Munteanu    |    22 Iul 2021   •   07:50
Sepsi, CSU Craiova și FCSB dau azi primul test european

Debutul noului sezon a arătat că echipele nu sunt foarte bine pregătite. Primii care au intrat în competiție au fost cei de la CFR Cluj, care s-au chinuit mult în primele cinci meciuri. Au pierdut Supercupa României în fața Universității Craiova, în dubla cu campioana Bosniei, Borac Banja Luka, echipa lui Șumudică s-a calificat cu mult noroc datorită schimbării regulii UEFA al avantajului golului marcat în deplasare, iar în campionatul intern CFR a arătat mari slăbiciuni în fața noii promovate FCU Craiova. Cireașa de pe tort a fost pusă în meciul din Gibraltar cu anonima Lincoln, când CFR a „reușit” cea mai jalnică prestație din ultimii ani. 

 

După CFR Cluj, care a disputat deja trei partide în preliminariile Champions League, a venit și rândul celorlalte trei echipe românești să debuteze în noua competiție înființată de UEFA, Europa Conference League (UECL). Dacă CFR are deja asigurată calificarea în grupele UECL dacă va trece de campioana Gibraltarului, FCSB, CS Universitatea Craiova și Sepsi trebuie să tragă trei tururi de preliminare pentru a ajunge acolo. Sarcina pare mai ușoară pentru FCSB, care beneficiază de statutul de cap de serie, în timp ce craiovenii și Sepsi au un drum mult mai anevoios. Oltenii, dacă trec de albanezii de la KF Laçi, îi vor înfrunta pe belgienii de la Anderlecht Bruxelles, iar Sepsi, după dubla cu Spartak Trnava, ar urma o altă dublă de foc cu Maccabi Tel Aviv. Traseul FCSB începe azi cu kazacii de la Shakhtar Karagandi și ar continua cu ucrainenii de la FC Kolos Kovalivka tot din postura de cap de serie înaintea play-off-ului pentru calificarea în grupe. Calculele hârtiei dau doar pe CFR și FCSB cu șanse la grupele din toamnă.

 

Sepsi, debut în deplasare

 

Echipa lui Leo Grozav debutează azi, de la ora 20.00, în cupele europene în deplasare în Slovacia, la Trnava, cu Spartak. Avantajul covăsnenilor ar fi că meciul decisiv se va disputa la Sfântu Gheorghe, peste o săptămână, însă trebuie să se întoarcă din Slovacia cu un rezultat încurajator. Deși pornește cu șansa a doua, Sepsi poate trece de slovaci. Ambiția cu care au jucat și în sezonul trecut, și în debutul actualului sezon le dau speranțe. Chiar dacă au pierdut câțiva jucători, Grozav s-a orientat și a găsit înlocuitori pe măsură, pe care i-a testat în turneul de pregătire din Austria, unde a învins în toate meciurile de pregătire. Marile pierderi față de lotul din sezonul trecut sunt Petrila, revenit la CFR, și Bouhenna Rachid, plecat liber tot la CFR, au fost înlocuite cu macedoneanul Stefan Ashkovski de la Botoșani și Cătălin Golofca, venit liber de la CFR Cluj. Practic, Grozav a păstrat nucleul omogen din primăvară, când a făcut o impresie excelentă, culminând cu calificarea în premieră în Europa. Însă, după dubla cu slovacii, ar urma o dublă la fel de dificilă, cu israelienii de la Maccabi Tel Aviv, o echipă mult mai obișnuită cu participarea în cupele europene.

Universitatea Craiova, traseu imposibil ca să ajungă în grupe

Oltenii se pot considera ghinioniștii tragerii la sorți. Dacă trec de albanezii de la Laçi, pentru accederea în play-off-ul UECL, ar urma duelul cu Anderlecht, care, conform calculelor hârtiei și a cotelor la casele de pariuri, ar fi un capăt de drum pentru olteni. În aceste condiții, Universitatea Craiova are ca principal obiectiv obținerea a cât mai multe puncte pentru a-și îmbunătăți coeficientul de club în statisticile UEFA. Pentru asta are nevoie de 9 puncte din meciurile cu Laçi și Anderlecht. Desigur, mai există și posibilitatea ca CSU să treacă și de Anderlecht. Una peste alta, este evident ghinionul pe care-l au oltenii la tragerile la sorți: 2017 - AC Milan, 2018 - RB Leipzig, 2019 - AEK Atena, iar când au avut și noroc... au comis rușinea de anul trecut, fiind eliminați de Locomotive Tbilisi. În acest moment, CS Universitatea Craiova este pe locul 145 în clasamentul coeficienților UEFA, cu 7.500 de puncte, coeficient cu care poate fi cap de serie la tragerea la sorți doar în tururile preliminare ale cupelor europene. 

 

FCSB, primăvara europeană sau devine o echipă anonimă 

 

Absentă în ultimii ani din grupele cupelor europene, echipa din Berceni începe campania europeană diseară pe Arena Națională. Traseul spre meciurile din toamnă este mai facil față de Sepsi sau Universitatea Craiova, dar asta pentru că încă beneficiază de statutul de cap de serie la tragerile la sorți. Fără mari achiziții în această vară, Gigi Becali se bazează tot pe nucleul de jucători de pe urma cărora speră să câștige zeci de milioane de euro: Olimpiu Moruțan, Octavian Popescu, Florinel Coman, Florin Tănase, Darius Olaru și noul venit Andrei Cordea. Achiziția de ultimă oră de la Sepsi, Dumiter, nu a fost încă inclus pe lista trimisă la UEFA pentru aceste preliminarii. 

Conform calculelor hârtiei, FCSB nu ar trebui să aibă emoții nici cu Shakhtar Karagandi, nici în turul următor, cu FC Kolos Kovalivka, echipe net inferioare echipei lui Gigi Becali. FCSB ocupă locul 79 în clasamentul coeficienților UEFA, cu 17.500 de puncte, mai mult de jumătate din acest scor fiind obținut în sezonul 2017-2018 al Europa League când FCSB a ajuns în primăvara europeană, învinsă atunci de Lazio. Au urmat apoi trei ani de secetă, în care n-au mai prins grupele Europa League: 2018-2019 - eliminați de Austria Viena, 2019-2020 - eliminați de Vitoria Guimaraes și 2020-2021 - eliminați de Slovan Liberec. Pericolul este că acel coeficient excelent din sezonul 2017-2018 nu va mai fi luat în considerare în vara viitoare, iar coeficientul FCSB-ului se va prăbuși dramatic dacă în acest an nu va ajunge măcar în grupele Europa Conference League, și nu va mai fi cap de serie la niciun tur preliminar, ajungând dincolo de locul 200. Dacă, însă, va prinde primăvara europeană, indiferent de parcursul ulterior, echipa se va menține la același nivel pe care-l are acum.

 

CFR, spre Slovacia sau Elveția

 

Cum nici nu le trece prin cap că nu vor trece de campionii Gibraltarului, clujenii se gândesc deja la turul următor, care i-ar duce mai aproape de grupele Europa League, ei fiind deja siguri de prezența în grupele Europa Conference League. În urma tragerii la sorți, CFR urmează să întâlnească învingătoarea dintre slovacii de la Slovan Bratislava și campionii Elveției, Young Boys Berna. În această dublă favoriți sunt elvețienii, o echipă cu prezențe constante în grupele cupelor europene, bifând chiar și o prezență în grupele Champions League în sezonul 2018-2019, într-o companie infernală, cu Juventus, Valencia și Manchester United. Teoretic, CFR pornește cu șansa a doua în fața elvețienilor.

×
Subiecte în articol: Conference League