x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Mircea Lucescu şi-a reziliat contractul cu Naţionala de Fotbal a Turciei

Mircea Lucescu şi-a reziliat contractul cu Naţionala de Fotbal a Turciei

11 Feb 2019   •   17:26
Mircea Lucescu şi-a reziliat contractul cu Naţionala de Fotbal a Turciei

Românul Mircea Lucescu nu mai este selecţionerul naţionalei de fotbal a Turciei, a anunţat luni presa din această ţară, care a menţionat că tehnicianul de 73 de ani şi-a reziliat pe cale amiabilă contractul cu federaţia de la Istanbul.
Mircea Lucescu a preluat în august 2017 naţionala Turciei cu care a semnat un contract pe doi ani cu opţiune de prelungire pentru încă unul, dar a avut rezultate modeste. Echipa a ratat calificarea la Cupa Mondială 2018 şi a încheiat pe ultimul loc grupa sa din Seria B a Ligii Naţiunilor.
Mircea Lucescu a declarat: "Cred că ne-am îndeplinit misiunea de a reconstrui şi întineri naţionala Turciei. Prin prisma acestui lucru, eu şi TFF (Federaţia turcă - n. r.) am căzut de acord că trebuie lăsat loc unui nou antrenor înainte de startul preliminariilor EURO 2020".
Mircea Lucescu le-a mulţumit preşedintelui TFF, Yildirim Demiroren, şi celorlalţi membri ai conducerii federaţiei pentru că au avut încredere în el şi l-au susţinut. El a adăugat că Turcia va avea întotdeauna "un loc aparte" în inima sa.
Mircea Lucescu a antrenat cu succes două din marile echipe ale Istanbulului. El a câştigat Supercupa Europei cu Galatasaray în 2000, învingând-o pe Real Madrid. ''Leii'' au jucat sferturi de finală în Liga Campionilor, cu Lucescu pe bancă, fiind eliminaţi în sezonul 2000-01 de Real Madrid. În următorul sezon, Galatasaray a câştigat campionatul şi a fost eliminată în turul al doilea al Champions League, Lucescu fiind demis la finalul sezonului şi înlocuit cu Fatih Terim.
După despărţirea de Galatasaray, Lucescu a semnat pentru rivala Beşiktaş în iunie 2002. Sezonul a început bine, dar a doua parte a fost dezastruoasă, iar Lucescu a decis să părăsească Turcia. În 2004 a preluat echipa Şahtior Doneţk, cu care a dominat timp de 12 ani fotbalul din Ucraina şi pe care a dus-o printre cluburile importante din Europa.
În sezonul 2016-2017, Lucescu a pregătit-o fără succes pe Zenit Sankt Petersburg.
Pentru Lucescu, Turcia a fost a doua echipă naţională din cariera sa, după ce a antrenat reprezentativa României între 1981 şi 1986.
Ziariştii turci l-au criticat frecvent pe Lucescu pentru felul cum a făcut selecţia la naţională. De mai multe ori, Lucescu s-a arătat nemulţumit de numărul mic de fotbalişti de valoare pe care-i putea chema la lot.
Potrivit presei din Turcia, Lucescu va fi înlocuit de Şenol Guneş, antrenorul lui Beşiktaş. Guneş a mai fost selecţioner al Turciei, care sub comanda sa a terminat Cupa Mondială 2002 pe locul 3.
Turcia face parte din Grupa H a preliminariilor EURO 2020, alături de Franţa, Islanda, Albania, Moldova şi Andorra. Primul meci ai Turciei în această campanie de calificare va avea loc pe 22 martie, în Albania. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea lucescu