x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vorbitorul" cu Afganistan

"Vorbitorul" cu Afganistan

07 Feb 2004   •   00:00

Un cort si o statie Panter amplasata intr-un Aro. Se numeste "legatura sociala cu Afganistanul " si functioneaza nonstop in curtea Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focsani.

Sotiile, prietenele, rudele militarilor aflati in misiunea din Kandahar ii pot apela zilnic pe cei dragi, aflati la 4.000-4.500 km departare. Intre doua misiuni de patrulare sau paza a diferitelor obiective, ofiterii si mac-ii (militari angajati pe baza de contract) vorbesc in timp real, prin legatura radio, cu cei de acasa. Sunt tinuti la curent de familii cu mersul treburilor din tara, de la sanatatea copiilor si a parintilor, la cursul dolarului, comunicat prompt de sotiile care schimba banii.

"Unde bune"
Sergentul major Florin Tabacaru e foarte mandru de misiunea lui. E "stapan" pe una dintre cele mai bune statii radio din Armata Romana, un "Panter" cu o putere de emisie de 400 de watti, despre care spune ca "nu cade niciodata". Impreuna cu doi colegi, asigura 24 de ore din 24 legatura radio cu Batalionul 280 Infanterie, din cadrul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor " Focsani, plecat in misiune in Kandahar. Nu-si doreste decat ceea ce vor toti transmisionistii: "Unde bune!".

Mesaj din Romania
Intermediaza zilnic convorbirile colegilor din tabara de la Kandahar cu cei de acasa. "Vin in fiecare zi cam 10-20 de persoane si pot vorbi oricat intre orele 13:00 si 17:00. Convorbirile sunt secretizate", spune Florin Tabacaru. Le-a transmis colegilor din Afganistan, prin intermediul "Jurnalului National", "Multe salutari, unde bune si sa ne auzim cat mai bine!".

"Il astept sanatos acasa"
Eugenia Bughiurlan are sotul plecat in Afganistan. E militar angajat pe baza de contract de sapte ani. S-a obisnuit cu iesirile lui in strainatate, insa il asteapta de fiecare data, un pic ingrijorata, alaturi de cei doi copii. "A fost si in Kosovo, suntem invatati cu despartirile. Ii spun multa sanatate, il iubim mult, il astept sanatos acasa impreuna cu cei doi copii.

×
Subiecte în articol: eveniment