x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal la varful Justitiei

Scandal la varful Justitiei

03 Mar 2004   •   00:00

Secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, o acuza pe Rodica Stanoiu ca incearca sa-si subordoneze Justitia. El sustine ca ministrul incearca sa-l inlature prin atacuri murdare.

Un scandal fara precedent a zguduit ieri lumea Justitiei. Acuzatii care depasesc cele mai fanteziste scenarii, despre sabotarea independentei Justitiei, au fost aduse intr-o conferinta de presa de presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu, la adresa ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu.
MIRUNA PASA

Avalansa de declaratii impotriva Rodicai Stanoiu a fost declansata de un articol aparut ieri intr-un cotidian central. Materialul cu pricina ii acuza pe Dan Lupascu si pe parlamentarul-avocat Ion Neagu de controlarea unei adevarate mafii judiciare, prin care infractori periculosi au fost eliberati.
Cazul prezentat de cotidianul central era cel al cetateanului turc Saral Huseyn arestat in Romania in 2001 in vederea extradarii si gasit cu prilejul arestarii si cu cateva doze de droguri asupra lui.
Dosarul compus din cele doua aspecte conexate a ajuns pe masa judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, pentru prelungirea mandatului de arestare. Avocatul turcului a fost in aceasta faza Ion Neagu.
Intamplarea face ca in iulie 2001 sa se schimbe reglementarile in privinta extradarii si competenta judecarii acestor cereri sa fie trecuta in competenta exclusiva a Curtii de Apel. Cu toate acestea, judecatorul de la Tribunal i-a prelungit lui Saral mandatul de doua ori, desi nu mai avea competenta.

Cum a scapat traficantul

La prima prelungire nimeni nu si-a dat seama de incalcarea flagranta a legii, nici procurorul, nici judecatorul, nici avocatul. La a doua prelungire singurul care face apel este inculpatul, prin avocat, care invoca nulitatea absoluta a celor doua prelungiri.
Ajuns in sfarsit la Curtea de Apel, dosarul este judecat de Dan Lupascu, Ilie Zarafiu si Lucian Popescu. Pentru ca incalcarea invocata si anume necompetenta instantei care a prelungit mandatul duce la nulitatea absoluta, cei trei judecatori au admis recursul inculpatului si au dispus eliberarea lui de indata.
In prezent turcul a fost extradat, tot prin decizia Curtii de Apel.
Cu privire la droguri, Tribunalul Bucuresti i-a dat o pedeapsa minima de doi ani, decizie neatacata de Parchet cu apel.
Pentru aceste fapte Neagu si Lupascu, de altfel colegi la Universitatea "Nicolae Titulescu" si legati ca maestru si doctorand, sunt acuzati ca, in virtutea prieteniei, l-au eliberat pe Saral.

Campanie anti-Lupascu?

Dan Lupascu s-a prezentat ieri in fata presei impreuna cu cei doi colegi judecatori si a sustinut, cu documente faptul ca decizia lor a fost absolut legala. "Daca lucrurile ar fi fost adevarate n-am fi stat acum in fata dumneavoastra si am fi fost eventual in boxa.
In realitate, este punctul culminant al unei campanii in ceea ce ma priveste. Are legatura cu faptul ca am fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si am spus adevarul indiferent pe cine a deranjat.
O a doua explicatie este faptul ca numele meu s-a vehiculat pentru inlocuirea ministrului Stanoiu in functia de ministru al Justitiei", a sustinut Lupascu.

Contracandidatul Rodicai Stanoiu

Lupascu a declarat ieri ca numirea sa la conducerea CSM a fost sabotata chiar de ministrul Justitiei pentru ca am spus tot timpul ca lucrurile nu merg cum trebuie si am incercat sa fac din CSM un adevarat garant al independentei Justitiei". Contracandidatul pentru functia de conducere a CSM, presedintele Curtii de Apel Craiova, judecatorul Ciontu, a fost sustinut, potrivit lui Lupascu, de Rodica Stanoiu printr-unul din membrii CSM, conducatoarea Tribunalului Brasov.
"De ce? Ca secretarul general sa fie din provincie si CSM sa fie cat mai slab? A venit la mine presedinta Tribunalului Brasov dupa alegeri si mi-a spus ca ii pare rau ca a fost bagata in aceste lucruri murdate. Mi-a spus ca a facut ce i s-a spus de catre ministrul Justitiei", a declarat Lupascu.

Marul discordiei, puterea

Problema independentei Justitiei, foarte dur comentata de Uniunea Europeana, ar trebui sa-si afle rezolvarea in trei acte normative. Legea privind statutul magistratilor, legea de organizare judecatoreasca si legea CSM. Din cele trei acte singurul care a ramas intepenit in decor este legea CSM, prin care acest for ar trebui sa preia toate atributele decizionale ale ministrului Justitiei.
"La primele doua legi nici macar nu am fost consultati. Cand am vrut sa le discutam in CSM ni s-a spus ca e prea tarziu si ca au fost aprobate de Bruxelles, deci trebuie trimise de urgenta in Parlament. Legea CSM nu se misca din septembrie 2003, cand s-a semnat conventia de infratire cu Germania pentru realizarea acestui proiect, pentru ca nu se vrea independenta Justitiei. S-a vorbit de o separare a apelor, vom vedea mai tarziu daca nu cumva e doar o gaura in apa", a precizat presedintele Curtii de Apel.


Prietenele doamnei ministru

"N-o sa aiba nimeni puterea sa-mi astupe gura, iar calitatea de magistrat nu mi-o ia nimeni, doar eu si Dumnezeu", a spus Lupascu. Potrivit presedintelui Curtii de Apel, dosarul cetateanului turc, ramas definitiv de ceva timp, a fost scos din arhiva la cererea presedintelui Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, pe 23 februarie, la doar cinci zile de la realegerea lui pentru conducerea CSM. "Dosarul a fost adus din arhiva la presedintele Tribunalului, unde a stat de la 11:00 pana la 15:00. Din datele pe care le am, fara nici o cerere oficiala a fost apoi cerut la Parchetul General de adjunctul procurorului general, doamna Despina Mihai, pentru ca trebuia sa-mi gaseasca ceva", a declarat Lupascu. Despina Mihai a fost numita saptamana trecuta judecator la Curtea Suprema, dupa ce la sfarsitul lui 2003 fusese implicata in scandalul retragerii autonomiei PNA.

×