x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania se codeste cu obligatiile

Romania se codeste cu obligatiile

27 Feb 2004   •   00:00

Ziaristul american Arnaud de Borchgrave, cel care a declansat recent afacerea Pacepa, a revenit cu un nou comentariu, al treilea, legat de Romania si reabilitarea fostului sef al serviciilor secrete romane.

PRETEXTUL. Intitulat "Nostalgia Razboiului Rece in Romania" si publicat pe fluxul agentiei United Press International (UPI), noul articol al lui Borchgrave aduce informatii noi si interesante si critica Romania in contextul aderarii sale europene. "A devenit Romania membru NATO sub falsul pretext ca s-a alaturat natiunilor democratice? Chiar si Uniunea Europeana incepe sa se indoiasca de buna-credinta a Romaniei", isi incepe Borchgrave comentariul.

SECURITATEA. Editorialistul sustine hotarat ca Romania "se codeste sa-si indeplineasca obligatiile economice, politice si pe cele legate de drepturile omului". Atacul lui Borchgrave se inteteste cand vine vorba despre administratia de la Bucuresti: "Neschimbatii agenti ai Securitatii pot fi gasiti la orice nivel al sistemului politic din Romania. (...) Comitetul pentru Politica Externa a precizat ca Guvernul roman a esuat in a implementa legea prin refuzul de a limita puterile Ministerului Justitiei (202 dintre cei 345 de angajati sunt din fostul aparat comunist)".

PACEPA. Ziaristul american revine si cu afacerea Pacepa. "Curtea Suprema s-a pronuntat in 1999 pentru reabilitarea " acestuia, dar "Guvernul nu numai ca a continuat sa ignore decizia tribunalului, ci si-a instruit ambasadorul in SUA sa spuna hotarat ca generalul Ion Mihai Pacepa, care inca se ascunde in SUA, poate reveni ca un om liber in Romania", scrie Borchgrave.

ATAC LA PRESEDINTE. Gazetarul il critica pe presedintele Ion Iliescu spunand despre el ca a "jignit cand a declarat sarcastic: "Doar Ceausescu ii poate reda gradul lui Pacepa"". Borchgrave sustine ca programul in limba romana al postului Radio Europa Libera nu a fost suspendat tocmai din cauza afirmatiei lui Iliescu.

×
Subiecte în articol: romania eveniment