x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ofiterii perversi au fost demisi

Ofiterii perversi au fost demisi

de Veronica Micu    |    06 Feb 2004   •   00:00

Cu promptitudine, conducerea Ministerului de Interne a dispus aseara destituirea celor trei comisari care au sechestrat si abuzat sexual doua tinere, timp de o saptamana.

Comandantul adjunct al Politiei Ialomita, comisarul Gheorghe Filip, seful Politiei Rutiere Ialomita, comisarul Iulian Militaru, si seful Politiei Tandarei, subcomisarul Nicolae Barsan, au fost destituiti din functii si numiti pe posturi de executie, pana la definitivarea cercetarilor. Abia atunci, conducerea ministerului va decide ce alte masuri se vor lua impotriva lor. Cei trei ofiteri nedemni de uniforma pe care o poarta fac obiectul unei anchete interne, determinata de relatarea ticaloaselor lor indeletniciri, in paginile "Jurnalului National". Dezvaluirile "Jurnalului National" despre coruptia si promiscuitatea care au cuprins, ca o pecingine, Politia ialomiteana condusa de chestorul Constantin Matei au produs reactia prompta a Ministerului de Interne. Ministrul Ioan Rus si-a trimis ieri-dimineata o echipa a Corpului de Control pentru a investiga "Aspectele negative legate de comportamentul unor cadre din Inspectoratul de Politie al Judetului Ialomita". Reporterii nostri i-au intalnit pe ofiterii Corpului de Control in birourile inspectoratului. Acestia isi faceau treaba, ascultandu-i pe politistii dispusi sa vorbeasca despre neregulile grave din sanul institutiei si despre metehnele animalice ale sefilor lor. Si, se pare ca in afara de agresarea sexuala a surorilor Iuliana si Mirela Bon, anchetatorii vor gasi fapte inca si mai grave.

Noi victime sparg zidul tacerii
De asemenea, echipa Corpului de Control a ascultat marturiile zguduitoare ale unei fete de 18 ani, care a cazut victima unei retele de traficanti de carne vie, ajungand pana in Italia.
Reusind sa scape din ghearele proxenetilor, tanara s-a intors in tara si a povestit parintilor cele vazute, auzite si, mai cu seama, cele patimite.
Ieri-dimineata, dupa ce "Jurnalul National" a spart zidul tacerii din jurul faradelegilor de la IJP Timis, matusa victimei a sunat la redactie, anuntandu-ne ca, impreuna cu nepoata ei, va pune la dispozitia anchetatorilor de la Bucuresti toate informatiile pe care le detine.
Apoi, cele doua ne-au istorisit in amanunt legaturile dintre lumea interlopa locala si protectorii din politie. Acesti protectori, conform celor declarate de interlocutoare in fata ofiterilor de la Bucuresti, sunt nimeni altii decat comisarii implicati in sechestrarea surorilor Iuliana si Mirela Bon, caz relatat in editia de ieri a "Jurnalului National", plus seful lor cel mare, chestorul Matei.

Atac la tirajul "Jurnalului National"
Putini ialomiteni au citit dezvaluirile noastre pentru ca, la primele ore ale diminetii, politistii ialomiteni au navalit la toate punctele de distributie a presei, cumparand angro intregul tiraj al cotidianului "Jurnalul National". Intrebati de vanzatorii de ziare ce se intampla, politistii au raspuns: "Pai, nu vedeti ce scrie in ziar de seful nostru?".
Marturiile distribuitorilor de presa, consemnate de reporterii "Jurnalului National", intaresc convingerea ca insusi chestorul Matei a dispus aceasta masura extrema pentru ca ialomitenii, contribuabilii, sa fie privati de dreptul la libera informare. Semnalam Ministerului de Interne si Inspectoratului General al Politiei acest caz flagrant si samavolnic de incalcare a drepturilor constitutionale.
Asemenea cazuri au mai existat in ultimul timp. Ele au fost insa atribuite unor baroni locali, unor potentati stanjeniti de dezvaluirile presei. Dar ca un sef al Politiei sa dispuna o asemenea masura este strigator la cer. Iata un alt motiv pentru care solicita m institutiilor mentionate o noua ancheta. Nu sfatuim pe nimeni ce si cum sa faca. Dar zeci de distribuitori de ziare sunt in masura sa spuna cine a cumparat tirajul "Jurnalului National", ca orasele din Ialomita - Slobozia, Tandarei, Urziceni, Cazanesti - sunt mici si toata lumea cunoaste pe toata lumea.

Musafiri nepoftiti
Ieri, reporterii "Jurnalului National" au fost la Tanda rei, acasa la victimele comisarilor perversi. Au gasit-o acasa doar pe mama Mirelei si a Iulianei Bon. Fetele fugisera, se ascundeau pe la prietene. Primisera amenintari din partea ofiterilor pe care i-au denuntat si se temeau ingrozitor. In timp ce reporterii nostri discutau cu mama victimelor, in poarta familiei Bon a aparut un echipaj de politie. La vederea aparatelor de fotografiat, "musafirii", a caror aparitie a speriat-o de moarte pe biata femeie, si-au luat talpasita.

"In urma cu vreo doua-trei saptamani, din zvon public, am auzit de aceasta chestiune, am informat conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), si conducerea IGPR a trimis doi ofiteri care au facut verificari. Pe perioada anchetei, subalternii mei n-au fost suspendat i din functie pentru ca legea nu prevede acest lucru. Astept rezultatul. E vorba pana la urma de confidentialitatea fiecaruia. Au familii, cazul nu trebuie facut public pana lucrurile nu vor fi clarificate. In nici un caz nu s-a incercat musamalizarea cazului. Am stat de vorba personal cu ei. Au negat. Au spus ca nu este nimic adevarat. Pana acum n-au fost implicati in nici un scandal, n-au avut nici o abatere. Iar in ceea ce priveste cumpa- rarea tacerii fetelor este pentru prima data cand aud despre asa ceva."
Chestor
Constantin Matei
seful Inspectoratului de Politie Ialomita

Cei trei tortionari sexuali din fruntea Politiei ialomitene se considera victime
"Nu am fost niciodata in restaurantul Corado sau cum se numeste si nici nu le cunosc pe aceste fete.
Nici macar nu stiu unde este barul respectiv. Probabil ca cineva tinteste postul meu, cu toate ca n-am fost santajat niciodata.
Am aflat despre acest zvon la inceputul, la sfarsitul lui decembrie, nu pot exact sa precizez.
Am anuntat conducerea inspectoratului despre zvonurile care circula prin targ. Am explicat si familiei ca nu este nimic adevarat.
Sunt casatorit de 27 de ani. In atatia ani n-am gresit niciodata. Sunt de 20 de ani in Politie si n-am calcat stramb niciodata. N-o sa stau cu mainile in san si pana la urma o sa aflu de unde au pornit toate aceste zvonuri. Probabil ca munca noastra deranjeaza pe cate cineva."
Gheorghe Filip
comisar-sef, adjunct al sefului IJP Ialomita

"Tot ceea ce s-a scris, va spun cu mana pe inima ca nu este adevarat. De cand am preluat conducerea Politiei Tandarei, eu, impreuna cu cei 38 de politisti, am rezultate foarte bune. Activitatea mea se rezuma cam asa, la 7:30 la munca si plec la 22:30. Nu cunosc familia Bon, nu pot sa-i stiu pe toti din Tandarei. Despre acest bar nu pot sa va spun prea multe pentru ca am probleme de sanatate si nu merg prin restaurante. In 2003 am consumat doar doua sticle de vin. Nici nu stiu cum arata cele doua fete. Daca le vad poate ca le recunosc, dar asa nu pot sa va dau mai multe detalii despre ele. In legatura cu cele intamplate, a venit o comisie de la Bucuresti pentru a face investigatii. Eu n-am facut verificari pentru ca am fost convins ca nu s-a intamplat nimic. Eu nu pot sa-mi anchetez sefii."
Subcomisar Nicolae Barsan seful Politiei Tandarei

"S-au adus acuze grave la adresa mea, lipsite de temei legal si nefondate. N-am fost in Tandarei. Nu-l cunosc pe seful localului. N-am mancat in acel loc. Nu cunosc familia Bon si nici pe cele doua fete. Nu va doresc sa va puneti in postura mea. Lumea ma cunoaste. Puteti sa luati legatura cu oricine din acest oras sa aflati care este parerea oamenilor despre mine. Cel care este autorul zvonurilor are o imaginatie fantastica. N-am avut nici un fel de probleme cu familia. Am o nevasta geloasa si ma urmareste peste tot. Jur. Imi sunteti simpatici. Cred ca va asteptati sa gasiti un Schwarzenegger.
Totul este o minciuna. Raman vertical indiferent de interese. Cand am aflat de zvon m-am interesat cine sunt cele doua fete. Am aflat ca una dintre ele a dat de doua ori examen si nu a luat, iar a treia oara n-a venit. Atat stiu despre ele."
Subcomisar Iulian Militaru seful Politiei Rutiere Ialomita

×
Subiecte în articol: special national şeful poliţiei n-am ialomita