x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mie nu-mi pune nimeni conditii. Sunt prea puternic"

"Mie nu-mi pune nimeni conditii. Sunt prea puternic"

04 Feb 2004   •   00:00
"Mie nu-mi pune nimeni conditii. Sunt prea puternic"

Ce politica intentionati sa promovati, proamericana sau proeuropeana, avand in vedere raca asta transatlantica?
Nu este vorba de a opta pentru unii sau altii. Asa cum un organism respira cu ambii plamani, cand are probleme la un plaman, trebuie sa intervina doctorul, tot asa va spun ca in egala masura avem nevoie si de Europa, si de America. Dar va voi spune raspicat ca, in aceeasi masura in care Romania are nevoie de acest binom care este Europa - America, la randul sau acest binom are nevoie si de Romania. Romania trebuie sa dovedeasca faptul ca poate fi un partener loial si de lunga durata. Toate ipocriziile si toate subterfugiile pentru a stoarce niste fonduri trebuie sa ia sfarsit. Si din acest punct de vedere, Romania are nevoie de o mare schimbare. Avem nevoie de curajul schimbarii. Trebuie sa spunem raspicat ca, asa cum in natura un gol este umplut automat, asa si in geopolitica se umple un gol. Din moment ce rusii nu mai sunt cu baze militare si cu forte in aceasta parte a Europei, ca asa a vrut istoria si mersul Europei, din acel moment golul trebuia umplut. Dupa zeci de ani de dorinta a romanilor de a vedea si cum este cu Occidentul, a venit si acest moment.

Va mai citez ceva din "Aforisme": "Romania va avea bomba atomica - aceasta este prima masura pe care ar trebui s-o ia un sef al statului". Desigur, cu o explicatie pe masura: "Asa ne vor respecta toti si vor pasi pe langa noi in varful picioarelor. Uitati-va la Israel, la Coreea de Nord, la Pakistan, la India, ca sa nu mai vorbesc de Rusia si Ucraina". E doar pana scriitorului Vadim Tudor sau ideea politicianului?
Este o metafora, fireste. Poate ca as fi provocat si mai multe valuri daca as fi spus ca Romania ar putea avea o bomba sexy, ca in cantecul lui Tom Jones. Fireste ca atunci cand intri sub umbrela NATO ai adoptat strategia sa de securitate. Asa ca luati-o ca pe o metafora, ca pe o idee ca abia daca esti puternic poti sa fii respectat. Eu repet, eu sunt un om pacifist si in general sunt impotriva oricarui fel de armament nuclear.

Nu se poate sa nu va intreb ceva legat de bustul lui Yitzhak Rabin. In primul rand, de ce nu l-ati ridicat la Bucuresti?
Din foarte multe motive. Brasovul este un exemplu de multiculturalitate. Acolo coexista, si nu de ieri, de azi, ci de sute de ani, populatia majoritara romaneasca si atatea alte etnii, cum sunt maghiarii, germanii, evreii, sunt si armeni pe acolo, sunt si tigani. Una la mana. A doua, din Brasov sunt originare mai multe sotii de personalitati ilustre israeliene. Stiu ca si Ariel Sharon a avut o sotie din Brasov, stiu ca si marele romancier american de origine evreiasca Saul Below a fost casatorit cu o evreica din Brasov, totodata mama eroului israelian Ron Arad, care este prizonier undeva, in lumea araba, si fac eforturi sustinute pentru a obtine eliberarea lui, era originara tot din Brasov. In alta ordine de idei, chiar mama mea s-a nascut la Brasov si eu pastrez amintiri de neuitat la casele de vara ale copilariei mele cand ma duceam la Brasov. Nu departe de locul in care am amplasat statuia lui Yitzhak Rabin se afla un alt martir al pacii, Nicolae Titulescu. Acolo e un perimetru sacru al istoriei nationale.

O sa cereti pana la urma aprobarea Ministerului Culturii pentru ridicarea acestei statui?
Nu este nevoie de aprobarea Ministerului Culturii, care, daca mai insista mult pe aceasta chestiune, se va numi Ministerul Inculturii. A fost nevoie de aprobarea Consiliului Local al Municipiului Brasov, a fost o lipsa de comunicare intre consilierii nostri si ceilalti din celelalte partide, pentru ca am avut o prima serie de aprobari. Mai lipsea planul de urbanism pentru 2004, in care sa fie cuprinsa si statuia. Dar deja noi anuntaseram, statuia era ridicata, daca nu era inaugurata oficial nu dispunea de paza necesara si riscam sa fie furate sfesnicele de bronz. In tara asta se fura totul, de la ochii mortului, pentru transplantul de cornee, si pana la aurul si argintul de la Rosia Montana. Insa chiar azi, intr-o sedinta a Consiliului Local al Municipiului Brasov, s-a aprobat, cu o majoritate zdrobitoare, existenta si amplasarea acestei statui. Au participat toti cei 31 de consilieri, 25 au votat "pentru ", cinci s-au abtinut si unul a votat impotriva. Insa este o falsa discutie pe aceasta statuie. Nicaieri pe statuia presedintelui american Woodrow Wilson din Cluj si nici pe statuia premierului israelian Yitzhak Rabin nu scrie Vadim Tudor, PRM sau Fundatia Romania Mare. Si atunci de ce se spune ca am incercat sa exploatez politic, electoral acest eveniment?

In revista "Romania Mare" ati laudat unele personaje ale scenei politice romanesti, dupa care le-ati atacat. Unul dintre exemple este Petre Roman si despre el se spune ca v-a ajutat la infiintarea revistei. Care este adevarul?
Ati folosit gresit verbul. Ati spus ca am laudat, am injurat, am atacat. Nu eu am facut asta. Ce-am facut eu, am facut sub semnatura proprie si mi-am asumat. Si atunci cand am gresit, am prezentat scuze. In privinta lui Petre Roman, eu va spun ca mar bate Dumnezeu daca nu i-as fi recunoscator. Omul a fost civilizat cu mine si cu Eugen Barbu la inceputul anului 1990. Am vrut ca, daca li s-a permis altora sa-si faca reviste, sa ni se permita si noua. El a dat aviz favorabil si ne-a dat un sediu pe Calea Victoriei. Pentru acel impuls pe care Petre Roman ni l-a dat, in mod dezinteresat, eu doresc sa-i multumesc.

Circula tot felul de zvonuri despre o faimoasa lista de conditii pe care vi le-ar fi pus Eyal Arad, pentru a semna contractul cu dumneavoastra. Puteti sa ne dezvaluiti ceva din continutul ei?
Mie nu-mi pune nimeni conditii, pentru ca sunt un om prea puternic sa mi se puna conditii. Insa relatia mea de prietenie cu Eyal Arad este atat de profunda, incat am mers pana acolo incat la faimoasa discutie de la Bran, nu din vila mea, cum au mintit unele publicatii - ea este vila surorilor mele, in care locuieste chiar una dintre ele cu sotul ei -, i-am spus la un moment dat ca Dumnezeu mia rapit un frate, in anul 2001, dar uite ca in marea sa marinimie mi-a daruit in loc un alt frate. Il consider pe Eyal Arad ca pe un frate al meu, pentru ca este un om de o adevarata profunzime, este deosebit de cultivat, cu el pot vorbi pe tema cea mai draga inimii mele si anume exegeza biblica si, daca soarta a facut sa ne intalnim pe aceste coordonate, ale unei campanii electorale, voi respecta regulile jocului. Pentru a spulbera acele acuzatii incorecte referitoare la asa-zisul meu antisemitism, fata de care, repet, sunt si eu vinovat ca nu am fost mai atent la ce vorbeam si sa pun piciorul in prag ceva mai devreme. Omul asta vine din Israel, vine din America, vine din aceasta cupola foarte generoasa a factorilor de decizie. El a facut presedinti de stat, a facut prim-ministri. Ar fi cu totul o inconstienta din partea mea sa nu accept aceste recomandari pe care mi le face acest om. Nu fac un efort special pentru asta si nu fac un calcul politic. Asadar, astea sunt relatiile mele cu Eyal Arad, nu e vorba de conditii, cu atat mai putin de bani. Va dati seama ca eu sunt un om de curaj si voi duce acest curaj pana chiar la asumarea unor responsabilitati care nu-mi apartin.

AFORISME

Despre femei
"Femeile care isi ascund varsta ar trebui tratate cu Carbon 14."
"Diferenta dintre domnia femeii si domnia barbatului? In matriarhat, barbatul facea de mancare; in patriarhat, spala si vasele."
"Femeile intarzie la intalnire, intr-adevar, dar o fac cu o punctualitate de ceasornic!"
"Marile iubiri ale vietii mele au fost femei frumoase, nu inteligente. Eram eu inteligent si pentru ele..."

Despre oameni...
"Pe zi ce trece, prostii fac progrese: devin si mai prosti!"
"La unii oameni, intelepciunea vine o data cu boala."
"Indragostitii se despart definitiv numai atunci cand ingerii lor nu se mai suporta."
"Cand ai 1,50 m inaltime ai o singura sansa in viata: sa te numesti Napoleon!"

Despre Romania...
"In Romania, de atatea partide nu se mai vede statul."
"Daca petrolul nostru ar fi fost descoperit dupa 1959, astazi Romania ar fi fost mai bogata decat Kuweitul."
"Treptat, din Romania n-o sa mai ramana decat mania."

Despre politica...
"Avem nevoie de o Lege a prostitut iei politice."
"Politicienii romani s-au modernizat: au renuntat la coloana vertebrala pentru coloana oficiala."
"De cand am intrat in politica, ma aflu rastignit intre doua feluri de cifre: glicemia cat mai mica, sondajul de opinie cat mai mare."
"A baga o grupare sovina, ca UDMR-ul, la guvernarea Romaniei echivaleaza cu promovarea lui Ramaru ca director la o scoala de fete."

Despre caini...
"Noi ii tratam pe caini ca pe niste copii pentru ca toata viata lor au un singur costumas."
"N-am intalnit o fiinta mai insetata de dragoste decat un caine pe care nu l-a mangaiat nimeni niciodata. "
"Ma consolez cu gandul ca, in Lumea de Apoi, imi vor linge mainile si fata miile de caini pe care i-am cules de pe drumuri, i-am dezmierdat, i-am hranit, i-am adapat, i-am vaccinat, i-am salvat de la moarte."

Despre oameni mari...
"Cum sa nu scrie Shakespeare "Romeo si Julieta"? El insusi s-a insurat la 18 ani!"
"J.F. Kennedy a fost un adevarat fuck-totum al politicii americane."
"Invatati! invatati! invatati! - a spus Lenin cand a vazut carnetul de note al lui Stalin."

Despre credinta.... "Iisus din marea pictura a lumii - nu mai raman decat niste carpete kitsch."
Extras din volumul "Aforisme" - 2002

×
Subiecte în articol: special romania brasov i-am