x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Intestinul iritabil se întâlneşte mai ales la tineri

Intestinul iritabil se întâlneşte mai ales la tineri

de Florin Condurateanu    |    01 Iun 2020   •   18:30
Intestinul iritabil se întâlneşte mai ales la tineri
Sursa foto: Zoonar RF/Getty Images/Zoonar RF

Paleta bolilor aparatului digestiv este largă, iar cei care consideră că sistemul digestiv ar fi de rangul doi se înşală. În sistemul digestiv au loc procese atât de numeroase, de rafinate, încât medicina a ataşat şi o metaforă: „creierul din abdomen”. În colon, este o lume de mare complexitate, o convieţuire dintre bacteriile cu rol pozitiv şi bacteriile rele. Când acest pact de convieţuire se dezechilibrează, durează timp până balanţa corectă se reinstaurează. Interviu cu prof. dr. Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în Gastroenterologie

 

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Oproiu, aţi specificat că suprafaţa intestinului subţire este atât de mare cât un teren de tenis. Chiar aşa?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: - Intestinul subţire este un organ foarte important. În el se amestecă profund alimentele cu secreţiile ficatului şi cu enzimele produse de pancreas. În intestinul subţire se face digestia, se asimilează principiile alimentare, se prelucrează în molecule mici alimentele, glucidele în fructoză şi glucoză, lipidele în acizi graşi. Pentru toate aceste acţiuni importante e necesară o suprafaţă mare, intestinul subţire are multe cute, unele profiluri ca degetul de mănuşă. Astfel, se realizează acea suprafaţă mare cât terenul de tenis, absolut necesară. Intestinul subţire este lung de 6,5-7 metri, colonul, de 1,5-1,7 metri.

Intestinul subţire împinge şi conţinutul lui spre colon. În prima parte a colonului, ramura dreaptă ascendentă se extrage apa din materiile fecale, apoi prin dinamica colonului se îndreaptă materiile fecale spre eliminare. Bolile intestinului subţire nu sunt uşoare: boala Crohn, diverticuloza. Iniţial, sindromul des întâlnit se numea sindromul colonului iritabil, apoi s-a extins denumirea în sindromul intestinului iritabil - este un fenomen complex.

 

F.C.: - Fenomenul este neplăcut… la emoţiile unui examen, ale unei întrevederi pentru un loc de muncă, pe candidat îl chinuie crampele, aleargă la toaletă, i se dă peste cap scaunul. De ce spuneţi că trebuie făcute investigaţii atente?

Prof. dr. A. Oproiu: - Sindromul de intestin iritabil poate deveni o capcană, să ascundă boli grave, cum ar fi cancerul de colon. Neplăcerile digestive, modificarea tranzitului intestinal, ba constipaţie, ba diaree, alternanţa acestora apare şi în intestinul iritabil, şi în cancerul de colon. Intestinul iritabil apare mai ales la tineri, se manifestă cu precădere ziua. Când cel cu aceste suferinţe are peste vârsta de 50-55 de ani, el poate suferi de un cancer de colon. În acest caz, simptomele apar şi noaptea. Dacă, pe lângă simptomele de intestin iritabil, pacientul slăbeşte, devine anemic sunt suspiciuni de cancer de colon.

 

F.C.: - Care sunt simptomele din intestinul iritabil?

Prof. dr. A. Oproiu: - Durerile în abdomen sunt blânde, în tot abdomenul, mai degrabă un disconfort. Apar tulburări în tranzitul intestinal. Unii au diarere, două-trei scaune moi pe zi, alţii au constipaţie, doar două-trei scaune pe săptămână, alţii au succesiune de diaree cu constipaţie. În scaun pot apărea sânge, mucus. Crampele dispar după ce a avut loc scaunul.

 

F.C.: - Tratamentul?

Prof. dr. A. Oproiu: - Existând şi componenta emoţională, medicul trebuie să prescrie şi medicamente pentru liniştirea acestor stări de emoţii, de tensiune nervoasă. În cazul în care există preponderent diaree, se recomandă şi probioticele. Ele sunt opusul antibioticelor. Probioticele aduc bacterii cu rol pozitiv, care să contracareze bacteriile patologice din flora intestinală.

 

Unii oameni nu suportă laptele, produsele lactate și trebuie să se ferească de tipul acesta de alimente. Alţii nu suportă gramineele, pentru că le lipseşte o enzimă specifică și atunci trebuie să evite pâinea, produsele pe bază de grâu, de cereale.

 

 

×
Subiecte în articol: alexandru oproiu