x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familia „bancherului-șef” din Dolj, selecționată de Forțele de Muncă să se ocupe de formarea polițiștilor locali

Familia „bancherului-șef” din Dolj, selecționată de Forțele de Muncă să se ocupe de formarea polițiștilor locali

de Ion Alexandru    |    05 Apr 2021   •   08:00
Familia „bancherului-șef” din Dolj, selecționată de Forțele de Muncă să se ocupe de formarea polițiștilor locali

Compania deținută de soția fostului director al BNR – Sucursala Teritorială Dolj a fost selectată, la sfârșitul lunii trecute, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) să realizeze o strategie pentru elaborarea politicii de dezvoltare profesională a carierei polițistului local. SC ACZ Consulting SRL a derulat, în ultimii ani, contracte pe fonduri europene cu mai multe ministere și instituții care asigură finanțare din aceste fonduri, printre care și unul, în 2017, prin care a fost avizată o cerere de finanțare făcută de o firmă a familiei guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Numai în ultimii patru ani, compania în cauză a derulat astfel de contracte în valoare de peste 15 milioane de lei. 

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a contractat, la sfârșitul săptămânii trecute, servicii de consultanță în vederea elaborării unei propuneri de document strategic, intitulat politică publică privind dezvoltarea carierei profesionale a polițistului local, ca și funcționar public care ocupă o funcție publică de execuție specifică. Serviciile contractate mai vizează și realizarea unei analize privind nevoile de formare profesională, carieră și statut ale personalului poliției locale. Contractul se va întinde pe o perioadă de șapte luni și este finanțat din fonduri europene, prin proiectul „Consolidarea capacității instituționale a autorităților administrației publice centrale cu atribuții în domeniu, în vederea creșterii calității serviciului public al poliției locale”, cu fonduri din Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Licitația deschisă a fost organizată în data de 23 martie 2021 și, în urma deliberărilor, a fost desemnată drept câștigătoare oferta prezentată de SC ACZ Consulting SRL Dolj, care și-a adjudecat contractul pentru un preț de 506.613,45 de lei fără TVA (602.870 de lei cu TVA inclusă). 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC ACZ Consulting SRL Dolj este deținută în prezent, în calitate de unic asociat și administrator, de o doamnă pe nume Adelina Gherghinescu, aceasta fiind soția nimănui altcuiva decât a fostului director general al Băncii Naționale a României – BNR – Sucursala Teritorială Dolj, Gheorghe Gherghinescu.

 

Avizatori pentru firma familiei șefului de la București

 

Compania în cauză a făcut obiectul unor ample dezvăluiri de presă, în urmă cu patru ani, deoarece societatea SC Măr SRL, deținută de familia guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a beneficiat de evaluarea ACS Consulting SRL Craiova, pentru un proiect pe fonduri europene pe care l-a câștigat. 

Concret, ACZ Consulting SRL, cu sediul în Craiova, reprezentată și la acea vreme de Adelina Gherghinescu, soția șefului BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu, a fost selectată, în anul 2017, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia să evalueze cererile de finanțare depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea cu care a fost adjudecat contractul a fost de 499.900 de lei, mult sub cea estimată ADR Sud-Vest Oltenia, cuprinsă între 720.000 de lei și 1,84 de milioane de lei. Între altele, ACZ Consulting SRL ar fi evaluat și un proiect european depus și câștigat de Măr SRL, firmă deținută de familia lui Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României. Presa preciza că, în trecut, firma Adelinei Gherghinescu a mai derulat șase contracte cu ADR Sud-Vest Oltenia pentru realizarea de studii și evaluarea proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. La nivelul anului 2016, ACZ Consulting avea în portofoliu 44 de contracte cu statul, a căror valoare a fost apreciată la aproximativ 2,3 milioane de euro. La acestea se adaugă implicarea în mai multe proiecte europene.

 

Salariul, la secret

 

Din ultimele declarații de avere și de interese completate și depuse de Gheorghe Gherghinescu, în 13 iunie 2019, rezultă că însuși fostul director al BNR Sucursala Dolj deținea, la acel moment, acțiuni la SC ACZ Consulting SRL Craiova. De altfel, Gherghinescu avea plasamente și titluri de stat în valoare de 703.123,4 lei în SSIF Broker SA Cluj-Napoca, Alro Slatina, Prospecțiuni SA, Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Romgaz, Conpet, SIF Banat-Crișana, SIF Oltenia, IPROEB SA, Banca Cooperativă Mihai Viteazul Craiova și Trezoreria Statului.

Din aceeași declarație de avere, observăm că salariul pe care Gheorghe Gherghinescu îl încasa de la BNR era unul secretizat (anonimizat). În schimb, și-a publicat veniturile din pensie, menționate la 42.222 de lei pe an, și dividendele încasate în anul 2017, în cuantum de 27.289,4 lei. Interesant este că, în declarația de interese, SC ACZ Consulting SRL nu figurează ca având în derulare contracte cu statul.

 

 

Managementul carierei Poliției Locale și consultanță pentru șapte luni

 

Revenind la contractul parafat, în 23 martie 2021, cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza perfectării sale, că obiectul general al proiectului îl constituie consolidarea capacității administrative a autorităților administrației publice centrale și locale cu atribuții în domeniul poliției locale și realizarea unui management eficient al resurselor pentru asigurarea unor servicii competitive și a unor reglementări de calitate în scopul creșterii gradului de satisfacție a cetățenilor.

Contractul vizează realizarea instrumentelor necesare în scopul îmbunătățirii cadrului organizatoric și funcțional specific structurilor de poliție locală, pe de o parte, și, pe de altă parte, în crearea cadrului normativ specific asigurării unui management eficient al carierei polițistului local și modernizarea sistemului de formare continuă și de perfecționare a pregătirii personalului din structurile de poliție locală.

Primul „livrabil” al contractului, potrivit documentului citat, este realizarea unei propuneri de document strategic sau de politică publică privind dezvoltarea carierei profesionale a polițistului local. Acest document strategic trebuie să detalieze analiza cadrului legal, strategic și instituțional național, analiza comparativă la nivel european a cadrului legal, instituțional și strategic, analiza detaliată a carierei și a statutului polițistului local și elaborarea unei propuneri vizând fișa postului și cadrul de competențe pentru polițistul local. Al doilea „livrabil” se referă la realizarea unei analize a nevoilor de formare, carieră și statut. Aceasta trebuie să reflecte rezultatele procesului de inventariere, colectare, centralizare a datelor și va reprezenta o versiune integrată a analizei pe baza datelor solicitate de la instituțiile publice locale la evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici în ultimii doi ani.

Astfel, spune autoritatea contractantă, va fi posibilă identificarea nevoilor de instruire a acestora pe baza cărora vor fi propuse domenii prioritare de formare profesională pentru această categorie de personal. De asemenea, documentul va reflecta și rezultatele inventarierii, colectării și centralizării datelor necesare elaborării analizei nevoii de formare a polițistului local.

 

Contracte pe bandă rulantă cu ministere, primării și consilii județene

 

Așa cum arătam mai sus, în declarația de interese depusă în 2019 de către Gheorghe Gherghinescu, nu rezultă că SC ACZ Consulting SRL ar fi avut în derulare, la acel moment, vreun contract cu statul. În schimb, în baza de date a SICAP, societatea în cauză figurează, numai în ultimii patru ani, cu contracte a căror valoare se ridică la nu mai puțin de 157.124.672,5 lei cu TVA inclusă.

„Jurnalul” a identificat, începând cu anul 2018, 20 de astfel de contracte, pe care le prezentăm, succint:

  • Consiliul Județean Ialomița a încheiat cu societatea respectivă, în data de 14 septembrie 2018, un contract în valoare de 111.849 de lei fără TVA, pentru consultanță pentru implementarea Cadrului comun de Autoevaluare.

  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a derulat cu societatea respectivă nu mai puțin de opt contracte, în valoare totală de 5.174.339 de lei fără TVA. SC ACZ Consulting SRL a fost selecționată, astfel, să se ocupe cu consultanța și expertiza pentru elaborarea mecanismelor de monitorizare și evaluare a impactului în domeniul simplificării necesare derulării proiectului de sistematizare a legislației, a principalelor intervenții prioritare în cadrul axelor prioritare ale POCA, a programului Interreg V-A România-Bulgaria etc. Un contract iese în evidență. Este vorba despre cel încheiat în 29 mai 2019, în valoare de 1.540.049 de lei fără TVA, la care firma lui Gherghinescu a mers în parteneriat cu societatea controlată, atunci, de actualul europarlamentar PLUS, fost ministru al muncii, Dragoș Pîslaru, SC Civitta Strategy & Consulting SRL. Acel contract viza elaborarea de studii privind măsurarea gradului de satisfacție al beneficiarilor POVA privind sprijinul oferit de Autoritatea de Management.

  • Un alt contract a fost acordat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în data de 3 aprilie 2019, în valoare de 213,358,78 lei fără TVA, pentru elaborarea de studii privind evoluția dezvoltării economice.

  • La data de 19 august 2019, Primăria Municipiului Focșani a selectat aceeași firmă, cu care a încheiat un contract de 410.813 lei fără TVA, pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală a orașului. În 3 noiembrie 2020, și Consiliul Județean Vrancea a parafat un contract similar, în valoare de 290.150 de lei fără TVA. Anterior, în 13 martie 2020, Consiliul Județean Sibiu atribuia SC ACZ Consulting SRL un contract în valoare de 285.306 lei fără TVA pentru elaborarea analizei diagnostic și elaborarea strategiei de dezvoltare economico-socială a județului Sibiu pentru perioada 2021-2030.

  • Alte două ministere au apelat la serviciile de consultanță furnizate de compania deținută de familia fostului șef al BNR Dolj. Primul este Ministerul Fondurilor Europene, care, în 9 ianuarie 2020, a încheiat cu aceasta un contract de 2.417.125 de lei fără TVA pentru implementarea Programului Operațional Regional Infrastructură Mare 2014 – 2020. În 18 noiembrie 2019, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încheiat cu SC ACZ Consulting SRL un contract în valoare de 1.312.095,72 de lei fără TVA, pentru evaluarea ex-ante a Planului Național Strategic al Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027.

×