x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fabrica de pasapoarte false

Fabrica de pasapoarte false

11 Feb 2004   •   00:00

Pasapoartele false cu care cersetorii si hotii romani navalesc in Occident sunt facute de un comisar-sef de politie Seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Buzau, Narcis Roman, patroneaza "exportul" de prostituate si milogi. El da vize in alb si azilantilor straini din Romania. Acum, comisarul Roman face obiectul unei anchete fara precedent.

Filiera traficantilor de carne vie din Ialomita, depistata de "Jurnalul National" are anvergura nationala. Potrivit investigatiilor noastre, retelele negustorilor de oameni se bucura de protectia si ajutorul unor ofiteri cu functii inalte din politiile mai multor judete. Fara precedent este traficul de acte false cu care se indeletniceste chiar seful Serviciului de evidenta Informatizata a Persoanelor (SEIP) Buzau, comisar-sef Narcis Roman. VALENTIN ZASCHIEVICI

Dezvaluirile "Jurnalului National" despre mafia din Politia ialomiteana, precum si masurile severe si prompte ale ministrului de Interne, ce au culminat cu debarcarea chestorului Constantin Matei (considerat pana acum invulnerabil), au dat curaj multor ofiteri de buna-credinta, dar si unor cadre din institutii specializate in culegerea si valorificarea informatiilor. Drept urmare, mergand pe filiera protejatilor chestorului Matei si pe cea a exportului de prostituate, ologi si hoti in tarile occidentale, am conturat o poveste ce pare incredibila, daca nu ar fi populata de personaje cat se poate de reale si de fapte peste masura de mizerabile.

"FAMILIA". De felul sau buzoian, chestorul Matei avea mare influenta in judetul natal. Pe cai doar de el stiute, a sprijinit propulsarea in scaunul de sef al Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei pe comisarul-sef Narcis Roman, un fidel apropiat. Era in anul 2000. Roman si-a adus si el un protejat, ce tocmai fusese mutat disciplinar de la IJP Ialomita, pe inspectorul Constantin Panait. Cei doi, dar si alti ofiteri din grupul lor de interese, au pus la punct un sistem ingenios de trafic cu documente false si vize, in beneficiul buzunarelor lor si, bineinteles, in interesul lumii interlope locale.

PRET BUN. De multa vreme, prin barurile buzoiene circula interlopi, dar cateodata insusi inspectorul Panait - ne spun surse confidentiale -, care vand oamenilor de afaceri arabi, chinezi sau de ce natie or fi ei prelungirea sederii lor in Romania. Practic, in schimbul sumei ce ajunge la 2.000 $, orice strain care nu mai intruneste conditiile de sedere in Romania poate cumpara acest drept sub forma semnaturii in alb a sefului SEIP Buzau. Pe cererea de prelungire a vizei de sedere in Romania, necesara eliberarii legitimatiei de sedere temporara - document aflat in posesia redactiei noastre - troneaza semnatura colonelului Roman, nota de trecere pentru orice mafiot strain care binevoieste sa completeze casutele albe care-i contureaza identitatea. Nu exageram daca numim aceasta practica "amenintare la adresa sigurantei nationale ". Orice posibil terorist care are in buzunar 2.000 de dolari primeste "binecuvantarea " de a ramane in tara fara ca macar sa pupe papucul comisarului Roman. O primes te din mana vreunui tigan cu burta, la un mic si-o bere.

DARNICIE. In urma discutiilor purtate cu politisti locali, lucratori in administratie si alte surse, am retinut ca seful SEIP Ialomita si clica lui elibereaza, contra cost, pasapoarte pentru cetatenii care, comitand magarii mai mari sau mai mici, nu mai au drept de intrare in spatiul Schengen. Totodata, elibereaza pasapoarte si buletine "la minut", mai ales pentru cersetorii si prostituatele care pleaca "la produs". Cadre ale SEIP Buzau au fost impiedicate sa faca verificari, pe teren, pentru a stabili daca solicitant ii de viza intrunesc condit iile legale. De buna seama, aceste informatii si altele ce urmeaza vor fi cercetate de ofiterii Corpului de Control al ministrului de Interne care, in prezent, tocmai scotocesc arhivele si fisetele SEIP Buzau, gasind, cum ne informeaza surse din cadrul politiei locale, nereguli ce-ti fac parul maciuca. Intru stiinta opiniei publice si-a anchetatorilor, e de stiut legatura comisarului-sef Roman cu avocata Aura Ionita (arestata pentru trafic de copii). O legatura suspecta apare si in cazul unei escroace, arestata pentru prejudicierea unei intreprinderi buzoiene cu doua miliarde de lei. Sa fie numai o intamplare faptul ca masina escroacei, o Nubira ll, a fost cumparata (pe cati bani oare?) de comisarul-sef Roman? In ce priveste relatiile cu lumea interlopa, numim doar cateva. Proxenetul si recuperatorul buzoian "Toni Alifie", patronul unei agentii de impresariat artistic, furnizor de prostituate in Italia, Cipru, Spania, trece drept protejat al lui Roman. Intalnirile comisarului cu lumea interlopa au loc in restaurantul "Pietroasa" din centrul orasului. "Toni Alifie " are legaturi stranse cu traficantii de cersetori din Slobozia, protejati de oamenii chestorului Matei.

NEVASTA. Printre atatea lucruri serioase, am zambit afland ca Roman si-a propulsat sotia de la gradul de plutonier la cel de subcomisar (maior, pe stil vechi), si in functia de loctiitor al sefului Resurselor Umane din IJP Buzau. Se pare ca la aceasta avansare atat chestorul Matei, cat si alte proptele din IJP (carora le va veni vremea in curand) au pus umarul.

URMARE. Asa cum s-au sesizat - rapid si eficient - in cazul dezvaluirilor noastre despre coruptia si promiscuitatea din Ialomita, organele abilitate s-ar cuveni sa o faca si in cazul de fata. De fapt, surse judiciare ne-au instiintat ca este in faza de "coacere" un consistent dosar penal, ce urmeaza sa incapa pe mana unui temut procuror militar din Parchetul National Anticorupt ie. Am fost curiosi sa-l gasim pe comisarul Roman, pentru a afla cum justifica atata avutie, dar ieri a fost, pesemne, prea ocupat sa dea explicatii anchetatorilor.

Averea comisarului Roman Potrivit unor surse judiciare, bunurile acumulate de seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanelor Buzau, Narcis Roman (foto), sunt impresionante ca numar si valoare. Unele au fost achizitionate sub nume propriu, altele, cum se obisnuieste, prin interpusi. Prezentam in continuare "declaratia secreta de avere" a lui Roman, fara a avea pretentia ca am epuizat subiectul. Daca apare vreo casa in plus sau in minus, ii cerem pardon:

  • Vila Strada Sperantei Buzau
  • Vila comuna Plescoi oras Berca - circa 20 de camere
  • Apartament 4 camere zona centrala (Bazar - Banca Tiriac) Buzau
  • Apartament 3 camere Bdul Nicolae Balcescu, Buzau
  • Doua autoturisme Dacia si Nubira
  • Terenuri in Statiunea Sarata Monteoru
  • Magazine (desigur, patronate din umbra) in centrul Buzaului, pe Cuza Voda

Buba s-a spart in Spania "Generozitatea" sefului SEIP Buzau e cunoscuta de vanzatorii de ciungi, fete si copii din Constanta, Slobozia, Braila, Iasi, Galati. Prea multi au beneficiat de serviciile lui si, cand stie multa lume, se fac greseli. Incetul cu incetul, latul a inceput sa se stranga in jurul politistilor corupti. In data de 16 decembrie 2003, SEIP Buzau a intrat sub monitorizare pentru ca un grup de cinci romani care aveau restrictie de intrare in Schengen au fost prinsi de autoritatile spaniole. Cei cinci au declarat ca si-au obtinut pasapoartele, asemeni multor alti indezirabili, de la seful SEIP Buzau, Roman. Adresa Interpol a pus in miscare masinaria anchetatorilor. Apoi, un consumator de droguri si proxenet local, poreclit "Jean Parter", a fost prins la granita romano-ungara cu un pasaport fals (avand pe el poza altcuiva) semnat de Narcis Roman. Asta a cam umplut paharul. Alte indicii si date despre reteaua internationala de traficanti de oameni, cu radacini in Politie, in editiile noastre urmatoare.

×
Subiecte în articol: eveniment roman buzău seip