x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doar 10,3 miliarde de dolari

Doar 10,3 miliarde de dolari

12 Feb 2004   •   00:00

In ultimii 14 ani, Romania a trecut de la sloganul "Nu ne vindem tara", strigat din rasputeri de sindicalistii furiosi ai anilor ‘90, la "Privatizare pe un euro" numai sa scapam de gaurile negre. Investitiile straine nu au fost insa pe masura asteptarilor.

Din decembrie ‘89 si pana astazi, romanii au tot asteptat investitorii straini sa vina cu bani si sa miste din loc economia romaneasca. Insa, in cei 14 ani, Romania nu a reusit sa atraga ca investitie straina directa mai mult de 10,3 miliarde de dolari, conform datelor existente la Oficiul National al Registrului Comertului. Concret, oamenii de afaceri straini au infiintat sau cumparat in tara noastra 97.203 societati comerciale, dar nici o institutie romaneasca nu stie cu exactitate cati bani au mai bagat acesti investitori in firme, in afara capitalului subscris.
Oricum, datele statistice arata ca cetatenii straini au fost atrasi mai mult de investitii in industrie (54,4% din capitalul total investit), servicii (15,8%) si comertul cu ridicata (10,7%). Nu prea au avut cautare agricultura (1%), turismul (2,4%) si constructiile (2,4%).

Olandezii, investitori cu dare de mana
Olandezii au investit in tara noastra circa 18% din totalul capitalului adus de straini, in ultimii 14 ani. Asta inseamna peste 18,5 miliarde de dolari. In ciuda acestei valori mari, numarul de firme cu capital olandez este de numai 1.743. Motivatia acestei situatii este ca domeniile in care s-au implicat olandezii sunt dintre cele mai banoase: prelucrarea si fabricarea produselor din titei, fabricarea cimentului, comert cu bunuri nealimentare, telefonie mobila, servicii financiar-bancare etc.

Italienii sunt cei mai multi
Italienii au fost atrasi sa faca afaceri in Romania daca ne luam dupa numarul mare de firme pe care le-au infiintat: 14.157. In schimb, valoarea pe care au investit-o nu reprezinta mai mult de 6% din totalul investitiei straine directe. Ei sunt implicati in afaceri mai mici, in special in textile, confectii si mobila.

Antilele Olandeze, pe locul 6
Surpriza. Antilele Olandeze, zona cunoscuta ca paradis fiscal preferat de firmele offshore, se afla pe locul 6 in topul principalilor investitori dupa participarea la capitalul social. Suma investita este de aproape 600 de milioane de dolari, adica 6% din totalul banilor adusi de straini in Romania. Surpriza este ca acesti bani au fost investiti doar in noua firme romanesti. Nici nu este de mirare daca ne gandim ca LNM Holdings, care detine mai mult de jumatate din siderurgia romaneasca, este inregistrat in Antilele Olandeze. Aceasta firma este proprietarul Combinatului Sidex, Siderurgica Hunedoara, Tepro Iasi si Petrotub Roman.

Putine investitii semnificative
Investitorii majori, adica cei care au fost dispusi sa bage minimum un milion de dolari in economia romaneasca, sunt in jur de 200. Acestia beneficiaza de facilitati fiscale in Romania, iar valoarea investitiei asumata de ei se ridica, in total, in perioada octombrie 2001-decembrie 2003, la circa 1,13 miliarde de dolari, conform datelor obtinute de la Agentia Romana pentru Investitii Straine.
Distributia pe cele opt regiuni geografice a acestor capitaluri arata o imprastiere extrem de neuniforma. Numai regiunea Bucuresti - Ilfov a atras precum un magnet 710 milioane de dolari, din totalul de 1,13 miliarde. Cel mai mare investitor prezent in zona este Mobifon, unde actionarii din Cipru, Olanda, SUA si Irlanda au decis sa investeasca 228,5 milioane de dolari in operatorul de telefonie mobila. Pe locul al doilea se afla Dambovita Center, centrul comercial pentru constructia caruia turcii investesc alaturi de romani 175 milioane de dolari.
Un alt pol care a atras investitorii majoritari este regiunea de centru, valoarea investitiei asumate se ridica aici la 140,6 milioane de dolari. In top se afla austriecii, care au bagat 64 milioane de dolari intr-o fabrica de prelucrarea lemnului numita Holzindustrie Schweighofer si germanii care au construit la Brasov un magazin Selgros in valoare totala de 22,8 milioane de dolari. Intr-un clasament al regiunilor pe pozitia a treia se situeaza regiunea sud-Muntenia, unde s-au investit 94,2 milioane de dolari. Urmatoarele regiuni sunt: nord-vest (74,6 milioane de dolari), vestul (55,96 milioane de dolari) si nord-estul (41,5 milioane de dolari). Judetele amplasate in sud-estul si sud-vestul tarii sunt ocolite de investitorii straini. Statistica arata ca zona Dobrogei a atras numai 9,3 milioane de dolari ca investitie semnificativa, in timp ce zona Olteniei numai 4,4 milioane de dolari.
DANIELA IVAN

Regiunea nord-vest
647 milioane USD

Desi s-au infiintat 9.587 de companii cu actionari straini in judetele Bihor, Bistrita, Cluj, Satu-Mare, Salaj si Maramures, suma investita reprezinta numai 6,2% din valoarea totala la nivel national. Ea se ridica la 647 milioane dolari. Cea mai mare investitie in zona este cea a ungurilor de la Mol, care au dat 104 milioane dolari pe compania de distributie a benzinei din Cluj. Industria Sarmei este a doua investitie din zona. Aici elvetienii au investit 359 milioane dolari.

Regiunea vest
728 milioane USD

Judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis sunt cautate de oamenii de afaceri straini. Statistica arata ca acesti investitori au infiintat 10.105 firme in aceasta regiune, in care au investit un capital social total de circa 728 milioane de dolari americani. Cine sunt strainii care prefera vestul tarii? Germanii, italienii si americanii au deschis aici cele mai multe societati comerciale, in care au investit 209 milioane dolari, 100 milioane dolari, respectiv 67 milioane dolari. In ordinea capitalului social subscris urmeaza: Franta (34 milioane dolari investiti), Monaco (31 milioane dolari), Elvetia (27,5 milioane dolari), Cipru (24 milioane dolari). Cel mai putin au investit in aceasta regiune ungurii (18 milioane dolari), sirienii (21 milioane dolari) si canadienii (22 milioane dolari).
Dincolo de aceste date statistice, cea mai mare investitie din zona ramane cea efectuata de germani la fabrica de anvelope Continental, a carei valoare se ridica la 50 milioane dolari. Aceasta este urmata de cele 38 milioane dolari investiti de americani la Astra Vagoane si de cele 31 milioane dolari pe care investitorii din Monaco le-au bagat in fabrica de becuri Luxten.

Regiunea sud-vest Oltenia
344 milioane USD

Dupa suma investita, 344 milioane dolari, regiunea este pe ultimul loc in preferintele oamenilor de afaceri straini. In judetele Gorj, Valcea, Dolj, Mehedinti si Olt, cea mai mare investitie este cea facuta de coreeni in fabrica de automobile Daewoo. Aceasta se ridica la peste 156 milioane de dolari. Pe locul al doilea se plaseaza investitia olandezilor de la ALRO Slatina (42 milioane dolari) si fabrica Vilmar din Valcea in care francezii au investit 24 milioane dolari. In aceasta regiune exista 2.368 de firme cu actionari persoane straine, care au investit in total 344 milioane dolari. In topul tarilor de origine se plaseaza coreenii, olandezii, francezii, germanii, italienii, spaniolii etc.

Regiunea sud Muntenia
1,26 miliarde USD

Numai 3.741 (circa 3,8%) dintre investitorii straini s-au stabilit in judetele Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita. Desi numarul este mic, valoarea investita de acestia atinge 1,26 miliarde dolari, adica 12,2% din totalul sumelor inregistrate la nivelul tarii, ceea ce plaseaza aceasta regiune pe locul al doilea intr-un top al capitalurilor investite. Fabrica de automobile Dacia este cea mai mare investitie din zona cu cele 537 milioane de dolari pe care francezii de la Renault i-au bagat la Pitesti. Locurile doi si trei sunt ocupate de doua companii (Petrotel Lukoil si Unilever) la care olandezii detin participatii serioase la capitalul social.

Regiunea nord-est
379 milioane USD

Nordul Moldovei, adica judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, nu a fost prea cautat de oamenii de afaceri straini. Aici s-au investit 379 milioane dolari si au fost infiintate doar 3.852 de societati comerciale. Liderul zonal este RAFO Onesti, cu un volum al investitiilor de 104 milioane dolari, aduse de britanici. Fabrica de ciment Moldocim a fost cumparata de olandezi cu 59 milioane dolari.

Regiunea centru
501 milioane USD

In judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu au fost atrase investitii in valoare totala de 397 milioane de dolari. Aici sunt 8.580 de firme pe care le-au infiintat germanii, italienii, ungurii, turcii, englezii, americanii etc. Primele doua investitii sunt in domeniul lemnului, Sebes Frati (in care italienii au investit 51 milioane de dolari), respectiv Prolemn, in care turcii au investit 22 milioane de dolari.

Regiunea sud-est
1,24 miliarde USD

Locul al treilea in topul regiunilor, clasament realizat dupa capitalul investit, este ocupat de zona care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta. Aici s-au instalat 5.567 de firme care au investit 1,24 miliarde dolari, ceea ce inseamna 12% din totalul capitalurilor intrate in tara. Mai mult de jumatate din aceasta suma, circa 598 milioane dolari, au fost investite in Combinatul Siderurgic Sidex din Galati. Locul doi este ocupat de Rompetrol Rafinare, unde olandezii au investit 82 milioane dolari, iar pe pozitia a treia se plaseaza Combinatul Naval din Mangalia, cumparat de coreeni cu 53 milioane dolari. Cei mai multi straini au venit din Turcia (1.216) si din Italia (715).

Regiunea Bucuresti
5,25 miliarde USD

Judetul Ilfov, impreuna cu inima sa, orasul Bucuresti, s-a manifestat ca un magnet care a atras mai mult de jumatate din capitalurile aduse de straini. Conform datelor de la Registrul Comertului, investitorii straini au infiintat sau cumparat in aceasta regiune 53.403 de societati comerciale, in care au investit circa 5,2 miliarde de dolari. Asta inseamna 50,7% din totalul de fluxuri de capital care au intrat in ultimii 14 ani in tara noastra. Dupa tara de origine, olandezii, americanii si austriecii sunt pe primele trei locuri ca valoare investita, fiind urmati indeaproape de francezi, italieni si greci. Din punct de vedere al numarului de societati, cele mai multe apartin italienilor (3.164), urmati de nemti (1.968) si americani (1.507). Desi se afla pe primul loc, din punct de vedere al sumelor investite, olandezii au achizitionat sau infiintat doar 667 de societati. La randul ei, prezenta austriecilor se face simtita doar in 588 de firme, care au realizat in total o investitie de 448 de milioane de dolari.
Sectorul telecomunicatii este cel care a atras cea mai mare investitie straina din Capitala. Datele de la Registrul Comertului arata ca Mobifon (firma care administreaza operatorul de telefonie mobila Connex) a investit 320 milioane dolari. Pe locul doi se situeaza investitia austriecilor facuta in Banca Agricola. Transformarea acesteia in Raiffeisen Bank a reprezentat si o investitie de 171 milioane de dolari. Pe locul al treilea, din punct de vedere al investitiilor realizate, se afla un producator american de sapunuri, detergenti si produse de intretinere. Investitia Colgate-Palmolive a reprezentat un aport de 132 milioane dolari.
DANIELA IVAN

Primii 10 investitori, dupa capitalul investit

Nr. Compania

Total capital investit (mii USD)

Investitorul Tara
1 Ispat Sidex 554.160 LNM Holdings Antilele
Olandeze
2 Rompetrol 339.160 OMV Olanda
3 Mobifon 321.725 Mobifon Holding Olanda
4 Automobile Dacia 235.949 Renault Franta
5 Raiffeisen Bannk 171.746 Raiffeisen International Austria
6 Daewoo 156.121 Daewoo
Automobile Motor Compani
Coreea
7 Colgate Palmolive 132.994 Colgate
Palmolive
SUA
8 RomTelecom SA 104.132 Ote
International
Grecia
9 Rafo 103.956 Canyon
Servicos
Marea Britanie
10 Orange 103.317 Orange SA Franta

Primele 10 tari, dupa capitalul investit

Nr. Tara Valoarea capitalului (miliardeUSD) % Numarul de firme %
1 Olanda 1,85 17,93 1.743 1,79
2 Franta 1,06 10,3 3.150 3,24
3 Germania 0,88 8,49 10.954 11,27
4 SUA 0,7 6,79 3.800 3,91
5 Italia 0,62 6,02 14.157 14,56
6 Antilele Olandeze 0,598 5,77 9
7 Austria 0,59 5,77 2.785 2,87
8 Cipru 0,5 4,87 1.144 1,18
9 Turcia 0,418 4,04 8.666 8,92
1o Marea Britanie 0,37 3,61 1.658 1,71

Anul 2003, cele mai mari investitii
In primele 11 luni ale anului 2003 valoarea investitiilor straine in Romania a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, cu 200 de milioane mai mult decat in tot anul 2002. Din datele centralizate la BNR, din 1990 valoarea investitiilor straine in tara noastra a ajuns la 11,6 miliarde de dolari, cu 1,3 miliarde de dolari mai mare decat datele Registrului. Diferenta provine din modalitatea de calcul folosita de BNR, care este potrivit regulilor Fondului Monetar International. Statisticile BNR iau in calcul capitalul varsat efectiv, care a trecut prin conturile bancilor si nu capitali subscris (care poate figura numai in acte). O alta raportare luata in calcul este cea a liniilor de credit directe acordate de companiile-mama catre sucursalele sau filialele din Romania. In fine, datele luate in calcul de BNR se refera numai la investitiile care reprezinta peste 10% din capitalul social al unei firme, cele mai mici fiind considerate investitii de portofoliu. (Vali Blanaru)

CONTINUARE: De ce nu vin multe investitii straine

×