x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Avea totul, dar nu se simtea liber

Avea totul, dar nu se simtea liber

09 Feb 2004   •   00:00

Avea toate motivele sa ramana in Romania. Avea bani, masina, locuinta, era seful discotecii Vox Maris din Costines ti si il cunostea personal pe Nicu Ceausescu. Nicusor Nastase a ales totusi libertatea.

Rigorile regimului comunist i-a determinat pe multi romani sa aleaga calea exilului. Occidentul reprezenta o mare provocare, o sansa la o viata mai buna. Satui de cozi interminabile, de oprirea curentului electric, dar si de cenzura, multi romani au riscat si au parasit tara. Nicusor Nastase a plecat chiar daca aici era unul dintre privilegiati. Ai regimului si ai sortii. "Eram din 1982 seful discotecii Vox Maris din Costinesti. Aveam tot ce imi trebuia. Dar simteam tot timpul ca mi se poate intampla ceva. Nesiguranta era foarte mare. Si atunci am ales libertatea ", povesteste Nicusor. Sta relaxat in restaurantul lui din centrul Bucurestiului si priveste pe geam. Isi aduce aminte de viata sa din timpul regimului comunist. "Inainte de 1989, Costinesti, datorita lui Nicu Ceausescu, era o statiune privilegiata. Regulile erau altele decat in restul litoralului. Discoteca Vox Maris era locul de intalnire si de distractie a artistilor si actorilor", spune Nicusor. Dar chiar daca era mai liber decat altii intr-un regim totalitar, ceva il nemultumea. "Am tot asteptat sa se schimbe ceva. Nu eram de acord cu ce se intampla in tara. Iar lucrurile astea le discutam chiar cu Nicu Ceausescu si cu Nadia Comaneci."

Excursia spre libertate
In 1988, Nicusor Nastase a plecat intr-o excursie de doua saptamani in Spania si nu s-a mai intors in tara. Inainte de plecare au fost invatati ce sa spuna despre Romania, despre regimul de aici. "Sefa de grup, Stefania Dobrin, le-a luat tuturor pasapoartele, ca sa nu ramana vreunul in Spania. Mie insa nu mi l-a luat", spune Nicusor. A stat cu grupul aproape toata perioada. In penultima zi insa i-a spus sefei de grup ca merge la cumparaturi in loc sa viziteze un muzeu. Ceilalti au plecat la Madrid, iar Nicusor Nastase s-a intors la hotel, si-a facut bagajele si a plecat. Cand cei din grup s-au intors la hotel au observat ca lipseau hainele lui Nicusor si i-au anuntat disparitia. Dar nimanui nu-i venea sa creada ca el ramane. Nu avea nici un motiv. A doua zi la aeroport, avionul l-a asteptat cinci ore. Sperau ca doar se ratacise. A mai stat doua saptamani in Spania, apoi a plecat in Germania, la Aachen, unde avea totul aranjat pentru a obtine cetatenia. "Aveam si bani acolo, pentru ca toti banii pe care ii castigasem in tara ii transformasem in valuta si erau demult trimisi. Asa ca mi-am deschis un restaurant", povestes te Nicusor. "Am invatat foarte multe in Germania. De fapt, tot ce am facut aici se datoreaza acelei perioade. Cand vorbeam la telefon in tara le spuneam mereu ca o sa ma intorc si o sa iau discoteca din Costinesti. Dar nimeni nu ma credea."

Intoarcerea acasa
Revolutia din 1989 l-a prins in Germania. A venit in tara in primavara anului urma tor. "Era in martie 1990, in timpul evenimentelor de la Targu-Mures. M-am speriat. Mi se parea totul aiurea, ca nimeni nu muncea. Am facut contractul pentru discoteca din Costinesti. Si am plecat inapoi in Germania. Dar acolo mi-am dat seama de singuratatea in care traiam. Eram foarte legat de tara." Asa ca, la inceputul lunii mai s-a intors definitiv in Romania, iar acum este om de afaceri. "Plec destul de des in strainatate, dar nu as ramane niciodata acolo. N-as putea sa stau altundeva decat in Romania."

INEDIT
Sfatuitorul Nadiei

Nicusor Nastase a cunoscut-o bine pe Nadia Comaneci. "Am sfatuit-o tot timpul sa plece", povesteste Nastase. Cand el a ajuns in Germania a incercat sa ia legatura cu Nadia, in tara. "Vorbisem cu niste oficiali nemti care mi-au spus ca daca Nadia Comaneci vine in Germania o sa primeasca imediat cetat enia." In noiembrie 1989 a vazut la televizor ca Nadia a fugit din Romania in Ungaria. "Am crezut ca mesajul meu a ajuns la ea. Si ca vine in Germania", spune Nicusor. Nu era insa asa. George Copos, cel pe care il rugase Nicusor Nastase sa ii spuna Nadiei sa il sune, nu a facut-o. Iar Nadia a plecat din Ungaria in Austria, apoi in Statele Unite ale Americii.

COSTINESTIUL COMUNIST
"Daca pentru tinerii indragostiti, ratiunea fiecarei seri la Costinesti este plimbarea pe aleile si pe faleza acestei capitale estivale a Bucuriei, Turismului si Tineretii, atunci pentru vizitatorii pasionati de dans, atractia number one ramane acel colt al statiunii, de unde se aude diafan si imbietor chemarea muzicii: e chemarea sirena, careia intr-un sejur nu-i rezista nimeni, a discotecii Vox Maris", se spunea in Almanahul Planeta Albastra din 1985. "Veneau toate personalitatile vremii la discoteca. Mari actori, ca Leopoldina Balanuta, Silviu Stanculescu, Rodica Mandache, dar si cantareti aveau recitaluri", povesteste Nicusor Nastase, seful de la Vox Maris din acea vreme. Iar el ii cunostea pe toti. L-a cunoscut si pe Nicu Ceausescu.
Datorita acestuia, in statiunea Costinesti existau alte reguli decat in restul litoralului. "In 1988 vorbeam cu baietii din grupul Divertis ca, sigur, in acel an regimul comunist va lua sfarsit. Speram tot timpul ca vom fi liberi." Artistii nu erau singurii cu care Nicusor Nastase discuta despre ce se intampla in Romania. "Astea erau lucruri care le vorbeam si cu Nicu Ceausescu si cu Nadia Comaneci", spune Nicusor. Dar chiar daca il cunostea pe fiul lui Nicolae Ceausescu, Nicusor Nastase a cautat libertatea in Occident. "Pe Nicu Ceausescu l-am vazut dupa Revolutie. Era in inchisoare, la spital. Era deja bolnav."

„Inainte de Revolutie i-am spus lui Copos ca "sandramaua" din tara nu mai poate tine mult. Ne-am reintalnit dupa 1989, iar el mi-a spus ca sigur am fost securist, altfel nu as fi avut de unde sa stiu ca dictatura comunista este pe sfarsite."
Nicusor Nastase

CV
Nicusor Nastase a fost din 1982 seful discotecii Vox Maris din Costinesti. Avea bani, dar a preferat totusi sa plece in strainatate. Aventura in cautarea libertatii. In Germania a avut un restaurant. Dar nu a putut sa stea departe de tara. In 1990 s-a intors in Romania, unde a devenit om de afaceri. (CRISTIAN PETRU)

CONTINUARE: Cristina Topescu: "Am fost in patru inchisori"

×