x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Ar trebui sa fie un erou in Romania"

"Ar trebui sa fie un erou in Romania"

12 Feb 2004   •   00:00
"Ar trebui sa fie un erou in Romania"

Realizator: Ati fost in Romania recent?
Arnaud de Borchgrave: Ultima oara, acum cinci ani. Ba nu, chiar inainte de 11 septembrie, adica acum doi ani si jumatate.

Realizator: V-ati intalnit cu lideri politici?
Arnaud de Borchgrave: M-am intalnit cu o multime de lideri politici si cu o multime de ziaristi.

"Exista inca oameni care simpatizeaza cu cei din vechea Securitate"

Realizator: Este un guvern de oameni tineri.
Arnaud de Borchgrave: Da, dar exista inca in mod evident oameni care simpatizeaza cu cei din vechea Securitate, altfel nu ar exista asemenea probleme.

Realizator: Dumneavoastra spuneti ca ar exista un sentiment anti-CIA, deci implicit antiamerican in Romania...
Arnaud de Borchgrave: Trebuie sa fie.

Realizator: Nu. Trebuie sa va spun ca, intre europeni, romanii sunt socotiti printre cei mai pro-americani.
Arnaud de Borchgrave: Trebuie sa-ti spun ca generalul James Jones, comandantul suprem al NATO, un bun prieten al meu, nu a stiut despre acest caz, nu a stiut ca acest om este inca sub acoperire in SUA. A fost uluit, ca si mine, sa afle acest lucru.

Realizator: Este o chestiune de credibilitate. De ce s-ar teme domnul Pacepa? Va dati prea bine seama ca Guvernul roman nu este unul sinucigas exact inaintea intrarii Romaniei in NATO si a finalizarii negocierilor cu UE...
Arnaud de Borchgrave: Da, dar sunt multi inamici din Securitate, cei vechi, hotarati sa...

Realizator: Dar Pacepa nu mai este de mult un subiect pentru romani.
Arnaud de Borchgrave: Si atunci, de ce nu se supun presedintele si Guvernul hotararii Curtii Supreme?

"Este mai mult decat birocratie"

Realizator: Nu este decat o chestiune birocratica acum, nu una prezidentiala, in nici un caz.
Arnaud de Borchgrave: Declaratia generalului Talpes nu este o chestiune birocratica.

Realizator: Este vorba si despre asumarea celeilalte fete a trecutului lui Pacepa, dupa cum v-am mai spus atat ca cetatean, cat si ca ziarist din tara mea.
Arnaud de Borchgrave: Un cetatean scria intr-unul dintre ziarele de la Bucuresti: "Toti ofiterii de acum in pozitii de conducere din DIE sunt formati in a-l uri pe Pacepa, in a uri tot ceea ce este legat de SUA. Au aceasta ura in sangele lor, pretind ca promoveaza o politica de cooperare cu SUA, dar blocheaza, de fapt, promovarea ofiterilor prooccidentali si, chiar mai mult, incearca sa previna orice operatiune a serviciilor secrete impotriva Rusiei".

Realizator: Va pot spune ca, in orice caz, nu este adevarat!
Arnaud de Borchgrave: Esti aici ca sa aperi, inteleg.

Realizator: Nu, nu. Sunt aici ca jurnalist.
Arnaud de Borchgrave: Sigur ca esti, inteleg perfect si iti faci meseria foarte bine. Totusi, cred ca intreaga situatie este extraordinara.

Realizator: Teoretic, totul este stabilit.
Arnaud de Borchgrave: De ce Tribunalul Militar Bucuresti, pe 15 ianuarie, la trei zile de la publicarea articolului meu, primul dintre articole, a primit o scrisoare de la Curtea Suprema de Justitie din 1999, informa nd despre Decizia 41 din ‘99, care anuleaza cele doua sentinte la moarte, hotaraste redarea gradului de general si restitutia proprietatilor confiscate de Securitate?

Realizator: Este exact motivul birocratic pe care l-am invocat!
Arnaud de Borchgrave: Este mai mult decat birocratie.

Realizator: Cred ca domnul Pacepa ar trebui sa fie incantat ca Romania intra in NATO. Stiti prea bine ca presedintele Bush a promovat cu insistenta candidatura Romaniei.
Arnaud de Borchgrave: Da, dar presedintele Bush si Casa Alba nu stiau de acest caz.

Realizator: Ei bine, ma indoiesc ca presedintele nu ar cunoaste cazul, nu cred in "esecul informatiilor".
Arnaud de Borchgrave: Da, absolut. Nu tin fisa fiecarui defector, ceea ce stiu eu azi este ca, daca esti defector si te intorci, esti un erou, iar Romania il considera pe Pacepa un tradator.

"Eu cred ca ar trebui sa fie un erou in Romania"

Realizator: Nimeni in Romania nu se mai gandeste la Pacepa ca la un caz.
Arnaud de Borchgrave: Dar tocmai ai spus ca ar trebui sa-si ceara scuze?

Realizator: Nu, am spus doar ca ar trebui sa-si asume poate si greselile.
Arnaud de Borchgrave: Ai spus: "Nu crezi ca ar trebui sa-si ceara scuze?".

Realizator: Nu, nu. Am intrebat doar daca nu ar trebui sa-si recunoasca greselile.
Arnaud de Borchgrave: Da, scuze pentru greselile lui.

Realizator: Nu, nu am pronuntat cuvantul scuze deloc, doar asumarea greselilor.
Arnaud de Borchgrave: Asta sigur ca o face. Eu cred ca ar trebui sa fie un erou in Romania, dar nu este.

Realizator: Dupa cum am spus, Pacepa nu mai este acum un caz in Romania pentru poporul roman.
Arnaud de Borchgrave: Sigur ca nu!

Realizator: Cred ca romanii sunt acum foarte ocupati in a construi, a merge inainte, pentru ca au depasit ani foarte dificili.
Arnaud de Borchgrave: Da, sigur ca au fost. De aceea, oricine care a ajutat la eliberarea Romaniei, care a contribuit la incheierea razboiului rece ar trebui recunoscut pentru ce a facut.

Realizator: Mai am o singura intrebare si sunt sigura ca vom incheia acest interviu ca buni prieteni.
Arnaud de Borchgrave: Sigur, ca buni prieteni. Iti faci meseria foarte bine, dar totusi situatia lui Pacepa ma socheaza.

"Sunt singurul om care l-a intervievat pe Mullah Omar"

Realizator: V-ar placea, oare, sa intervievati militarii romani din Afganistan, din Irak, pentru a intelege cu adevarat care sunt sentimentele lor fata de americani, fata de CIA?
Arnaud de Borchgrave: Nu este misiunea mea. Nu fac asta. Sunt ziarist de 57 de ani deja. Cand esti un reporter in varsta de 27 de ani poti face asta. Eu fac alte lucruri pe care altii nu le pot face. Am aproape 60 de ani de cand sunt in jurnalism si vrei sa ma duc sa intervievez soldati in Afganistan?!

Realizator: V-am intrebat numai daca v-ar placea ideea.
Arnaud de Borchgrave: Imi pare rau, dar am alte lucruri mai importante de facut. Daca as putea sa-l intervievez pe Ossama bin Laden sau pe Mullah Omar, talibanul, as face-o. Sa intervievezi soldati... Oricine ar putea-o face.

Realizator: Credeti ca va fi capturat bin Laden in curand?
Arnaud de Borchgrave: Cred ca da, mai cura nd sau mai tarziu. Sunt singurul om din lume care l-a intervievat vreodata pe Mullah Omar, in Kandahar, pe 4 iunie 2001, cu trei luni inaintea lui 11 septembrie. Am primit recent, prin lideri tribali, un mesaj ca ar vrea sa ma intalneasca din nou, asa incat, evident, este inca in viata. Ma intrebi de ce ar vrea sa ma vada pe mine? Pentru ca sunt singurul om din Washington pe care il cunoas te. Cred ca vrea sa perfecteze un acord.

Borchgrave a lucrat 30 de ani la "Newsweek
"M-a primit cu precizie la ora convenita: 2:30 a dupa-amiezii; nici un minut mai devreme, nici un minut mai tarziu", marturiseste Doina Saiciuc despre intalnirea cu unul dintre monstrii sacri ai presei americane si ai mediului de analiza strategica din Washington, Arnaud de Borchgrave.
Timp de 30 de ani, la "Newsweek", Arnaud a acoperit majoritatea evenimentelor internationale. La 21 de ani era numit seful Biroului de presa din Bruxelles al UPI, iar trei ani mai tarziu, seful Biroului din Paris al "Newsweek". In 1985 a devenit editor-sef la "The Washington Times", cotidian pentru care lucreaza in prezent ca asa-numit "Editor-at-Large". Intre 1999 si ianuarie 2001 a fost presedintele United Press International.

ONORAT. Este un obisnuit al premiilor si al medaliilor de onoare. Este acum analist al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, sub egida caruia este coautor al mai multor volume, intre care "Crima organizata ruseasca si coruptia. Provocarea lui Putin". De Borchgrave a initiat dialoguri intre sefi de stat aflati pe pozitii diferite in legatura cu chestiuni internationale explozive, atunci cand i-a intervievat succesiv pe presedintele egiptean Nasser si pe premierul israelian Levi Eskol, in 1969.
In 1971 a fost primul care a realizat interviuri asanumite "back-to-back" cu presedintele Sadat si cu prim-ministrul Golda Meir. Potrivit revistei "Esquire", Borchgrave a stat la barfe cu Anwar Sadat, a baut ceai cu Van Dong in Hanoi si a fost oaspetele regelui Hussein al Iordaniei.
Este dinamic, uluitor de tanar, de prezent si de viu la cei aproape 80 de ani, pe care pare sa-i placa sa-i declare.

Pacepa, prietenul vicepresedintelui SUA
In dosarul reabilitarii fostului general de Securitate Ion Mihai Pacepa, dar si al recastigarii drepturilor sale de general, un rol important il are avocatul roman Catalin Dancu. Acesta a fost desemnat, printr-o procura semnata chiar de Pacepa, drept reprezentant al intereselor sale in Romania.
De altfel, in calitatea sa de imputernicit, Dancu este si cel mai in masura sa ofere cele mai calificate informatii despre clientul sau, un personaj asupra caruia planeaza inca, dupa cum se poate vedea si din acest interviu, misterul. Si care face inca valuri la Bucuresti si Washington. Atat timp cat Ambasada Statelor Unite la Bucuresti recunostea, nu demult, ca tine la curent administratia americana cu declaratiile liderilor de la Bucuresti referitoare la dosarul defectorului Pacepa, care si-a gasit refugiu si beneficiaza de un regim de protect ie in Statele Unite.

BOMBA. Avocatul Catalin Dancu a purtat, in ultimii ani, numeroase discutii cu clientul sau, prin telefon sau posta electronica. Niciodata insa ei nu s-au intalnit - masurile de securitate pentru protejarea lui Pacepa nu au ingaduit. Din relatarile si documentele clientului sau, Catalin Dancu a inteles explicit ca Pacepa este foarte apropiat de Dick Cheney, actualul vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii. Pacepa a contribuit "dupa umilele lui posibilitati" la campania de alegere a lui Dick Cheney in postul sau atat de important de la Washington.
Interesant este faptul ca renumitul ziarist american declara ca presedintele George W. Bush si Casa Alba, care au promovat candidatura Romaniei la NATO, nu au stiut despre cazul Pacepa, despre care tot ziaristul american afirma ca a facut istorie, cu gestul sau de a "dezerta" din randurile Securitatii romane.

AVEREA. Rolul avocatului Dancu este de a merge pana la capat si a redobandi tot ceea ce a apartinut fostului general. El spune ca averea lui Pacepa era evaluata in 1978 la 1.550.000 de lei, iar dolarul la acea vreme era apreciat la 5 lei. Ceea ce insemna o avere estimata la circa 310.000 de dolari, dar suma trebuie reactualizata cu o dobanda aferenta. "Avand in vedere ca acolo avem cateva obiecte de arta de valoare unica, lasam expertii sa stabileasca aceasta valoare si, dupa ce va fi comunicata, o anuntam si public", a mai spus avocatul fostului general. (Marina Constantinoiu)

×