x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vânătoare de mașini în sectorul 6, timp de 350 de zile pe an. Ocazional, și în weekend, dar și în zilele de sărbătoare

Vânătoare de mașini în sectorul 6, timp de 350 de zile pe an. Ocazional, și în weekend, dar și în zilele de sărbătoare

de Ion Alexandru    |    14 Ian 2022   •   07:00
Vânătoare de mașini în sectorul 6, timp de 350 de zile pe an. Ocazional, și în weekend, dar și în zilele de sărbătoare

Primăria condusă de liderul liberalilor bucureșteni, Ciprian Ciucu, le-a pus gând rău proprietarilor de mașini care parchează sau staționează neregulamentar pe raza sectorului 6.

 Astfel, după ce Primăria Sectorului 6 a majorat, chiar și de opt ori, tarifele pentru locurile de parcare, s-a pregătit temeinic și a contractat o companie care să ridice autovehiculele care ocupă nelegal domeniul public și privat al statului. Deși compania contractată are obligația, conform caietului de sarcini, să dețină autoutilitare specializate pentru această operațiune, ADP Sector 6 a cumpărat, la rândul ei, un propriu astfel de utilaj. Ambele achiziții au fost făcute în baza unei Hotărâri a Consiliului Local Sector 6, adoptată anterior promulgării, de către președintele României, Klaus Iohannis, a legii remise de Parlament, care permite Poliției Locale să dispună ridicarea mașinilor parcate sau staționate nelegal. Ce să vezi, tarifele pentru ridicare, transport și depozitare prevăzute în această lege sunt mai mici decât cele similare stabilite de Primăria Sectorului 6.

Astfel, prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 25 din 2021, s-a aprobat regulamentul cu privire la ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât domeniul public (cum ar fi zonele pietonale, spațiile verzi, scuarurile sau parcările de reședință), a vehiculelor staționate neregulamentar pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoanele cu handicap, dar și a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al subunității administrativ-teritoriale a sectorului 6 din Capitală.

Potrivit acestui regulament, acțiunea de ridicare a mașinilor revine Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6, care urma să contracteze serviciile specifice de la un operator specializat. Iar, la solicitarea Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6 și a Brigăzii de Poliție Rutieră, „în baza măsurii tehnico-administrative de ridicare dispusă”, ADP Sector 6 va efectua această operațiune de ridicare, transport și depozitare a vehiculului „suspect”, în baza unui proces-verbal încheiat de un agent constatator. Plata costurilor acestor operațiuni complexe este suportată de proprietarul, utilizatorul sau deținătorul legal al acelei mașini, numai după ce acesta din urmă prezintă Cartea de Identitate a vehiculului, actul de identitate și permisul de conducere. Mașina poate fi restituită pe loc proprietarului, înainte de a fi transportată la locul de depozitare, numai dacă acesta achită serviciul. Dacă refuză, mașina va fi ridicată și transportată la depozitul ADP Sector 6.

Tarife mai mari decât cele stabilite de Parlament, printr-o lege cu aceeași destinație

Interesant este că, prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 citată mai sus, tarifele aprobate pentru aceste operațiuni sunt de 300 de lei pentru ridicare, 200 de lei pentru transport și 30 de lei pentru fiecare zi de depozitare. Perioada de depozitare maximă este de șase luni, după care mașina în cauză este considerată abandonată sau fără stăpân. În cazul mașinilor fără stăpân identificate pe domeniul public, tarifele sunt 300 de lei pentru ridicare și 200 de lei pentru transport.

În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul României a emis o lege, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, prin care se abilitează Poliția Locală să dispună ridicarea unei mașini parcate sau staționate neregulamentar pe domeniul public.

Numai că, ce să vezi, tarifele reglementate de această lege sunt mai mici decât cele stabilite de Consiliul Local al Sectorului 6. Astfel, în lege este stabilit că tariful pentru ridicarea unui vehicul cu masa totală de până la cinci tone este de 200 de lei, iar pentru cele de peste 5 tone este de 270 de lei. Transportul variază între 150 și 200 de lei, în funcție de tonaj.

În ceea ce privește depozitarea, în lege este prevăzut un tarif de 75 de lei pentru prima zi, iar pentru fiecare zi, începând cu cea de-a doua zi, tariful este de 25 de lei.

Contract fără licitație

În baza respectivei hotărâri a Consiliului Local, Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a inițiat, în data de 23 august 2021, o procedură de achiziție, fără licitație, prin procedură simplificată, pentru contractarea serviciului de ridicare a vehiculelor de pe domeniul public și privat al Municipiului București, aflat pe raza sectorului 6. Conform caietului de sarcini, autoritatea contractantă solicită ca această operațiune să fie derulată timp de 350 de zile pe an, în intervalul orar 9.00 – 18.00, estimând, totodată, că, în intervalul valabilității contractului, ar mai avea nevoie să fie ridicate alte 300 de vehicule în zilele libere de sâmbătă și duminică, dar și în zilele în care sunt sărbători legale. 

Din același document, aflăm că serviciile contractate constau în deplasarea unei echipe până la vehicului „suspect”, ridicarea acestuia, transportul până la locul de depozitare și depozitarea acestuia în locul stabilit de către achizitor - în speță de către Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6. 

Deși operatorul contractant are utilajul de ridicare, ADP Sector 6 și-a cumpărat și el unul

Anunțul de atribuire al acestui contract a fost publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), abia săptămâna aceasta, cu toate că el a fost atribuit, așa cum arătam mai sus, prin procedură simplificată, încă din data de 11 octombrie 2021. Atunci, ADP Sector 6 a încheiat contractul nr. 342/2021, în valoare de 814.000 de lei fără TVA, respectiv de 968.660 de lei cu TVA inclusă, cu societatea SC WLC Auto SRL.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC WLC Auto SRL face parte dintr-un grup de firme care activează în domeniul auto, a fost înființată în 9 martie 2012, și este deținută, în calitate de asociat unic, de către un anume Vlad Vasile Săvulescu.

Această companie are, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza achiziției făcute de ADP Sector 6, mai multe obligații. Una dintre acestea este aceea de a respecta programul orar, de luni până vineri, cuprins între 9.00 și 18.00, dar, ocazional, să presteze aceste servicii și în weekend sau în zilele cu sărbători legale. O altă obligație este aceea de a nu limita numărul de vehicule pe care le ridică, apoi trebuie să ajungă la locul solicitat în maximum o oră, dar și să dețină o autospecială adecvată acestei operațiuni. Acest detaliu este important și ne vom referi la el puțin mai jos.

Revenind, însă, la caietul de sarcini, mai aflăm că SC WLC Auto SRL va trebui să răspundă în mod direct față de proprietarii, utilizatorii și deținătorii legali ai mașinilor ridicate, pentru eventualele daune produse bunurilor, în timpul o operațiunilor de urcare pe rampă și de transport. Firma nu va răspunde, în schimb, pentru eventualele daune produse pe perioada depozitării, întrucât spațiul de depozitare, amplasat în Strada Preciziei nr. 34, aparține ADP Sector 6.

Autoutilitară pe motorină, care să ajute la „creșterea calității aerului”

Așa cum arătam anterior, una dintre condițiile prevăzute în caietul de sarcini pentru a putea câștiga acest contract, era deținerea unei autospeciale destinate operațiunii solicitate. Asta, în condițiile în care, tot ADP Sector 6, a publicat, tot pe SEAP, la data de 19 septembrie 2021 (anterior anunțului din 23 august, la care am făcut referire mai sus), un anunț în care făcea cunoscut faptul că dorește să achiziționeze o autospecială pentru ridicarea vehiculelor. 

Achiziția s-a făcut, de asemenea, prin procedură simplificată și a fost finalizată în data de 8 noiembrie 2021, când a fost încheiat contractul nr. 390/2021, în valoare de 534.989 de lei fără TVA, respectiv de  636.636,91 de lei cu tot cu TVA. Societatea care a livrat această autospecială este SC Corporation Rom-Cons Equipment SRL, din Timișoara. Această firmă a fost fondată în 30 iulie 2018, având ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al mașinilor și echipamentelor, iar, conform Registrului Comerțului, este deținută de două persoane fizice. Este vorba despre Laurențiu Cornel Bucovicean și despre Teodor Dorin Rus.

La baza acestei achiziții a stat aceeași Hotărâre a Consiliului Local Sector 6 nr. 25/2021, iar, din documentația de atribuire, aflăm că ADP Sector 6 viza o autoutilitară alimentabilă cu motorină, cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 5.100 și 6.000 de centimetri cubi, norma de poluare Euro 6, care să fie utilizată pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor. Beneficiile acestei achiziții, notate în caietul de sarcini, sunt „decongestionarea traficului rutier și pietonal; eliberarea de spații pentru parcare” și „creșterea calității mediului în sectorul 6 și diminuarea producerii accidentelor, precum și fluidizarea traficului”.

Tarife de opt ori mai mari decât anul trecut, pentru un loc de parcare

Pregătirea intensă a Primăriei Sectorului 6, prin intermediul ADP, de a ridica mașinile parcate sau staționate neregulamentar în această zonă a Bucureștiului are loc în condițiile în care, începând de anul acesta, tarifele pentru locurile de parcare în sectorul păstorit de liderul liberalilor bucureșteni, Ciprian Ciucu, s-au majorat chiar și de opt ori față de anul trecut. 

Invocând o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, adoptată în 2021, Primăria Sectorului 6 a stabilit, pentru Zona A a sectorului, tarife de 600 de lei pentru un loc de parcare, față de 84 de lei cât era anul trecut. Un loc de parcare în Zona B costă, anul acesta, 500 de lei, față de 66 de lei anul trecut. Pentru un  loc de parcare în Zona C, posesorii de mașini plătesc, anul acesta, 400 de lei, față de 55 de lei anul trecut. Iar un loc de parcare în Zona D costă, anul acesta, 300 de lei, față de 37 de lei anul trecut.

×