x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parlamentari, interziceţi “magazinele de vise”!

Parlamentari, interziceţi “magazinele de vise”!

de Adriana Oprea-Popescu    |    Ionela Gavriliu    |    05 Dec 2010   •   20:39
Parlamentari, interziceţi “magazinele de vise”!

141197-www.sxc.hu4.jpgAşa cum am văzut, există oraşe în România unde consiliile locale au decis interzicerea “magazinelor de vise”. E nevoie însă de o politică unitară, la nivel naţional, pentru că soluţiile locale nu rezolvă decât parţial problema. Fără o lege în acest sens, afacerea cu etnobotanice va migra din zonele interzise spre cele care tolerează acest gen de activitate sau, şi mai grav, poate ajunge exclusiv din spaţiul real într-unul greu controlabil şi uşor accesibil. Spaţiul virtual. Există deja “magazine de vise” online care acceptă plata cu cardul, aşa cum există şi furnizori care-ţi aduc marfa în pragul uşii mai prompt decât ar sosi ambulanţa la o urgenţă.

Fenomenul etnobotanicelor se propagă atât de rapid şi a devenit o afacere atât de profitabilă, încât e greu de crezut că va mai reuşi cineva, vreodată, să-l stopeze definitiv. Însă lucrurile trebuie bine delimitate şi, mai ales, trebuie trasată o graniţă precisă între legal şi ilegal. Nu e legal, de pildă, să declari, ca obiect de activitate al societăţii tale, “comercializarea de plante şi îngrăşăminte pentru plante”, în vreme ce tu vinzi, în realitate, produse destinate consumului uman. Pe ambalajul cărora scrie, pentru orice eventualitate, “interzis consumul uman”. Nu e legal să vinzi aceste produse, pe care tinerii le inhalează sau şi le injectează, fără vreun aviz al Ministerului Sănătăţii. Nu e legal să practici adaosuri comerciale de “mii la sută”, fără să investeşti, mai întâi, într-o casă de marcat. Nu e legal ca pe pliculeţul de substanţe să nu fie trecută compoziţia conţinutului şi nu e legal ca Oficiul pentru Protecţia Consumatorului să doarmă ciuci pe butuci, fără să se autosesizeze. Nu e legal ca spitalele în care ajung tinerii afectaţi de consumul de etnobotanice să nu se sesizeze Poliţia, iar oamenii legii, la rândul lor, să nu deschidă o anchetă.

Nu e legal şi nici normal să ne prefacem că totul e în regulă, atâta vreme cât generaţia tânără o ia razna, sub ochii noştri, dar legile din România sunt strâmbe, şchioape şi născute bolnave, şi tot ceea ce pare ilegal e, de fapt, la limita legii. Mai putem îndrepta aceste legi?

Senatorul PNL Mario Oprea a depus la 17 noiembrie a.c. două iniţiative legislative. Primul proiect, pentru modificarea şi completarea Legii 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, propune  interzicerea “cultivării, producerii, fabricării, depozitării, comerţului, distribuţiei, transportului, deţinerii, intermedierii, achiziţionării, importului, exportului şi tranzitului pe teritoriul naţional ale plantelor, substanţelor şi preparatelor din tabele anexate la lege”, eliminându-se, astfel, interpretările. Proiectul prevede şi “interzicerea oricărei forme de consum, trafic, producere sau preparare a produselor stupefiante din plante naturale sau sintetice şi din produse chimice; interzicerea plantelor folosite ca îngrăşământ natural, în condiţiile în care denumirea lor ştiinţifică este similară sau un sinonim pentru produsele stupefiante neacceptate de legislaţia Uniunii Europene şi de forurile academice medicale româneşti; interzicerea posibilităţii de comercializare a unor plante hibrid sau care au denumire sinonimă cu cele din tabelele I, II sau III.” Proiectul legislativ propune desfiinţarea “magazinelor de vise” şi “interzicerea oricărei forme de trafic, import-export, producere sau preparare a produselor stupefiante din plante naturale”.

A doua iniţiativă legislativă a senatorului liberal se referă la modificarea şi completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, propunând “creşterea perioadelor de sancţionare penală pentru cei care vând droguri de risc mediu, mic şi mare; creşterea pedepselor pentru cei care furnizează droguri minorilor, sub forma inhalanţilor chimici toxici, şi stabilirea sancţiunilor în funcţie de cele trei categorii de minori (între 16-18 ani, 14-16 ani şi sub 14 ani); interzicerea şi creşterea sancţiunilor pentru orice formă de trafic, import-export, producere sau preparare a produselor stupefiante din plante naturale sau sintetice şi din produse chimice; introducerea unor prevederi care să stabilească  existenţa unor centre medicale specializate pentru toxicomani”.

Senatorul a solicitat ca cele două iniţiative legislative să fie discutate în regim de urgenţă. “Deşi s-a vorbit despre o completare a listei cu substanţe interzise, acest lucru nu este posibil, pentru că substanţele interzise prin Ordonanţa 6/2010 au fost deja înlocuite de altele, similare, care au denumire diferită, dar acelaşi efect”, atrage atenţia senatorul liberal. “Era necesar mai mult decât elaborarea unei simple ordonanţe care consolida un tabel. Trebuie să recunoaştem că avem de-a face cu un fenomen foarte grav. Din datele pe care le deţin, am ajuns la concluzia că aceste magazine de vise pot aduce un profit zilnic chiar şi de 20.000 de lei, deci, la mijloc este vorba de foarte mulţi bani. Iar proprietarii unei astfel de afaceri îşi propun să meargă până la capăt, gândindu-se că au suficienţi bani să şi mituiască dacă e nevoie”, precizează senatorul Oprea.

La rândul său, deputatul independent Tudor Ciuhodaru, şef al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi, a avut până acum două iniţiative legislative pe tema interzicerii substanţelor etnobotanice. Încă din 2009, alertat de numărul mare de pacienţi care ajungeau la camera de gardă din cauza substanţelor vândute în magazinele de vise, dr Ciuhodaru a propus o lege care condamna comercializarea acestor produse, tentativa de vânzare pe internet, livrarea la domiciliu. Pedeapsa pentru aceste infracţiuni, conform proiectului de lege, era cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Iniţiativa legislativă a fost amendată la comisia juridică a Senatului şi a trecut de această Cameră. La începutul lunii februarie 2010, legea a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar la 9 februarie a fost adoptată de Parlament. În aceeaşi perioadă însă, alarmaţi de cazurile unor tineri care au decedat în urma consumului de etnobotanice, guvernanţii au decis elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pe aceeaşi temă. În cele din urmă a fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care se completa Legea 143/2000, adăugându-se noi substanţe la lista celor interzise. Iar legea doctorului Ciuhodaru nu a mai fost promulgată de preşedinte, ci a fost  retrimisă Parlamentului în luna martie. “Aceasta a fost cea mai bună iniţiativă legislativă în domeniu, pentru că permitea reactualizarea listei substanţelor interzise ori de câte ori era nevoie. Practic, Guvernul mi-a furat ideea şi a pus-o în practică prost”, a spus Ciuhodaru.

Apariţia unor alte substanţe etnobotanice pe piaţă, în afara listei prevăzute în ordonanţa de urgenţă, face ordonanţa Guvernului inutilă, de aceea Tudor Ciuhodaru a depus la Camera Deputaţilor, în luna octombrie a.c., un nou proiect legislativ privind avizarea importului şi a vânzării substanţelor etnobotanice. Deputatul  doreşte completarea art. 7 din Legea 143/2000 cu următoarele alineate: “(1) Importul şi comercializarea plantelor sau substanţelor cu potenţial efect halucinogen sau euforic vor fi obligatoriu avizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Agriculturii şi vor fi raportate către Agenţia Naţională Antidrog şi Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri. (2) Raportarea importurilor de produse prevăzute la alin(1) către Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri se va efectua de Agenţia Naţională Antidrog”.

“Lucrurile bune necesită timp. Până în acest moment, legea nu a făcut nici un pas în circuitul legislativ”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

 

 

Comerţul online cu etnobotanice, prohibit

Conform datelor furnizate de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, în 2009 România se afla pe locul IV (după Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos) la comerţul drogurilor prin intermediul internetului. Membrii Partidului Conservator au iniţiat o propunere legislativă pentru interzicerea etnobotanicelor şi în spaţiul virtual. “Întrucât plantele şi substanţele conţinute de aceste produse nu se regăsesc în tabelele din anexele celor două legi meţionate (n.r. – Legea 143/2000 şi Legea 339/2005), fapt ce favorizează un acces facil al consumatorilor la aceste produse, este necesară interzicerea comerţului electronic cu produse obţinute din plante vegetale, precum şi a substanţelor, altele decât cele aflate sub control naţional a căror utilizare, indiferent de procedeul de administrare, are efecte similare utilizării substanţelor stupefiante şi psihotrope”, se precizează în expunerea de motive. Concret, proiectul de lege propune completarea art. 4 din Legea 339/2005 cu două noi alineate, conform cărora “(2) este interzis comerţul electronic cu substanţe şi plante etnobotanice a căror utilizare produce efecte similare utilizării substanţelor stupefiante, psihotrope sau halucinogene; (3) de la prevederile alin. (2) face excepţie comerţul electronic desfăşurat de farmaciile din sistemul farmaceutic românesc, precum şi de magazinele autorizate să comercializeze plante medicinale”.

×