x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Investiții de pandemie și de campanie electorală. “Grindă” reia practicile inițiate de fostul PDL. Pe ce se duc 143 de milioane de lei

Investiții de pandemie și de campanie electorală. “Grindă” reia practicile inițiate de fostul PDL. Pe ce se duc 143 de milioane de lei

de Ion Alexandru    |    02 Sep 2020   •   08:41
Investiții de pandemie și de campanie electorală. “Grindă” reia practicile inițiate de fostul PDL. Pe ce se duc 143 de milioane de lei

Compania Națională de Investiții, entitatea care derulează proiecte pentru Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, pare să fi reluat, în perioada guvernării PNL, în plină pandemie generată de noul coronavirus, practicile existente în vremea regimului “Udrea-Boc-Băsescu”, atunci când, de la bugetul de stat, s-au tocat sute de milioane de euro pentru construcția de săli de sport, bazine olimpice, patinoare și terenuri de fotbal în pantă.

Aceste afaceri au fost devoalate, în urmă cu câțiva ani, de presă, “Jurnalul” dezvăluind, în detaliu, fiecare astfel de contract, firmele care au beneficiat de banii publici pentru aceste lucrări, legăturile pe care acționarii unora dintre aceste companii le aveau cu fostul Partid Democrat Liberal, dar și problemele pe care, de asemenea, unii dintre afaceriștii implicați, atunci, în această operațiune, le aveau cu justiția. Sub ministeriatul lui Ion Ștefan, zis “Grindă”, se poate observa că această practică revine, chiar în ajununul campaniei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc pe data de 27 septembrie.

Patru astfel de contracte, încheiate de CNI SA, începând cu a doua jumătate a lunii mai, continuând cu luna iulie și terminând în buza declanșării campaniei electorale, au scos din bugetul companiei de stat nu mai puțin de 30 de milioane de euro. Iar entitățile care execută lucrările aferente acestor contracte se regăsesc și pe lista CNI, din timpul Elenei Udrea și Anei Maria Topoliceanu.

 

În 19 august 2020, Compania Națională de Investiții SA, care are ca acționari Ministerul condus de Ion Ștefan, zis “Grindă”, ministru și candidat PNL pentru funcția de primar al Municipiului Focșani, CFR Marfă, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Compania Națională de Aeroporturi București, Compania Administrația Canalelor Navigabile Constanța și Compania Administrația Porturilor Dunării Maritime SA, a finalizat o licitație deschisă, având ca obiect contractarea de lucrări de proiectare, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului, pentru obiectivul de investiții denumit “Sală de sport competițională de nivelul internațional și Bază sportivă Turda”, din Municipiul Turda, județul Cluj.

Inițial, pentru această afacere, autoritatea contractantă era dispusă să pună la bătaie 1.948.830 de lei fără TVA pentru cheltuielile aferente proiectării și asistenței tehnice, suma de 72.713.313 lei fără TVA pentru investiția de bază, la care s-ar fi adăugat 1.161.377 de lei fără TVA pentru organizarea de șantier. În cele din urmă, în 19 august 2020, cu o săptămână înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile locale, Compania Națională de Investiții SA a încheiat contractul având numărul 419/2020, în valoare de 61.878.632 de lei cu TVA inclusă (12.891.381,7 euro), cu societatea SC ACI SA Cluj-Napoca.

Prestatorul contractat pentru aceste lucrări este deținut de Trustul de Instalații Montaj și Construcții Cluj, de afaceristul Gicu Gânscă, de Horea Ciorcilă - președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania -, de Dorec Goia – acționar majoritar la Teraplast – și de Ioan Așchilean.  

 

ACI SA și afacerile lui Gicu Gânscă

“Jurnalul” a prezentat, în urmă cu trei ani, operațiunile referitoare la contractele pe care aceeași Companie Națională de Investiții le-a derulat, în perioada guvernării PDL, când la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale s-a aflat Elena Udrea, iar la conducerea CNI s-a aflat fosta prietenă a acesteia, Ana Maria Topoliceanu. Printre “tunurile” date, în acea perioadă, am identificat șaște contracte atribuite către trei companii controlate de Gicu Gânscă, printre care și SC ACI SA Cluj-Napoca, afaceri în valoare de 10 milioane de euro și care au vizat, în mod paradoxal, contruirea de săli de sport și bazine de înot.

Astfel, Gicu Gânscă a fost cercetat de DIICOT pentru că, în anul 2007, ar fi manipulat Bursa RASDAQ. Potrivit procurorilor, Gânscă a cumpărat, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, acţiunile firmei Antrepriza Construcţii Industriale Bistriţa SA, oficializând tranzacţia cu ajutorul Bursei, pentru a oferi tranzacţiei un aspect de legalitate. În rechizitoriul prin care Gânscă a fost trimis în judecată, în luna noiembrie a anului 2010, anchetatorii precizează că Gicu Gânscă a încheiat, în cursul anului 2007, cu directorul ACI Bistriţa SA, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, care a vizat vânzarea unui prim pachet, de 343.092 de acțiuni, după care a achiziţionat un alt pachet, majoritar, de peste 3,6 milioane de acţiuni. Anchetatorii susţineau că Gânscă a utilizat informaţii preferenţiale, inside trading, reuşind, astfel, ca doar într-un minut să ajungă proprietarul ACI Bistriţa SA, achiziţionând acţiunile cu preţul de 0,1 lei bucata. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Rareş Nilas, directorul BT Securities – Direcţia de Brokeraj a Băncii Transilvania, avocatul Victor Puşa şi doi brokeri.

În 2011, procesul a fost suspendat, iar dosarul a fost trimis spre examinare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg. Aici, judecătorii au considerat că, în tranzacţia referitoare la acţiunile ACI Bistriţa SA, nu a fost manipulată piaţa de capital. În martie 2013, toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Același gen de contracte pe vremea lui Blaga și Udrea

TIM SA Cluj-Napoca este o firmă prin care Gicu Gânscă a construit, pe vremea PDL, pentru Compania Naţională de Investiţii, trei săli de sport, dotate cu teren de handbal şi un bazin olimpic.

Contractele au fost încasate de TIM SA Cluj-Napoca în datele de 6 ianuarie, 13 mai şi 29 iulie 2010, iar lucrările contractate au fost executate în comuna Racaşdia, judeţul Caraş-Severin, Măerişte, judeţul Sălaj, şi municipiul Cluj-Napoca. În total, pentru aceste lucrări, Compania Naţională de Investiţii a plătit suma de 11.350.000 de lei, cu TVA inclus.

Atât Gicu Gânscă, dar şi ACI Bistriţa SA au participat la diverse licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Spre exemplu, la data de 11 ianuarie 2010, când deja la minister se instalase Elena Udrea, iar la conducerea CNI fusese „unsă” fosta prietenă a acesteia, Ana Maria Topoliceanu, SC ACI Bistriţa SA şi-a adjudecat un contract în valoare de 23,08 milioane de lei, cu TVA inclus, pentru construcţia unui bazin de polo în municipiul Cluj-Napoca.

O altă societate controlată de afaceristul Gicu Agenor Gânscă se numeşte SC Grup 4 Instalaţii SA Cluj-Napoca. Această firmă a început relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale încă de pe vremea când instituţia era condusă, în calitate de ministru, de actualul europarlamentar al Partidului Naţional Liberal, Vasile Blaga. Astfel, la data de 24 noiembrie 2009, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale, SC Grup 4 Instalaţii SA a primit, în urma câştigării unei licitaţii, de la Compania Naţională de Investiţii, un contract în valoare de 4,44 milioane de lei, cu TVA, pentru construcţia unui bazin de înot olimpic în Turda. La data de 19 mai 2010, aceeaşi firmă a mai încasat de la CNI alte 4,52 milioane de lei, cu TVA, pentru construcţia unui bazin similar în localitatea Marghita.

Bazin de înot la Mehedinți, de 8,85 milioane de euro

Un al doilea contract consistent încheiat de Compania Națională de Investiții, în plină stare de alertă, dar și cu puțin timp înainte de debutul campaniei electorale, a fost atribuit în data de 17 august 2020. Este vorba despre contractarea de servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Reabilitare, modernizare, dotare și extindere Bazin de înot” în municipiul Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți.

Ca și în cazul precedent, autoritatea contractantă decisese să scoată din buget suma de 1.051.492,09 lei fără TVA pentru cheltuielile aferente proiectării și asistenței tehnice, 37.508.795,28 lei fără TVA, pentru investiția de bază, și 547.541,66 lei fără TVA, pentru organizarea de șantier.

În 17 august, Compania Națională de Investiții a încheiat, la finalul licitației deschise, contractul nr. 410/2020, în valoare de 42.506.950,5 lei cu TVA inclusă (8.855.614,7 euro), cu compania SC Concelex SA.

Conform presei centrale, Concelex SA este controlată de omul de afaceri Daniel Pițurlea, iar de ani buni este abonată împreună cu alte companii deținute de acesta, la contracte pe bani publici. Una dintre entitățile care au contractat aceste companii este Primăria Sectorului 3, încă din perioada fostului primar PDL, Liviu Negoiță. SC Energo Drobeta SA, controlată de Pițurlea, a câstigat un contract de 200 de milioane de lei pentru reparați la școlile din Sectorul 3 și la toate clădirile Primăriei. În aceeași situație se regăsește și firma  Eurolex AG Consult SRL, care a primit contracte un milion de lei pentru plantarea a 127.000 de arbuști pentru gard viu. Unele contracte s-au extins și în timpul mandatului actualului edil, Robert Negoiță.

 

Altă piscină olimpică, la Brăila

Afacerile Companiei Naționale de Investiții au mers, fără probleme, inclusiv în timpul stării de alertă, când Guvernul Orban impunea restricții pentru multe sectoare din activitatea economică. În 15 iulie, a fost încheiat un contract în valoare de 3.225.868,14 lei cu TVA inclusă (672.055,9 euro), pentru achiziția, furnizarea și montajul materialelor, echipamentelor, utilajelor și dotărilor necesare pentru finalizarea obiectivului de investiții denumit “Bazinul de înot olimpic, din Aleea Parcului, municipiul Brăila, județul Brăila”,

Compania care și-a adjudecat acest contract este SC Midanne Invest Grup SRL, controlată de omul de afaceri Dănuț Mirel Nechifor. În toamna anului 2011, în plină guvernare PDL, Compania Națională de Investiții a alocat alte 34 de milioane de lei fără TVA pentru construirea unui bazin de înot olimpic în Parcul Monument, din municipiul Brăila, bani care au ajuns la o asociație formată din SC Mario Di Cesare SRL, SC Midanne Invest Grup SRL (care a încasat și în 2020 contractul de mai sus) şi SC Specialist Consulting SRL. Conform presei, era vorba, atunci, de o asociere italiano-germano-română, un constructor de drumuri şi autostrăzi, o firmă spcializată în construcţii de clădiri şi un consultant tehnic în domeniul ingineriei.

Patinoar artificial în Gheorghieni, contractat odată cu starea de alertă

Deloc de neglijat este faptul că, deși în data de 15 mai 2020 în România a fost instituită starea de alertă, Compania Națională de Investiții atribuia, pe 27 mai, un alt contract, în valoare de 35.532.246,1 lei cu TVA inclusă (7.400.676,3 euro) pentru proiectarea, execuția de lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului, în vederea finanțării obiectivului de investiții “Consolidarea, modernizarea, extinderea și dotarea patinoarului artificial din municipiul Gheorghieni, județul Harghita”. Exact ca pe vremea Elenei Udrea.

Inițial, autoritatea contractantă era dispusă să plătească 1.001.470 de lei fără TVA pentru cheltuielile aferente obținerii și amenajării terenului, 26.570.004 lei fără TVA pentru investiția de bază și 540.583 lei pentru organizarea de șantier. Contractul, având numărul 273/2020, a fost atribuit companiei SC Unicomp SA.

Aceste patru contracte, atribuite de Compania Națională de Investiții, la vreme de pandemie și la debut de campanie electorală, costă bugetul societății de stat nu mai puțin de 143.143.696.7 lei cu tot cu TVA, adică 29.819.726,6 euro.

×
Subiecte în articol: Ion Ștefan Gicu Gânscă