x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băsescu și-a turnat la Securitate un coleg din cauza unui ceas și a doi butoni

Băsescu și-a turnat la Securitate un coleg din cauza unui ceas și a doi butoni

de Ion Alexandru    |    06 Apr 2021   •   08:00
Băsescu și-a turnat la Securitate un coleg din cauza unui ceas și a doi butoni

O nouă turnătorie dată de fostul președinte Traian Băsescu, zis “Petrov”, de data aceasta chiar conținând elemente false care au ajuns în posesia organelor de Securitate, este dezvăluită de către Grupul de Investigații Politice. Miza lui “Petrov”, la finalul anului 1972, era una atât de meschină, încât obiectul notei informative era constituit dintr-un ceas și din două perechi de butoni de cămașă pe care un coleg al lui Băsescu, de la Institutul de Marină, le-ar fi vândut. Obiectele ar fi fost obținute de la un cetățean pakistanez. Deși, la prima vedere, povestea pare a fi una ridicolă, turnătoriile lui “Petrov” s-au soldat pentru colegul său cu un aviz negativ de a putea pleca în străinătate.

 

Conform Grupului de Investigații Politice, cea mai recent descoperită Notă informativă dată la Securitate de către informatorul “Petrov” devoalează modul în care Traian Băsescu și-a turnat un coleg pentru că a vândut un ceas și două perechi de butoni pe care le avea de la un cetățean străin. Pe baza acestei note Notei date de Petrov, colegul său a avut corespondența interceptată de Securitate, a fost pus să dea explicații ofițerului de Securitate și a primit aviz negativ pentru a pleca în străinătate.

Aceste informații se regăsesc într-un document al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care demonstrează că Traian Băsescu și-a turnat un coleg de la Institutul de Marină, pe nume Constantin Daraban, pe motiv că acesta ar fi adus în cămin și ar fi vândut un ceas și două perechi de butoni. Nota este semnată chiar “Petrov” și a fost întocmită de Băsescu în data de 7 decembrie 1972. Ea a fost predată căpitanului Nicolae Despinescu, ofițerul de securitate din rețeaua de urmărit a lui Constantin Daraban, iar, în prezent, se regăsește în copie dactilo la dosarul de urmărire a acestuia din urmă.

 

L-a tras de limbă, ca să-l poată da pe mâna colonelului Despinoiu

 

Conform acestui document, “Studentul Daraban Constantin a adus în cămin un ceas și două perechi de butoni străini. Butonii i-a vândut cu 60 lei perechea la doi colegi, unul dintre aceștia fiind Filimon”.  Din raportul Securității, rezultă că turnătorul “Petrov” și-a tras de limbă colegul în legătură cu proveniența obiectelor. Astfel, a reușit să afle, după care a informat Securitatea, cu privire la faptul că “obiectele de mai sus au fost aduse de prietenul studentului Daraban Constantin, și care ar fi (din cele povestite de Daraban), reprezentant oficial în Europa al unei firme pakistaneze”. “Petrov” i-a mai raportat securistului care îl coordona că are suspiciuni că Daraban „ori vrea să vândă ceasul pe care l-a adus, ori obiectele mai sus menționate sunt de altă proveniență”.

Căpitanul de Securitate Nicolae Despinoiu a întocmit, la rândul lui, o notă, în care explica faptul că “Petrov” a furnizat aceste informații “ca urmare a sarcinii primite de colaborator de a ne semnala aspecte negative constatate în cadrul Institutului de Marină.”

 

 

Urmările Notei: Interzicerea deplasărilor în străinătate

 

Conform Grupului de Investigații Politice, Nota informativă  dată de Traian Băsescu, sub numele conspirativ “Petrov”, a fost folosită informativ de Securitate, ducând la o serie de măsuri împotriva studentului Constantin Daraban. “Pe baza notei lui Băsescu, Securitatea i-a urmărit corespondența lui Daraban (începând din martie 1973). Daraban a fost obligat să dea explicații la Securitate <> (în mai 1974). Securitatea a propus <

Mai mult, în urma notei sale, “Petrov” a fost pus de căpitanul de Securitate Nicolae Despinoiu să “semnaleze și în viitor astfel de aspecte”, “să urmărească dacă numitul Daraban Constantin se ocupă cu activitate de contrabandă”, “să discute cu Daraban C. despre relațiile dintre el și cetățeanul străin”. Căpitanul de Securitate Despinoiu a propus ca „numitul Daraban Constantin să fie chemat la serviciul personal din cadrul institutului și să i se ceară o notă privind relațiile sale cu Abdullah Mutaza” (cetățeanul pakistanez). Despinoiu a consemnat de asemenea că „aspectul cu contrabanda va fi semnalat organului de miliție”.

Iar, ca lucrurile să fie cu adevărat ridicole în această poveste, Securitatea a descoperit că unele dintre informațiile furnizate de Băsescu erau “umflate”. GIP notează că norocul lui Constantin Daraban și motivul pentru care acesta a primit în cele din urmă, în 1977, avizare pozitivă pentru repartizarea la Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea a fost că turnătoria lui “Petrov” fusese mincinoasă. Asta, după ce, în 26 octombrie 1977, Inspectoratul Județean de Securitate Tulcea a comunicat că „s-au aprofundat verificările privind pe cel în cauză, rezultând că nu sora sa, ci o chiriașă a avut legături cu un cetățean arab, sus-numitul (Constantin Daraban) necunoscându-l decât din relatările părinților săi”.

×