x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea Parcului „Tilișca” din Sibiu, pe un teren lăsat în paragină în mandatele de primar ale lui Iohannis, s-a umflat cu două milioane într-un an

Afacerea Parcului „Tilișca” din Sibiu, pe un teren lăsat în paragină în mandatele de primar ale lui Iohannis, s-a umflat cu două milioane într-un an

de Ion Alexandru    |    03 Noi 2021   •   07:05
Afacerea Parcului „Tilișca” din Sibiu, pe un teren lăsat în paragină în mandatele de primar ale lui Iohannis, s-a umflat cu două milioane într-un an

Contractul antamat, anul trecut, de Primăria Municipiului Sibiu, pentru amenajarea unui parc în cartierul Tilișca, din urbea condusă, până în 2014, de actualul președinte al României, Klaus Iohannis, a fost majorat, recent, cu o două milioane lei de către autoritatea contractantă. Prestatorul lucrărilor este o companie de construcții din Sibiu, controlată de familia unui fost consilier județean PDL, implicat în câteva dosare instrumentate de DIICOT, fiind chiar și ridicat, în anul 2014, de către procurori de acasă. Ulterior, el a fost eliberat, însă o parte din rețeaua destructurată la acel moment a fost deja deferită instanțelor de judecată. Parcul, la amenajarea căruia se lucrează intens, era, conform caietului de sarcini, o zonă lăsată de izbeliște de către fosta administrație – pe vremea când primar al Sibiului era actualul președinte Klaus Iohannis, pe care se depozitau deșeuri rezultate din lucrări de construcție. Asta, în condițiile în care terenul aferent parcului se află în domeniul privat al Municipiului Sibiu.

 

Primăria Municipiului Sibiu, la conducerea căreia a fost realeasă, în toamna anului trecut, urmașa lui Klaus Iohannis, Aristid Fodor, a contractat, în data de 16 octombrie 2020, printr-o procedură simplificată, lucrări de proiectare și de execuție de lucrări pentru crearea unui parc în zona Cartierului Tilișca, din acest oraș, pentru care a selectat o companie, pe nume SC Total NSA AG Construct SRL. La acel moment, valoarea contractului parafat era de 10.911.039,39 lei fără TVA, respectiv de 12.984.136,9 lei cu TVA inclusă. Ulterior, contractul în cauză a fost majorat, în 15 martie 2021, în 13 octombrie 2021 și în data de 1 noiembrie 2021, ajungând, în prezent, la valoarea de 12.455.980,85 de lei fără TVA, respectiv de 14.822.617.21 lei cu TVA inclusă, potrivit ultimelor rectificări publicate de către autoritatea contractantă pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat a Achizițiilor Publice). Diferența dintre valoarea inițială și majorările efectuate este de aproape două milioane de lei cu TVA.

Contractul astfel încheiat și modificat prevedea realizarea proiectului tehnic, avizele și autorizațiile, elaborarea documentației, studiul geodezic și execuția lucrărilor, iar finalizarea implementării proiectului trebuia făcută în termen de 18 luni de la data încheierii contractului, conform documentului citat. Mai exact, în 15 zile trebuia elaborat conceptul de amenajare peisagistică a parcului, o lună era termenul pentru studiul geodezic de detaliu, două luni pentru elaborarea și depunerea documentațiilor în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor, trei lunii pentru obținerea documentaților și verificarea acestor documente de către verificatori autorizați, 15 luni pentru asistență pe toată perioada de execuție a lucrărilor, precum și execuția acestor lucrări, constând în organizarea de șantier, amenajarea terenului, asigurarea utilităților necesare obiectivului, infrastructura, arhitectura și dotările parcului. 

 

Legături politice de rudenie

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania câștigătoare a acestui proiect, SC Total NSA AG Construct SRL, a luat ființă în data de 3 octombrie 2016, cu obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, avându-i drept asociați pe Eugen Mihai Roman, Ioan Domnariu, Andreea Ioana Domnariu, Gheorghe Vaideanu șI Dan Cristian Prodea. 

În anul 2018, asociatul Gheorghe Văideanu a cesionat părțile sociale deținute, în favoarea omului de afaceri sibian Cristian Ștefan Pascuțiu. Iar, anul trecut, compania și-a completat domeniul de activitate cu „transporturi rutiere de mărfuri”. 

Despre asociații Mihai Eugen Roman și Dan Cristian Prodea, ONRC arată că aceștia sunt parteneri de afaceri cu Societatea de Construcții Napoca SA în cadrul companiei sibiene Pro Hart Group SRL. În schimb, asociatul Ioan Domnariu este, potrivit presei sibiene, fratele unui fost consilier județean al Partidului Democrat-Liberal, Dumitru Domnariu, implicat și în afaceri cu produse petroliere. 

De altfel SC Total NSA AG Construct SRL a mai primit, la finalul anului trecut, un contract privind achiziţionarea lucrărilor de execuție pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – Dispensar”, organizată de Consiliul Județean Sibiu. Valoarea contractului a fost de 3.028.029,59 lei fără TVA.

 

 

Domnariu, ridicat în 2014 de DIICOT, într-o anchetă care viza evaziunea fiscală cu produse petroliere

 

În anul 2014, an cu rezonanță electorală prezidențială, Dumitru Domnariu, administrator al unei societăți comerciale specializate pe comerț cu produse petroliere, a fost ridicat și dus la audieri la DIICOT Timișoara. Acesta era suspectat că făcea parte dintr-o rețea evazionistă care a prejudiciat statul cu 8 milioane de euro. De asemenea au fost suspectați că făceau parte din aceeași rețea și Adrian Nicoară, asociat al lui Domnariu, dar și Dumitru Ghișe. Nouă percheziții au avut loc, atunci, la Sibiu, iar cinci, în Timișoara. Procurorii DIICOT au emis mandate de aducere pentru 18 persoane implicate în acest dosar.

Conform anchetatorilor, membrii rețelei, care au afaceri cu produse petroliere, foloseau documente a unor cheltuieli fictive, scădeau baza impozabilă și evitau astfel plata TVA-ului către stat. „Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 - 2014 reprezentanții legali ai 11 societăți comerciale au constituit un grup infracţional organizat în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscal datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză. Există suspiciunea rezonabilă că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au recurs la falsificarea documentelor de însoţire/recepţie a produselor energetice, au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat”.

Presa locală dezvăluia, la acel moment, că sumele de bani erau ulterior transferate la mai multe societăți comerciale naționale și internaționale inactive pentru a se ascunde astfel adevărata proveniență. Jurnaliștii precizau că Dumitru Domnariu a mai fost cercetat și în alte dosare de evaziune, printre care și cel în care fusese implicat fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar.

 

 

Zona pe care se amenajează parcul, depozit de gunoaie din construcții ani la rând. Edil, la acea vreme, era actualul președinte

 

Revenind la contractul privind amenajarea parcului din Sibiu, aflăm, din cuprinsul caietului de sarcini care a stat la baza achiziției, că, pentru proiectul „crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” a fost realizat în anul 2018 un studiu de fezabilitate. Iar proiectul a fost depus pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional 2014-2020. În 20 februarie 2020, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă.

Însă, din această documentație, aflăm lucruri spectaculoase. Spre exemplu, se arată că, la momentul inițierii proiectului, amplasamentul identificat pentru amenajarea parcului se afla în proximitatea cartierului Tilișca, delimitat de străzile Bacca și Săcel. Mai exact, era un teren viran „ce se remarca prin lipsa fondului vegetal”. Vegetația existentă făcea parte din „flora spontană, crescută haotic și fără valoare decorativă”. În documentul citat mai scrie și că „până în 2014, terenul a fost utilizat ca spațiu de depozitare pentru deșeuri din construcții. „Depunerile au fost efectuate continuu pe o perioadă de mai mulți ani. Înălțimea taluzului dinspre strada Săcel este de aproximativ 15-20 de metri, pe suprafața terenului existând resturi de materiale de construcții de dimensiuni mari”. Ce să vezi, perioada în care s-au întâmplat aceste lucruri se suprapune pe mandatele de primar ale lui Klaus Iohannis.

 

Nu va lipsi de aici nici terenul de… minigolf

 

Din aceeași documentație de atribuire, aflăm că parcul cu pricina se va întinde pe 62.000 de metri pătrați (6,2 hectare), care se află în proprietatea privată a municipiului Sibiu. Firma contractată trebuie să execute lucrări de stabilizare a versantului și crearea unui sistem de scări pentru accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcele. De asemenea, trebuie să creeze alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber.

De asemenea, noul parc trebuie să fie dotat cu bănci, coșuri pentru gunoi, panouri informative, cișmele și suporți pentru parcarea bicicletelor. Mai trebuie create o fântână arteziană, o zonă destinată locurilor de joacă pentru copii, o zonă de fitness în aer liber, amenajarea și dotarea unei zone minitroliane, dar și crearea și dotarea unui teren de sport multifuncțional.

Foarte important, proiectul include amenajarea și dotarea unui teren de minigolf. Zona va avea instalată o rețea Wi-Fi, sisteme de supraveghere video, va fi racordată la utilitățile publice, va fi dotată cu toalete cu autoigienizare. De asemenea, va fi realizat un sistem de irigații și un sistem de iluminat.

×