x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Noile reguli de utilizare a WhatsApp, reclamate la Comisia Europeană

Noile reguli de utilizare a WhatsApp, reclamate la Comisia Europeană

12 Iul 2021   •   12:21
Noile reguli de utilizare a WhatsApp, reclamate la Comisia Europeană

Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva noilor reguli de utilizare a serviciului de mesagerie WhatsApp, scrie AFP. Acestea nu sunt transparente și încalcă drepturile utilizatorilor. 

Reclamația a mai fost depusă și la reţeaua europeană a autorităţilor însărcinate cu protecţia consumatorilor.

"De mai multe luni, WhatsApp îşi bombardează utilizatorii cu mesaje agresive şi repetate pentru a-i forţa să accepte noile sale condiţii de utilizare şi politica sa de confidenţialitate. WhatsApp a fost în mod deliberat ambiguu pe acest subiect, iar consumatorii ar fi expuşi la prelucrarea la scară mare a datelor lor fără un consimţământ valabil. Le cerem autorităţilor să ia rapid măsuri împotriva WhatsApp pentru a se asigura că respectă drepturile consumatorilor", a spus directorul general al BEUC, Monique Goyens.

WhatsApp este serviciul de mesagerie al Facebook și a schimbat, în luna februarie 2021, politica sa de confidențialitate, aproximativ 2 miliarde de consumatori trebuind să accepte noile condiții. 

Întrucât regulile au dat naștere la puternice controverse din cauza riscului ca datele de pe WhatApp sa fie comunicate către Facebook,  gigantul american a amânat aplicarea lor până la 15 mai. Astfel, mai multe state, printre care Germania, au interzis temporar acest lucru.

BEUC atrage atenția că este "imposibil pentru consumatori să aibă o idee clară cu privire la consecinţele acestor schimbări asupra protecţiei vieţii lor private, în special în ceea ce priveşte transferul datelor lor personale spre Facebook şi spre alte părţi terţe".

Comisia  Europeană  va decide dacă va deschide o anchetă în acest sens. Totodată, Uniunea consumatorilor ăreczează că noile condiții de utilizare a serviciului de mesagerie sunt analizate pentru a stabili dacă încalcă legislația.

 

×
Subiecte în articol: whatsApp