x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Teoria Relativității a fost confirmată de o stea aflată pe orbita găurii negre din Calea Lactee

Teoria Relativității a fost confirmată de o stea aflată pe orbita găurii negre din Calea Lactee

16 Apr 2020   •   12:38
Teoria Relativității a fost confirmată de o stea aflată pe orbita găurii negre din Calea Lactee

O stea aflată pe orbita imensei găuri negre din centrul Căii Lactee (Sagittarius A) se deplasează prin spaţiu într-un fel care confirmă, încă o dată, Teoria Relativității a fizicianului Albert Einstein, arată concluziile formulate de o echipă de cercetători francezi, transmite AP.

Orbita stelei denumite S2 are forma unei rozete, asa cum a prevăzut Einstein în urmă cu un secol.

S2 încheie o orbită completă în jurul găurii negre supermasive Sagittarius A, aflată la 26.000 de ani lumină de Soare, o dată la fiecare 16 ani.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Astronomy & Astrophysics și este rezultatul a 27 de ani de observaţii a acestei stele prin intermediul mai multor instrumente, printre care şi telescopul VTL (Very Large Telescope), aparţinând Observatorului Spaţial European şi amplasat în deşertul Atacama din Chile.

Reinhard Genzel, director al Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania, a reamintit că prima confirmare a Relativităţii Generale a fost observată la orbita planetei Mercur în jurul Soarelui.
"O sută de ani mai târziu am detectat acelaşi efect asupra orbitei unei stele în jurul sursei compacte de unde radio Sagittarius A din centrul Căii Lactee. Această descoperire întăreşte argumentele că Sagittarius A este o gaură neagră supermasivă, cu masa de 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui".

În cel mai apropiat punct al orbitei sale, steaua S2 se află la mai puţin de 20 de miliarde de kilometri distanţă de Sagittarius A, adică de aproximativ 120 de ori distanţa de la Pământ la Soare. Aceasta este una dintre cele mai apropiate stele de gaura neagră din centrul Căii Lactee.

De-a lungul orbitei sale, steaua formează o elipsă dar punctul cel mai apropiat de gaura neagră nu este tot timpul acelaşi.

S2 se deplasează în jurul găurii negre desenând în spaţiu o formă de rozetă. Această rotaţie lentă a orbitei poartă denumirea de precesiune.

Relativitatea Generală oferă o predicţie exactă cu privire la cât de mult variază orbita.Fenomenul, denumit precesiune Schwarzschild, nu a mai fost până acum măsurat pentru o stea aflată pe orbita unei găuri negre supermasive.

Oamenii de ştiinţă spun că această descoperire contribuie la elucidarea misterelor găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor.

"Pentru că măsurătorile cu privire la S2 respectă cu precizie relativitatea generală, putem seta nişte limite stricte cu privire la cât de multă materie invizibilă, aşa cum este materia întunecată sau alte posibile găuri negre mai mici, se află în jurul lui Sagittarius A. Este o descoperire de mare interes pentru a înţelege formarea şi evoluţia găurilor negre supermasive",  au precizat Guy Perrin şi Karine Perraut, coordonatorii francezi ai acestui proiect. 

×