x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Duminică, o zi în care putem dovedi că suntem cetățeni și nu doar locuitori 

Duminică, o zi în care putem dovedi că suntem cetățeni și nu doar locuitori 

de Serban Cionoff    |    24 Iun 2021   •   12:30
Duminică, o zi în care putem dovedi că suntem cetățeni și nu doar locuitori 

Duminică, 27 iunie, în 6 orașe și 30 de comune, vor avea loc alegeri locale parțiale pentru desemnarea primarilor, iar, într-o comună din județul Dâmbovița, a unui nou consiliu local. La prima vedere și, mai ales, dacă ne gândim cu câte apăsătoare greutăți și necazuri se confruntă țara la această oră, poate că acest subiect v-ar părea că nu este atât de important. Dar asta numai la prima vedere, pentru că, în realitate, duminică, vom avea un prim, dar foarte semnificativ test al responsabilității civice a locuitorilor acestor localități. Primul după alegerile locale și apoi cele generale din anul trecut. Alegeri ale căror rezultate au fost călcate în picioare de către pseudo-președintele Klaus Iohannis, care și-a impus, în mod samavolnic,voința de a avea guWERNul său. Extrem de gravă încălcare a literei și spiritului Constituției, la care se adaugă fraudarea votului liber exprimat al cărei rușinos etalon al avem la sectorul 1 al Capitalei, subiect incendiar asupra căruia încă așteptăm rezultatele anchetei.

 Bineînțeles, asta nu îi absolvă de responsabilitatea morală ce le revine auto-proclamaților puritani politico-ideologici, care au tot ținut-o langa-danga cu sloganul ,,eu nu merg să votez, fiindcă nu am cu cine’’. Cu atât mai puțin pe agit-proagandiștii care în locul unor oferte electorale clare și la obiect au agitat cu nepotolită furie sloganul ,,ciuma roșie’’ prin care  executau- metaforic vorbind, deocamdată!- Partidul Social Democrat, de fapt pe membrii, simpatizanții și, de fapt, pe votanții săi.

Toate acestea s-au petrecut,însă, acum un an, dar ,la ora actuală, există multe, dureros de multe fapte care dovedesc,fără drept de apel, cât de mare este dezamăgirea pe care a produs-o această nu doar incompetentă ci chiar rău voitoare coaliție de guWERNare, care a aruncat țara în haos și într-un regres dramatic și rușinos. Crudă realitate de care făptuitorii încearcă să se ascundă pretextând cum că au avut de luptat cu pandemia și că numai datorită lor mai suntem azi în viață! Tristă scuză, slabă scuză!, vorba clasicului, de vreme ce știm și trăim cu toții efectele modului ultra-habarnamist în care guWERNanții au gestionat(vorbă să fie!) această criză. În schimb, încă, nu știm și, foarte probabil, nici nu vom ști prea curând, la cât se cifrează și cine sunt marii profitori ai afacerilor murdare care s-au derulat sub masca bătăliei cu Covid-19. De exemplu, cui și câți bani s-au dat pe acele faimoase izolete pe care le-am văzut mai mult la televizor, dar nu și la treabă.

  Iar, dacă la toate acestea, adăugăm și faptul- deloc întâmplător- că, tocmai în aceste săptămâni premergătoare votului din 27 iunie, Comisia Europeană a retrimis la București însăilarea neprofesionistă cu pretenție de Plan Național de Reziliență și Redresare cu care, până mai ieri, încercau să ne ia fața Klaus Iohannis și băieții lui, atunci vom înțelege mai bine cât de important este examenul de maturitate și de responsabilitate pe care cetățenii din cele 6 orașe și 30 de comune îl vor susține duminică, 27 iunie. Foarte probabil, la această oră, există, la nivelul formațiunilor politice aflate în competiție, rezultatele unor sondaje de opinie care pot indica șansele candidaților lor. Rezultate pe care noi nu le cunoaștem, în schimb, cunoaștem procentele încrederii pe care o au (sau,încă o mai au!) principalele partide la nivel național.Sondaje de opinie din care rezultă că PSD este creditat cu cele mai mari procente, în schimb, PNL și USR-PLUS scad în mod constant în încrederea publică.

Aceasta este situația la nivel național, dar, mutând centrul de greutate al discuției la nivelele de bază, adică la comunitățile locale, vom constata că aici intervin o multitudine de factori care pot influența și, în anumite, cazuri, pot chiar deturna, opțiunile electoratului. Un semnificativ, definitoriu exemplu în acest sens, fiind răspunsul pe care liderul PNL Olt, Liviu Voiculescu- aflat săptămâna trecută la Deveselu, alături de Florin Cîțu, în plină campanie electorală pentru candidatul partidului la alegerea primarului localității-, l-a dat unui om obișnuit care l-a întrebat când vor beneficia și ei, oamenii locului, de fondurile ce s-ar putea să vină de la Uniunea Europeană. ,,Când nu va mai fi județul (județul Olt n.n.), roșu, atunci!’’  Afirmație care nu mai este o simplă ofertă electorală, ci un șantaj de crasă speță politicianistă.

 S-au întâmplat, toate acestea,la Deveselu, dar, cunoscând prea bine năravurile(încă)actualilor guWERNanți, este mai mult ca probabil că la asemenea șantaje au recurs și vor mai recurge și alți susținători ai candidaților monstruoasei coaliții pentru a lua cât mai multe voturi de la oamenii simpli și necăjiți, tot mai îngrijorați de soarta lor și a familiilor lor.

 Întrebarea este, așadar, dacă și în ce măsură votanții din respectivele localități vor merge pe urma zicalei ,,te faci frate cu dacul până treci puntea’’ sau, mai rău a preceptului lui Ghiță Pristanda ,,pupă-i în bot și papă-le tot’’ și, în acest fel, vor da curs șantajului sau vor cumpăni cu seriozitate cine sunt cei mai buni viitori edili și vor vota în cunoștință de cauză. Dovedind, în acest fel, că nu sunt doar simpli locuitori  sau, mă rog, masă electorală (era să scriu ,,masă de manevră’’!)a unor jocuri de interese, ci adevărați cetățeni, maturi și responsabili, ai localităților lor.       

×