x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru UNITER: Premii mari, lui Cehov

UNITER: Premii mari, lui Cehov

de Maria Sârbu    |    16 Apr 2008   •   00:00
UNITER: Premii mari, lui Cehov

O principesă, doi principi, trei miniştri şi un ex-ministru în loja care va dispărea; un primar general, oameni de afaceri şi oameni de teatru în sala care se va micşora; un amfitrion pe scena care se va modifica. Un trofeu marca Ion Bitzan. Învingători şi învinşi. Au lipsit florile...E vorba de Gala UNITER.

Teatru - Gală cu majestăţi, miniştri şi slujitori ai scenei


O principesă, doi principi, trei miniştri şi un ex-ministru în loja care va dispărea; un primar general, oameni de afaceri şi oameni de teatru în sala care se va micşora; un amfitrion pe scena care se va modifica. Un trofeu marca Ion Bitzan. Învingători şi învinşi. Au lipsit florile...E vorba de Gala UNITER.

Ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăşurat luni, la Teatrul Naţional, fiind “garnisită” cu muzica lui Nicu Alifantis şi a formaţiei ZAN, a început cu elogii şi s-a încheiat cu promisiuni. Amfitrionul, Ion Caramitru, preşedinte al Uniunii Teatrale şi director al Naţionalului bucureştean, i-a dedicat un scurt eseu acestei asociaţii înfiinţate acum 18 ani şi care a primit, de curînd, pentru 49 de ani, casa din Strada George Enescu. Acest cadou al consilierilor generali ai Municipiului Bucureşti s-a datorat, cum avea să remarce primarul, încă în funcţie, Adriean Videanu, maestrului Radu Beligan şi lui Ion Caramitru, care au mers la o şedinţă, convingîndu-i pe aleşi de forţa teatrului.

 

EXCELENŢA. Şi, pentru că a meritat, din toate punctele de vedere – mare actor şi cel mai longeviv în activitate, roluri nenumărate, atrage publicul în sala de spectacol aidoma unui roi în stup, nu participă la bîlciurile din societate –, Radu Beligan a fost distins cu Premiul de Excelenţă al Senatului UNITER. A făcut şi o promisiune – revine în scenă, cu spectacolul “Egoistul”, la Naţional, pe la mijlocul lunii mai.

Premiul cel mare, pentru cel mai bun spectacol al anului 2007, l-a înmînat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi a revenit montării “Unchiul Vanea” de Cehov, regizat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Ministrul a făcut şi el o promisiune – semnarea unui act prin care se alocă prima tranşă, de 27 milioane euro, pentru refacerea clădirii Teatrului Naţional.

Unii premianţi au lipsit de la eveniment. Andrei Şerban, care a obţinut şi Premiul de regie pentru minunatul spectacol “Unchiul Vanea”, a trimis o scrisoare, prin care dedică distincţia “actorilor minunaţi” de la Cluj, îndemnînd creatorii să se bucure pentru faptul că lucrează în teatru.

“Unchiul Vanea” i-a adus şi interpretului titular, András Hatházi, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

 

MEFISTO, PREMIAT. Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a obţinut tînăra Ofelia Popii, pentru rolul Mefisto din “Faust”, montat de Silviu Purcărete la Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu. Emoţiile au copleşit-o pe talentata actriţă, deşi ea domină publicul oriunde, prin acele multe şi minunate roluri realizate pe scena sibiană. Helmut Sturmer, un scenograf cu renume, a primit Premiul pentru decorurile la “Faust”.

Astfel, cele mai mari premii au ocolit Bucureştiul.

Restul Premiilor UNITER pentru creaţiile teatrale din 2007 au revenit: lui Ovidiu Ghiniţă pentru rolul secundar Tatăl din spectacolul “Vis. Toamna” – Teatrul “Ioan Slavici” din Arad; Danei Dogaru pentru rolul secundar Mama/Chelneriţa japoneză din spectacolul “În rolul victimei” - Teatrul Metropolis din Bucureşti; Cristina Casian pentru rolul de debut Amalia din spectacolul “Amalia respiră adînc” – Teatrul Act şi Claudiu Goga pentru regia spectacolului radiofonic “Dumnezeul de a doua zi” de Corneliu Mimi Brănescu – Societatea Română de Radiodifuziune.

Au urcat pe scenă pentru a primi premii pentru întreaga activitate, deşi îşi continuă activ activitatea, actriţa-taifun Dorina Lazăr, minunatul actor readus astfel în atenţie Ion Besoiu, apreciata regizoare şi pedagog Sanda Manu, scenografa care a cutreierat lumea Florica Mălureanu şi criticului Ion Cocora, un aprig scriitor în teatru.

 

SPECIALII. Premiile speciale au revenit altor artişti, precum Ada Milea, pentru muzică de teatru, Marian Râlea – pentru teatru de copii, Ionuţ Brancu – pentru teatru de păpuşi, Aurel Storin – pentru teatru de revistă, Brînduşa Novac – pentru circ, Florin Fieroiu – pentru coregrafie şi Mihai Mălaimare şi Teatrul “Masca” – pentru performanţă în teatrul non-verbal.

Ion Caramitru a decernat premiul său scriitoarei Silvia Kerim, pentru cartea de interviuri cu artişti de teatru “Amintirea ca un parfum” (Editura Carminis). Premiul Mecena a fost acordat şi în acest an lui Carmen Palade Adamescu.

Pe scena galei a urcat şi principele Georg de Prusia, invitat de Casa Regală a României pentru a înmîna Premiul pentru cea mai bună piesă românească, pe care l-a cîştigat Mihai Ignat. Acest program anual de dramaturgie al UNITER a avut întotdeauna susţinerea principesei Margareta, prezentă la gală alături de principele Radu de Hohenzollern.

Au fost invitaţi să înmîneze premiile Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Nadia Comăneci, Radu Penciulescu, George Banu, Nicolae Manolescu, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Stănescu, Alice Georgescu, Marina Constantinescu, Adriean Videanu şi alţii.

Premiile celei de-a XVI-a ediţii a Galei UNITER au fost decise de un juriu format din regizoarea Sanda Manu, actriţa Rodica Negrea, scenograful Dragoş Buhagiar şi criticii Cristina Modreanu şi Victor Scoradeţ. În comisia de nominalizări au intrat criticii Magdalena Boiangiu, Doru Mareş şi Ion Cocora.

           

×
Subiecte în articol: arte teatru teatrul premiul uniter