x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatru on-line pentru spectatorii americani

Teatru on-line pentru spectatorii americani

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Iun 2020   •   19:33
Teatru on-line pentru spectatorii americani

Din dorința de a veni și în întâmpinarea iubitorilor de teatru de pe alte meridiane, Teatrul Național I.L.Caragiale a încheiat un parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, răspunzând solicitării acestuia de a prezenta, în premieră pentru publicul din Statele Unite – alcătuit în primul rând din americani, dar și din diaspora română - câteva din spectacolele de marcă din repertoriul TNB, în cadrul programului intitulat DIGITAL STAGE, derulat de ICRNY.

Înregistrări subtitrate în engleză ale acestor spectacole vor fi puse la dispoziție on-line de către TNB, fiind difuzate la ora 8 p.m. (ora New York-ului), ora 3 a.m (ora Bucureștiului).

Prima transmisie din această serie are loc sâmbătă, 27 iunie 2020 și oferă spectatorilor americani prilejul de a viziona în premieră, pe pagina de Facebook a ICRNY, în live streaming, spectacolul DOUĂ LOTURI (”Lottery Tickets”), adaptarea după nuvela cu același titlu de I.L.Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol din repertoriul curent al TNB, a cărui premieră a avut loc în 2012, în cadrul ”Anului Caragiale”.

Spectacolul i-a adus regizorului Alexandru Dabija Premiul Cel mai bun regizor la Gala UNITER din 2013 și alte două distincții scenografului Helmut Stürmer: Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER și Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Românești. Spectacolul a participat la prima ediţie a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”), organizat de Teatrul Naţional din Budapesta în 2014, în cadrul tradiţionalului Budapest Spring Festival, iar în 2017 la Festivalul Internațional „EUROKONTEXT s.k.", de la Bratislava, Slovacia, bucurându-se de o excelentă primire la ambele evenimente.

Așteptăm cu interes ecouri după această premieră americană în spațiul virtual, sperând ca acest parteneriat să deschidă calea altor inițiative, menite să stimuleze, și peste Ocean, interesul pentru cultura română și o mai bună cunoaștere a acesteia, prin proiecte de calitate.

Următoarea premieră a seriei DIGITAL STAGE va fi spectacolul FURTUNA după William Shakespeare (regia Alexander Morfov), care urmează să fie difuzat de TNB pentru ICRNY în 5 iulie 2020.

×