x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București

Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Apr 2021   •   13:19
Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București

Opera bucureșteană sărbătorește la 1 aprilie 2021 un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

 

   Gestul autorităților era unul cât se poate de potrivit, România aflându-se, la mai puțin de trei ani de la încheierea Marelui Război, într-o perioadă de plin avânt din punct de vedere economic și social.

 

   Efervescența creată in jurul compozitorului și pedagogului George Stephănescu a coagulat o seamă de personalități muzicale românești care credeau în necesitatea existenței unei instituții dedicate marelui repertoriu liric si de balet. Tuturor acestor oameni le datorăm recunoștința noastră. Prin eforturile lor avea loc, la 8 decembrie 1921, prima premieră absolută a operei „Lohengrin" de Richard Wagner, în regia lui Albert Markowits și dirijată de George Enescu.

 

  Astăzi, artiștii Operei Naționale București aduc încă o dată un omagiu tuturor celor care au contribuit la splendida tradiție de 100 de ani a acestei instituții.

 

  În perioada următoare vom organiza o serie de evenimente speciale dedicate Centenarului Operei Naționale București, iar, dacă restricțiile sanitare nu ne vor permite să scriem la rândul nostru istoria, atunci, vom învăța să ne cunoaștem și să ne cinstim istoria!

 

   Cu speranța că lucrurile vor merge către mai bine, transmitem, așadar, un mesaj simplu către iubitorii artei lirice și ai baletului: „Ne este dor de voi, așteptăm cu nerăbdare să vă revedem în Sala de Spectacole și să retrăim impreună acele stări privilegiate pe care numai comuniunea dintre artiști și spectatori o poate face posibilă!”.

Ars Gratia Artis.

 

 

 

×