x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bach, inteligență artificială și baroc SF în noul video semnat Daniel Dorobanțu

Bach, inteligență artificială și baroc SF în noul video semnat Daniel Dorobanțu

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Ian 2021   •   09:38
Bach, inteligență artificială și baroc SF în noul video semnat Daniel Dorobanțu

Cele șase Suite Pentru Violoncel BWV 1007-1012 de Johann Sebastian Bach sunt unele dintre cele mai recunoscute și frecvent interpretate compoziții scrise vreodată pentru violoncel solo. Bach le-a compus cel mai probabil în perioada 1717–23, când a slujit ca și Kapellmeister în Köthen.

Folosind tehnici specifice muzicii electronice, Daniel Dorobanțu reinterpretează cunoscutele lucrări de violoncel obținând o secvență de aproape 4 minute ce plasează ascultătorul într-un spațiu contemporan, ambiental și sonic multidimensional. Tratamentul electronic este complementat de mai multe straturi ritmice, obținute prin utilizarea unor sisteme de inteligență artificială.

Istoric, Allemande este una dintre cele mai populare forme de dans din perioada barocă. Prin folosirea proceselor A.I. și a influențelor drum’n’bass, Allemande primește o dimensiune experimentală și ajunge astfel în muzica electronică de dans specifică zilelor noastre.

Noua lucrare muzicală este acompaniată de un videoclip care reîmprospătează detaliile baroce punându-le ȋntr-un context vizual contrastant: mecanic, raţional şi Sci-fi.

Allemande face parte din compilația Psihodrom - One, lansată în noiembrie 2020 de casa de discuri Psihodrom Records din Timișoara.

×
Subiecte în articol: Daniel Dorobanțu Allemande