x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Pianistul: DVD cu Jurnalul Naţional

Pianistul: DVD cu Jurnalul Naţional

de Sebastian S. Eduard    |    04 Iul 2007   •   00:00
Pianistul: DVD cu Jurnalul Naţional

Măine, Jurnalul Naţional se poate cumpăra impreună cu un film de zile mari. "Pianistul", in regia lui Roman Polanski, este o producţie pe placul criticii, multipremiată, dar şi cu incasări de box office.

Măine, Jurnalul Naţional se poate cumpăra impreună cu un film de zile mari. "Pianistul", in regia lui Roman Polanski, este o producţie pe placul criticii, multipremiată, dar şi cu incasări de box office.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpilman, "Pianistul" este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, din cauza originii sale evreieşti, este forţat ca pe timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilman reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi işi va petrece ani buni ascunzăndu-se printre ruinele oraşului. Salvarea ii vine de la un ofiţer german, care il va ajuta să supravieţuiască.

APROAPE DE VALITATE. "Am ştiut dintotdeauna că intr-o zi aveam să fac un film despre această perioadă dureroasă din istoria Poloniei, dar nu doream să fie unul autobiografic", spune regizorul Roman Polanski. "Incă de la lectura primelor pagini din memoriile lui Wladyslaw Szpilman am ştiut că «Pianistul» va fi subiectul următorului meu film. Era exact povestea care imi trebuia; in ciuda ororilor, povestea rămăne pozitivă şi plină de speranţe. Eu am supravieţuit bombardamentului Varşoviei şi ghetoului din Cracovia şi am vrut să redau viaţă amintirilor mele din copilărie. Am vrut să rămăn pe căt posibil aproape de realitate şi să nu filmez in manieră hollywoodiană."

MEMORII. Wladyslaw Szpilman şi-a scris memoriile imediat după război şi poate de aceea totul are atăta forţă şi este aşa de autentic. El prezintă realitatea acelei epoci cu o obiectivitate surprinzătoare, aproape rece. In cartea lui sunt polonezi buni şi răi, aşa cum sunt evrei buni şi răi, nazişti buni şi răi. Rolul principal este interpretat de Adrien Brody, actor american, care pentru a juca rolul a invăţat să cănte Chopin la pian şi a slăbit aproape 15 kilograme. Rezultatul il veţi vedea intr-un film... de Oscar.

Film de colecţie

"Pianistul" este genul de film pe care vrei să il păstrezi. Să il ai, pentru că e un film "de colecţie". Realizat in 2002, a reuşit să căştige trei Oscaruri şi să adune alte patru nominalizări. Printre Oscarurile căştigate s-au aflat cele pentru "Cel mai bun actor" şi "Cel mai bun regizor". Printre invinşii la aceste categorii s-au numărat atunci Martin Scorsese, Pedro Almodovar (regie) şi Nicolas Cage, Michael Caine şi Jack Nicholson.

×
Subiecte în articol: arte film