x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Nicolaescu face Poker

Nicolaescu face Poker

de Oana-Maria Baltoc    |    05 Apr 2008   •   00:00
Nicolaescu face Poker

FILM ● La 78 de ani, regizorul pregăteşte trei noi proiecte
Sergiu Nicolaescu lansează la 11 aprilie "Supravieţuitorul", cel de-al şaselea film din seria "Comisarul Moldovan", pentru ca în luna mai să demareze filmările la o comedie intitulată "Poker".
Sergiu Nicolaescu răspunde



FILM ● La 78 de ani, regizorul pregăteşte trei noi proiecte
Sergiu Nicolaescu lansează la 11 aprilie "Supravieţuitorul", cel de-al şaselea film din seria "Comisarul Moldovan", pentru ca în luna mai să demareze filmările la o comedie intitulată "Poker".


Regizorul ne-a povestit despre ultimul film din seria aventurilor cu celebrul comisar Moldovan, şi taman când credeam că surprizele s-au cam terminat, Sergiu Nicolaescu ne-a surprins din nou: "În mod normal ar mai fi fost încă un film din această serie. Există un scenariu scris pe care nu am putut să-l fac. Am îmbătrânit, iar de la o anumită vârstă nu merge să mai faci aceleaşi lucruri. Adevărul e că a prins bine la public, ceea ce mă bucură nespus".


MODEL DE COMISAR. Ori de câte ori vorbeşte despre personajul Moldovan, Nicolaescu îşi aduce aminte cu drag de unchiul său, Gheorghe Cambrea, un bărbat dintr-o bucată, comisar la rândul lui, omul care a inspirat personajul Moldovan-Miclovan. A învăţat multe de la el, lucruri pe care le-a transpus în producţiile realizate de-a lungul anilor. "Acţiunea din «Supravieţuitorul» se petrece pe trei planuri: 1944-1955, apoi în timpul închisorii, din 1950 până în 1965 şi în 1978. Toate aceste perioade vor apărea în film", povesteşte Nicolaescu despre pelicula în care îl joacă pe comisar la bătrâneţe. Alături îi sunt actori mari ca Ion Riţiu, Vladimir Găitan, Jean Constantin, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă. Destul de dificil a fost să jongleze cu perioadele de timp, mai ales că a trebuit să găsească actorii potriviţi pentru a face cât mai natural trecerea de la o vârstă la alta.


A fost greu, dar nu au lipsit momentele plăcute pe platoul de filmare. Doar a lucrat cu femei tinere şi extrem de frumoase, la fel cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul carierei sale. A fost convins din prima clipă că Simona Pătruleasa, Cristina Rus şi Ileana Lazariuc vor face faţă cerinţelor sale, şi nu s-a înşelat: "Atunci când este şi fata deşteaptă, frumuseţea poate fi de-ajuns. Nu aleg întotdeauna actori de profesie şi nu pot spune că talentul este important sau nu în cazul unui actor. Important e ca rolul să se potrivească cu fizicul şi cu jocul".


AMANTĂ IMAGINARĂ. Ca să vă convingeţi de faptul că maestrul are ochiul format, graţie experienţei de zeci de ani, pe Simona Pătruleasa a ales-o să joace în "Supravieţuitorul" după ce a văzut-o la televizor. Şi i-a plăcut atât de mult încât i-a propus să apară şi în următorul său film, "Poker". Amuzat de imaginaţia unora, care s-au grăbit să facă tot felul de comentarii pe seama interesului pe care i l-a arătat vedetei Antenei 1, Nicolaescu, bărbat însurat, a ţinut să precizeze amuzat: "Simona nu este amanta mea. Pentru că unii au impresia asta. Aş vrea, dar nu e. Pentru noul film am vorbit cu ea, dar şi cu Cristina Rus şi Ileana Lazariuc. Mi-au plăcut toate trei, au răspuns foarte bine şi m-am bucurat că le-am descoperit. Eu cred că se vor potrivi şi în următorul meu proiect, bineînţeles, în funcţie de rolul pe care îl vor juca, dacă vor răspunde afirmativ." La 11 aprilie, Nicolaescu va fi prezent la lansarea cu covor roşu a filmului "Supravieţuitorul", la CinemaPro, pentru ca două zile mai târziu, la 13 aprilie, să aniverseze 78 de ani. După care se va apuca din nou de treabă, în ciuda celor care se aşteptau ca bătrâneţea şi recentele probleme de sănătate să-l mai încetinească.


Din luna mai, Nicolaescu speră că va începe munca la "Poker", producţie care are la bază un scenariu scris de Adrian Lustig, după piesa de teatru cu acelaşi nume, pusă în scenă la Teatrul de Comedie. Povestea surprinde o serie de personaje contemporane care se reunesc din când în când la o partidă de poker. Miliardarul perioadei de tranziţie, senatorul influent şi doctorul estetician, secondaţi de o prostituată care visează să ajungă prezentatoare meteo (amanta senatorului însurat), formează o adunătură care descrie cu umor societatea zilelor noastre. Bineînţeles, grupul dă naştere la tot felul de conflicte presărate cu ameninţări, şantaj şi luare de mită. "În film se vor regăsi şi momente din viaţa mea, din copilărie mai precis, urmare a faptului că pelicula urmăreşte personajele începând din copilărie şi până la maturitate", ne-a declarat Nicolaescu. Rolurile principale vor fi interpretate, din câte se pare, chiar de actorii care joacă în piesa de teatru "Poker", George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Valentin Teodosiu. Iar Lazariuc, Pătruleasa şi Rus ar putea să se regăsească şi ele în distribuţie, dacă vor răspunde afirmativ invitaţiei făcute de regizor.


AJUTOR DE LA VORONIN. "Trenul morţii" este cea de-a doua peliculă pe care Nicolaescu are de gând să o realizeze. Fiind un film despre război, regizorul a apelat la ajutorul preşedintelui moldovean Vladimir Voronin, care ar putea să-i pună la dispoziţie cadrul potrivit anumitor scene. "Ei încă mai au în Moldova lucruri pe care cu greu le mai poţi găsi la noi. E bine şi pentru că armata lor vorbeşte româneşte şi va fi mai simplu să mă înţeleg cu ei. Tot acolo voi găsi şi uniforme ruseşti. Pentru că în acest film vor apărea şi soldaţi ruşi", mărturiseşte Nicolaescu. Al treilea proiect se numeşte "Candele de zapadă", care va fi făcut după un scenariu scris de politicianul Corneliu Vadim Tudor.

Sergiu Nicolaescu răspunde


×
Subiecte în articol: arte film nicolăescu poker