x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul documentar Regele Scamator - Ștefan Iordache, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 30

Filmul documentar Regele Scamator - Ștefan Iordache, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 30

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Noi 2020   •   16:54
Filmul documentar Regele Scamator - Ștefan Iordache, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 30

Vineri, 27 noiembrie, de la ora 15.00, Festivalul Naţional de Teatru prezintă online, pe site-ul  festivalului, filmul documentar REGELE SCAMATOR – Ștefan Iordache. Producția este disponibilă pentru vizionare de vineri, 27 noiembrie, ora 15:00, până duminică, 29 noiembrie, ora 15:00.
 

Documentarul realizat de Ludmila Patlanjoglu în anul 2008 este un prilej de aducere aminte cu bucurie şi emoţie, un memento despre cariera unui actor unic.

 

 

 

 

 „Ştefan Iordache – un histrion până în măduva oaselor, un „scamatoriu”, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzbil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

 

„Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar”, senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos – în limba greacă – înseamnă „coroană”, cea cu care erau încununaţi învingătorii.

 

În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul – Rege.” - Ludmila Patlanjoglu

 

 

 

 

 

Spectacolul ascuns

 

REGELE SCAMATOR – Ștefan Iordache

 

Premiera: 27 noiembrie | 15:00 – disponibil timp de 48 de ore pe platforma www.fnt.ro

 

Realizator: Ludmila Patlanjoglu

Durata: 1h

Produs în anul 2018

„«Bre muică, tu scamatoriu o să te faci!» Mamă-mare, de acolo, pe unde oi fi, să știi că zicerea matale, care acum parcă îmi sună un pic și a blestem, s-a împlinit” - Ștefan Iordache

 

Un film-portret cu „Regele Scamator” Ştefan Iordache. Imagini din arhivă, din spectacolele şi filmele cele mai reprezentative în care a jucat. Totodată, filmul biografic cuprinde şi fragmente din mărturiile, interviurile confesive pe care le-a dat în cei 49 de ani petrecuţi pe scena teatrului românesc.

 

În 2008, anul morţii lui Ştefan Iordache, a apărut la editura Curtea Veche „Regele scamator. Ştefan Iordache”, o biografie de Ludmila Patlanjoglu.

 

 

 

×