x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Încă un volum cu dezvăluiri din lumea nomenclaturii comuniste, de azi cu Jurnalul

Încă un volum cu dezvăluiri din lumea nomenclaturii comuniste, de azi cu Jurnalul

31 Mar 2021   •   09:26
Încă un volum cu dezvăluiri din lumea nomenclaturii comuniste, de azi cu Jurnalul

Jurnalul și editura Hoffman vă oferă al doilea volum cu dezvăluiri din sânul nomenclaturii fostului regim: Elefanții de porţelan, de Dumitru Popescu. O carte de neratat, după cum subliniază istoricul Adrian Cioroianu: ”Atmosfera, eșecurile, temerile sau reușitele epocii Ceaușescu, toate sunt de urmărit în memoriile lui Dumitru Popescu. Deseori supraadmirativ față de «cârmaci», alteori lucid și ironic, el rămâne un reper. Într-o istorie atât de complicată, un reper e foarte valoros”.

”Abia acum descoperim că au dansat în manej elefanții de porțelan. Sub cupola vastelor fantezii s-a produs o gigantocrație fragilă. Cu trecerea timpului, marele spectacol istoric îngropat în amintire va deveni fascinant. Dar cât se va mai putea recupera din craterul plin de fantome retractile? Iată de ce va fi nevoie să se asculte ecoul agonic al chiar uneia dintre viețile sparte. Cartea este scrisă pentru cei ce vin, superbi în curiozitatea lor pură. Această carte s-ar fi dorit o casetă cu pandantive de epocă. Din punct de vedere artistic , s-ar putea să fi rămas un simplu deziderat. Cu desăvârșite sigur este că în acest sipet de hârtie se îngrămădește, totuși, epoca, în ceea ce a rămas după ardere, și nu a devenit cenușă. În zgura răscolită cred că se află firicele de metal prețios, pepite de aur, sclipiri de pandantiv. Nu există epocă sterilă decât în judecățile simpliste. Unii sunt interesați să descopere și să expună bolovanii de piatră stearpă rămași pe prundișul timpului după o jumătate de secol. Personal caut aici nu contururile unei heraldici politice, ale unei mărci de sistem, ci formele particulare îmbrăcate de umanitate într-o experiență istorică șocantă prin noutate, criticabilă, cu suflu scurt și a cărei efemeritate este acum ușor de calificat drept predestinată. Nu ne interesează aici decât esența etern umană, ascunsă în bună măsur ă privirilor contemporanilor de haina unui specific incriminat de criticii habotnici ca fiind rău famat”, spune autorul.

Așadar, nu ratați începând de mâine Jurnalul și al doilea volum al cărții Elefanții de porţelan, la prețul special de 25 de lei.

×