x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ne-am plictisit de mama, vrem alta

Ne-am plictisit de mama, vrem alta

16 Iun 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA

Desi unora li s-ar parea incredibil, britanicii au nascocit un reality show in care doua familii pot face schimb de mame. Cu toate ca emisiunea, intitulata "Schimb de mame" si difuzata de Channel 4, a fost aspru criticata, ea era urmarita de circa 7 milioane de telespectatori.
ADRIANA PADURARU

In ianuarie 2003 a debutat la postul britanic Channel 4 un reality show in care cate doua familii faceau, intre ele, schimb de mame. Timp de 10 zile, femeile locuiau in casa celeilalte familii, in primele 5 zile dupa regulile noului sot, iar restul dupa regulile lor. La finalul perioadei, ambele familii se reunesc si discuta despre experientele traite si cum le va afecta relatia participarea la acest show. Grupurile erau atent selectionate de psihologi, astfel incat mamele sa nimereasca intr-un mediu total diferit decat cel de acasa. Fiecare femeie incearca sa-si impuna punctul de vedere si sa schimbe oarecum comportamentul noilor "membri de familie". Acestia din urma incearca la randul lor sa o converteasca pe "mama" la stilul lor de viata.

CRITICI. Inca de la debut, reality show-ul a nascut controverse, el fiind fost aspru criticat si de presa, si de oamenii obisnuiti. Cu toate acestea, numarul telespectatorilor la fiecare difuzare era de peste 5,9 milioane, recordul fiind de 7 milioane de privitori. Pe site-urile asociatiilor care militeaza pentru protectia familiei au aparut tot felul de anunturi prin care oamenii sunt incurajati sa trimita producatorilor scrisori prin care sa le ceara intreruperea difuzarii emisiunii. Principalele acuze aduse show-ului se refereau la faptul ca nu se protejeaza viata de familie, ba mai mult o dezbina.

Participantele insa nu au avut aceeasi parere. "Cel mai greu moment din emisiune a fost cand am sunat acasa si am aflat ca cealalta nu are grija de copiii mei asa cum am eu sau macar cum am fost eu cu copiii ei. Imi iubesc foarte mult sotul si avem o relatie puternica, dar acest show ne-a apropiat si mai mult, chiar daca am fost separati. Si el mi-a dus dorul pentru ca de-atunci impartim in mod egal sarcinile in gospodarie, ceea ce nu prea faceam inainte", a spus Lizzy, una dintre participante. Femeia care i-a luat locul, Emma, are aceeasi parere: "Emisiunea ne-a unit si mai mult. Daca inainte de "Schimb de mame" voiam sa angajam un manager pentru restaurantul pe care urmeaza sa-l deschidem, acum ne-am dat seama ca facem o echipa buna impreuna si putem face fata oricarei situatii. Iar comunicarea dintre noi este mult mai buna. Inainte, discutam dupa ce amandoi terminam ceea ce aveam de facut. Acum insa ne oprim din activitate, indiferent de ceea ce facem, si vorbim".

Un format asemanator exista si in Franta pe postul M6. Audienta este la fel de buna, show-ul avand la fiecare difuzare in jur de 4 milioane de telespectatori. Avand in vedere succesul de care se bucura acest tip de emisiune, producatorii americani de la ABC au anuntat de curand ca vor realiza si ei "Schimb de mame". Se pare ca in episodul-pilot cele doua familii vor fi din Statele Unite si din Marea Britanie. Show-ul isi va face debutul peste Ocean in aceasta vara. Nici americanii nu au scapat de critici. Pe site-ul asociatiei "One million moms" exista un formular prin care oamenii pot trimite producatorilor mesaje in care sa le ceara acestora sa renunte la proiect.

REGULILE MAMELOR

Inainte de inceperea filmarilor, femeile alcatuiesc un manual de reguli pe care le pun in aplicare in gospodaria lor. Iata cateva dintre ele:

Lizzy:
- merg la bingo vineri seara la 6:20, Mark are grija de copii
- sambata fac curat, gatesc si ies cu fetele in oras
- daca pustii fac prostii raman fara dulciuri, televizor si distractii cu prietenii
- duminica merg cu copiii la piscina sau la bingo.

Emma:
- daca nu lucrez, vinerea ies cu fetele
- sambata facem cumparaturi, iar cand ne intoarcem, Colin gateste
- duminica o petrecem in familie
- copiii nu se mai bucura de "privilegii" daca fac vreo prostie.
×
Subiecte în articol: arte