x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Slujbe pentru timpul liber

Slujbe pentru timpul liber

23 Noi 2004   •   00:00

DIVERTISMENT - Cum sa devii spectator platit

Vrei sa te vezi la televizor, sa fii aproape de vedete si sa fii si platit pentru asta? Poti munci ca "aplaudac" sau spectator la emisiuni de televiziune. Se castiga aproximativ 100.000 de lei pe zi, dar nu este un job pe termen lung.
CRISTIAN PETRU

BANI. Un spectator la o emisiune de televiziune castiga aproximativ 100.000 de lei pe zi
Aplauze, hohote de ras sau priviri triste la emisiunile de televiziune. La unele emisiuni, spectatorii merg de placere, fara sa primeasca vreun ban. Dar la cele mai multe, spectatorii sunt platiti. Esti tanar si nu iti ajung banii? Sunteti pensionar si vreti sa castigati mai mult? Esti student si ai mult timp liber si vrei sa te vezi la televizor? Puteti merge ca spectator la o emisiune de televiziune, unde, pe langa faptul ca sunteti platiti, va distrati, va vedeti la televizor, si cine stie, puteti fi remarcat de un producator. "Este o munca tranzitorie, pentru persoanele cu mult timp liber. Noi impartim fluturasi pe strada si dam anunturi in ziare prin care anuntam preselectiile/castingurile. Acestea sunt organizate din doua in doua zile si participa aproximativ 150 de persoane. Dintre acestea raman 60%", spune Vali Anita, director de Casting la IQ Media Casting. "Avem o baza de date pe care o reactualizam constant. Oamenii afla despre noi cu ajutorul fluturasilor sau din vorba in vorba", sustine Cosmin Fericean de la Profesional Casting.

PROBE. Daca va prezentati la casting, completati o fisa, vi se va face o poza sau veti fi filmati si apoi veti fi contactati telefonic pentru interviu. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care vrea sa lucreze ca spectator la o emisiune de televiziune nu sunt foarte dificil de indeplinit. Trebuie sa fii major, sa ai timp liber si sa nu ai antecedente penale. "In functie de tipologiile pe care le cer producatorii de emisiune (blonde, satene, grasi sau slabi), chemam oamenii la filmari". Aceste persoane sunt instruite, exista un plan artistic si un coordonator. "Mergeam la emisiuni de televiziune cand eram studenta. Nu mergeam neaparat pentru bani, voiam mai mult sa ma distrez. Nu puteai sa iti asiguri un venit din asta. Am fost cam la vreo 15 emisiuni", spune Alexandra, 25 de ani. Daca tanara mergea la emisiuni ca sa se distreze, Robert participa pentru a fi vazut la televizor. "Nu ma interesau banii, imi placeau persoanele invitate in studio, aveam ocazia sa le iau autografe. Am renuntat insa pentru ca nu mai aveam timp", povesteste Robert, 19 ani.

CASTIG. Programul de munca este in functie de filmare. Iar banii ii primesc in functie de emisiuni, 10.000 de lei pe ora pentru emisiunile inregistrate si 20.000 de lei pentru cele in direct. In medie se castiga aproximativ 100.000 de lei pe zi", sustine Vali Anita. Exista persoane care merg la emisiunile de televiziune de cinci ani. Dar majoritatea renunta dupa cateva saptamani, pentru ca isi gasesc un loc de munca stabil. Au fost persoane care, dupa ce au fost la mai multe emisiuni in public, s-au angajat ca reporteri de televiziune. Tot cam 100.000 de pe zi castiga si cei care lucreaza pentru Profesional Casting. "Tinerii nu stau de obicei mai mult de un an, dar nu se poate generaliza", adauga Cosmin Fericean. Spectatorii de la emisiunile de televiziune, aplaudacii cum mai sunt numiti ei, muncesc in baza unui contract de colaborare, ei nu au carte de munca.

FILME SI RECLAME
Mult mai bine platiti sunt cei care fac figuratie in filme sau apar in reclame. Joburile acestea sunt mult mai rare, dar si mult mai bine platite. IQ Media ii plateste pe cei care fac figuratie in filme cu sume cuprinse intre 400.000 si 1.500.000 de lei. Cei de la Profesional Casting ii platesc pe tinerii care apar in reclame cu 150.000-300.000 de lei. "Dupa ce am fost la mai multe emisiuni de televiziune, am fost oarecum remarcat si am filmat si doua reclame si am facut figuratie intr-un film. Astea erau platite mult mai bine. Dar m-am lasat si de astea", povesteste Robert.
×
Subiecte în articol: cariera televiziune emisiuni