x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Claudiu Năsui: Pensiile speciale au ajuns la niveluri exorbitante

Claudiu Năsui: Pensiile speciale au ajuns la niveluri exorbitante

02 Feb 2021   •   12:01
Claudiu Năsui: Pensiile speciale au ajuns la niveluri exorbitante
Sursa foto: Hepta

Pensiile speciale au ajuns la sume exorbitante, crescând cu 60% în intervalul 2016-2020, în pofida faptului că tazarea muncii pe salariile mici este cea mai mare din UE, după cum a explicat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

"Cum se face că pentru unii sunt mereu bani? Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care îşi doreşte binele României. În perioada 2016 - 2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar şi pentru cetăţeni ai celor mai bogate ţări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună. 

În acelaşi timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Şi, deloc întâmplător, tot la noi este şi sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deşi au loc de muncă şi muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani şi pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii şi să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăseşte în programul de guvernare votat în Parlament", a scris demnitarul pe Facebook.

El precizează că este vorba despre pensiile speciale plătite de la bugetul de stat, și nu de cele private. 

"Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viaţa. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament şi după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noştri de taxe şi impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenţi politic", mai arată Claudiu Năsui.

×
Subiecte în articol: pensii speciale