x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii “Salteaua”, banca cea mai sigură pentru 25% din populaţie

“Salteaua”, banca cea mai sigură pentru 25% din populaţie

de Elena Stan    |    21 Aug 2014   •   20:23
“Salteaua”, banca cea mai sigură pentru 25% din populaţie
Sursa foto: Thinkstock
Românii vor economii, nu datorii la bănci
Numărul persoanelor beneficiare de servicii bancare care se gândesc să contracteze un credit în următoarea perioadă este în scădere, însă tot mai multe persoane se gândesc să facă economii, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Astfel, doar 12% din populaţia bancarizată declară că intenţionează să contracteze un anumit tip de credit în următoarele 12 luni, în timp ce 42% susţin că vor să economisească în aceeaşi perioadă. În ceea ce priveşte contractarea unui credit, 5%  dintre respondenţi estimează că vor lua un credit de nevoi personale fără ipotecă, în timp ce doar 2% declară că au intenţia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar.

În prezent, 36% din totalul populaţiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă. Circa 50% dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar sau depozite la termen, declară că nu au avut niciodată un credit. Potrivit documentului, aproape jumătate dintre respondenţi preferă să economisească decât să se împrumute atunci când doresc să facă o achiziţie al cărei cost depăşeşte veniturile lunare ale acestora.

Unii economisesc şi 800 de lei pe lună
Potrivit studiului, 22% din totalul populaţiei bancarizate a făcut economii în ultimul an, iar 42% intenţionează să economisească în 2014, motivul invocat de majoritatea respondenţilor fiind lipsa de siguranţă faţă de viitorul apropiat. Dintre cei care au economisit în ultimul an, circa 30% au pus deoparte o sumă mai mare decât în 2012, principalul factor fiind majorarea veniturilor, în timp ce 25% au economisit mai puţin din cauza creşterii cheltuielilor curente. Suma medie economisită lunar în 2013 este

de peste 500 lei, în creştere uşoară faţă de 2010. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au pus bani deoparte în anul 2013 au economisit lunar o sumă sub 300 lei, existând o discrepanţă mare între categoriile de respondenţi care au declarat că au  economisit o sumă de până la 100 lei şi cei care au declarat o sumă lunară economisită de peste 800 lei. Majoritatea celor care economisesc preferă numerarul, urmând depozitele la termen şi conturile de economii. 33% din populaţia bancarizată consideră numerarul drept cel mai sigur instrument de economisire.

×