x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii 70% dintre investitorii români nu au încredere în evoluția economiei. Care sunt motivele

70% dintre investitorii români nu au încredere în evoluția economiei. Care sunt motivele

03 Noi 2021   •   15:57
70% dintre investitorii români nu au încredere în evoluția economiei. Care sunt motivele

Investitorii români se tem din ce în ce mai mult de inflație și de starea economiei naționale, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat*, care a cercetat preferințele investitorilor individuali.

Luând în considerare instabilitatea politică și criza pandemică, nu este surprinzător faptul că un procent uriaș de 70% dintre investitorii români intervievați nu sunt încrezători în ceea ce privește evoluția economiei românești, o creștere a neîncrederii de 12% față de acum trei luni. În plus, mai puțini investitori sunt dispuși să își majoreze investițiile. Cu toate acestea, investitorii români manifestă un interes ridicat față de criptoactive, care pot fi văzute ca o protecție împotriva inflației.

Investitorii români rămân interesați de acțiunile locale, dar tranzacționează și acțiuni străine, cum ar fi cele din S&P 500 și DJIA (Dow Jones Industrial Average), ce includ multe companii care operează la nivel mondial și oferă branduri familiare consumatorilor. 29% dintre investitori au declarat că dețin acțiuni internaționale, cu puțin sub cifra celor care au indicat că dețin acțiuni la BVB (35%).

Deși sunt interesați de acțiuni, potrivit căutărilor pe Google, investitorii români sunt și mai interesați de criptoactive. Studiul eToro Retail Investor Beat, realizat în al treilea trimestru al acestui an în 12 țări, a arătat că 51% dintre investitorii români chestionați dețin astfel de active. Aceasta reprezintă o creștere de 5% față de cei 46% în trimestrul trecut. Este mai mult decât dublu față de media investitorilor din cele 12 țări incluse în sondaj, care este de 24%. Cu cei 51% dintre investitori, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de investitori care au criptoactive în portofoliile lor, urmată de Polonia cu 37% și Cehia cu 31% dintre investitori.

Revenind la indicele S&P 500, sentimentul investitorilor români este în mare parte pozitiv, 31% dintre aceștia considerând că în următoarele 12 luni indicele va crește între 6 și 15%, în timp ce 3% dintre investitori sunt foarte optimiști că acesta va urca peste 15%. La polul opus, doar 14% dintre românii intervievați cred că S&P 500 va suferi o corecție de până la 15%, iar 5% sunt foarte pesimiști, considerând că indicele se va prăbuși cu peste 15%.

În ciuda faptului că sunt în mare parte optimiști în ceea ce privește perspectivele viitoare ale piețelor, investitorii români intenționează să își reducă investițiile în acțiuni autohtone (de la 35% la 31%), în acțiuni străine (de la 29% la 27%), dar să își majoreze investițiile în mărfuri de la 15% în prezent la 21% în următoarele 12 luni. Puțini (2%) intenționează să-și diminueze investițiile în criptoactive.

În ceea ce privește sumele care vor fi investite, 28% dintre investitorii români chestionați au declarat că vor investi mai mult în următoarele 12 luni, în timp ce 33% vor investi mai puțin, iar 38% vor investi aproximativ aceeași sumă ca și până acum. Unul dintre motive ar putea fi faptul că majoritatea investitorilor - 58% - se tem de o corecție a pieței interne, în următorul an.

Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat 6.000 de investitori individuali, din 12 țări, inclusiv România, despre obiceiurile lor legate de investiții și despre sentimentul față de piețe. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind independenți sau consiliați, trebuind să dețină cel puțin un produs de investiții și nefiind necesar să fie utilizatori eToro.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economie investitori