x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tractoare de la Brasov pentru Serbia

Tractoare de la Brasov pentru Serbia

04 Iun 2004   •   00:00

Uzina brasoveana Tractorul va exporta, in acest an, in Serbia tractoare in valoare de doua milioane de euro.

LAVINIA SARAMET

Informatia a fost confirmata oficial de Constantin Catagoi, directorul general al societatii. "Contractul a fost incheiat recent. Vom livra 240 de tractoare cu puteri cuprinse intre 45 si 68 de cai putere pentru partenerul comercial din Serbia", declara Catagoi.

PIETE. Directorul uzinei a afirmat ca Tractorul are planificata pentru acest an o productie de circa 6.000 de tractoare, din care 3.500 vor fi vandute pe piata externa. Anul trecut, productia a totalizat 3.400 de unitati, jumatate destinate pietei externe. Principalele piete la export sunt la aceasta ora Turcia, Egipt, Siria, Slovenia, Croatia si Bosnia-Hertegovina.

VETO. Uzina brasoveana urmeaza sa fie preluata de compania italiana Landini, in urma unei tranzactii de 45,3 milioane euro. Investitorul italian a semnat cu fosta Autoritate pentru Privatizare, in toamna anului trecut, un contract care le garanteaza oficialilor Landini statutul de observator pe platforma Tractorul. In aceasta calitate, reprezentantii companiei italiene au drept de veto asupra oricarei decizii economice care implica din partea uzinei cheltuieli mai mari de 5.000 de euro. Potrivit reprezentantului Landini la Brasov, Mauro Frola, negocierile cu Guvernul roman pentru privatizarea uzinei sunt "pe ultima suta de metri" si operarea efectiva a transferului de proprietate intre stat si Landini urmeaza sa fie facuta in perioada imediat urmatoare.

SUBVENTIE. Ultimele negocieri pe aceasta tema se poarta pe tema pretentiilor ridicate de Landini in directia mentinerii subventiei de 55 la suta din pretul tractoarelor, pe care statul sa o acorde pentru producatorii agricoli de pe piata interna la achizitia utilajelor in cauza. Sindicalistii de la Tractorul au finalizat deja negocierile dinaintea privatizarii cu Landini, obtinand din partea companiei in cauza garantia pastrarii tuturor locurilor de munca actuale pe o perioada de cel putin cinci ani si a majorarii periodice a salariilor in acord cu rata inflatiei.

DATORII

Conform documentelor de privatizare, Landini va plati 28,3 milioane euro pentru 80,16% din actiuni si investitiile asumate, la care se adauga 17 milioane euro, suma destinata achitarii datoriilor si a creditelor comerciale contractate de societate. Inainte de semnarea contractului, Guvernul a decis ca Tractorul sa beneficieze de o serie de facilitati, printre care scutirea de la plata obligatiilor bugetare si de la rambursarea unor credite garantate de stat. Dupa ce va ceda in favoarea grupului italian pachetul de 22,54% din actiuni detinut la Tractorul, SIF Transilvania va deveni, ca urmare a unei compensari cu fosta Autoritate pentru Privatizare (actualmente AVAS), actionarul majoritar al societatii Rulmentul Brasov.
×
Subiecte în articol: economic landini