x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxă nouă: 50 de bani la doza de bere

Taxă nouă: 50 de bani la doza de bere

de Valentin Gros    |    23 Noi 2020   •   08:15
Taxă nouă: 50 de bani la doza de bere

Ministerul Mediului a elaborat un proiect de act normativ care reglementează sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, în care se comercializează bere, băuturi alcoolice, cidru, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape de băut, vinuri, spirtoase. Sistemul va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022.

Conform proiectului, când va cumpăra o sticlă de bere sau de apă, clientul va plăti cu 50 de bani mai mult. El va aduce apoi sticla goală la magazin și va primi banii înapoi.

În România se colectează peste 5 milioane de tone de deșeu municipal, dintre care 4,3 milioane de tone provin din deșeuri menajere și 700.000 de tone, din servicii municipale. Peste 86% din cantitățile colectate sunt tratate prin eliminare și numai un procentaj de 13% din cantitatea totală de deșeuri este reciclată, relevă un studiu efectuat de ASE ÎN 2020. Din acest punct de vedere ne situăm la coada UE. Directivele comunitare prevăd un nivel de 90% pentru sticlele de plastic până în 2029, cu un obiectiv intermediar de 77% până în 2025.

 

Producătorii vor fi obligați să realizeze, în primul an calendaristic de aplicare a SGR, următoarele obiective minime de reciclare: 75% sticlă, 75% plastic, 75% metal.

 

 

×