x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tanasescu accepta si el profitul reinvestit

Tanasescu accepta si el profitul reinvestit

08 Apr 2004   •   00:00

Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, nu se mai opune ideii de neimpozitare a profitului reinvestit. In curand, oamenii de afaceri vor putea alege intre neimpozitarea profitului reinvestit si amortizarea accelerata a investitiilor.

Ministerul Finantelor, principalul adversar al propunerii de scutire de impozit a profitului reinvestit, a schimbat macazul. „Luni seara am discutat cu ministrul Mihai Tanasecu, care mi-a spus ca s-a gandit bine, ca de fapt avem dreptate si profitul reinvestit trebuie sa fie neimpozitat, dar ca la fel de bine s-ar putea aplica si metoda amortizarii accelerate", a declarat ieri profesorului universitar doctor in economie Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist Roman. „Ministrul Tanasescu mi-a propus, in cadrul unei discutii particulare, ca PSD si PUR sa anunte impreuna ca agentii economici ar fi bine sa poata alege una din cele doua variante. Mihai Tanasescu, principalul opozant al ideii de scutire de la impozitare a impozitului reinvestit mi-a confirmat ca avem dreptate si ca avem un motor de dezvoltare a economiei", a adaugat Dan Voiculescu.

Argumente pentru neimpozitare

Studiile realizate de Organizatia Mondiala a Comertului arata ca in statele cu o economie in tranzitie predomina neimpozitarea profitului reinvestit, a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. El crede ca acordarea acestei facilitati va permite oamenilor de afaceri sa aiba o perspectiva pe termen lung asupra evolutiei societatilor pe care le conduc. Pogonaru spune ca masura neimpozitazii profitului reinvestit ar trebui sa fie insotita de acordarea creditului fiscal.

Dinu Patriciu, membru in comitetul director al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, spune ca atunci cand patronii vor avea posibilitatea sa o aleaga, ei vor opta pentru neimpozitarea profitului reinvestit.

„Orice masura este buna cu conditia sa fie pe termen lung, doar in conditii de stabilitate stii sa calculezi ce se va intampla cu afacerea ta", a spus Patriciu.

El crede ca oamenii de afaceri evita sa aplice amortizarea accelerata a investitiilor din cauza procedurilor greoaie. „Firmele care aplica amortizarea accelerata atrag controale fiscale severe care depasesc orice limita, care pentru societatile mici mai ales sunt impovaratoare. Metodologia dupa care se face amortizarea este foarte complicata din cauza normelor foarte stufoase, de sute de pagini, care lasa loc controlorilor fiscali sa faca tot felul de interpretari", a adaugat Patriciu.

Ajutor pentru industria alimentara

„Neimpozitarea profitului reinvestit este esentiala pentru supravietuirea firmelor din industria alimentara. Pana la momentul integrarii in Uniunea Europeana toate cele 7.000 de societati din industria alimentara vor trebui sa indeplineasca standardele minime de calitate. In prezent doar 150 de unitati indeplinesc aceste standarde", a spus Mihai Lungu, presedintele federatiei patronale Romalimenta. Investitiile necesare pentru indeplinerea acestor standarde oscileaza intre 20.000 si sute de mii de euro. Daca nu se vor face aceste investitii, aceste unitati vor fi inchise, a avertizat Lungu, care a adaugat ca in aceasta situatie piata romaneasca va fi invadata de alimente produse in statele vecine, care indeplinesc deja aceste norme de calitate.
Vali Blanaru


Astazi patronatele se intalnesc cu ministrul Finantelor

Mai multi reprezentanti ai miscarii patronale ii vor prezenta astazi ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, fundamentarea motivelor pentru care profitul reinvestit nu ar trebui impozitat. „Vom prezenta o propunere coerenta Ministerului Finantelor Publice pentru a lua in seama aceasta chestiune. Putem determina conducerea Finantelor sa ia decizia de a nu mai impozita profitul reinvestit", a declarat ieri George Copos, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman. La randul sau, Dan Voiculescu crede ca amanarea deciziei de neimpozitare a profitului reinvestit a fost o decizie mai mult politica. „Asa cum am spus in mai multe randuri, neimpozitarea profitului reinvestit este o durere a oamenilor de afaceri, nu are legatura cu politica, ci cu relansarea economica a Romaniei", a mai spus Voiculescu.

×
Subiecte în articol: economic profitului reinvestit